在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

返咗舊公司幾個月,返嚟做HR N Admin officer,.對上有mgr, 唔止要report 佢,admin嘢仲要report 比高高層

放大假唔係香港期間,不斷收工作Whatsapp,已經即覆,未覆切就whatsapp 電話到,已經比c6 黑面
之前高高層叫我揾影印機資料,之後同佢講要換啦,佢話唔換,到我放假期間,阿頭proposed 同一樣事,我就收到通知返工要跟進換機,係咪我地啲小薯講嘢係廢話

有想過轉工,但又揾唔到宜家人工,唔通真係要繼續

男爵府

teacats 發表於 18-7-26 11:56
返咗舊公司幾個月,返嚟做HR N Admin officer,.對上有mgr, 唔止要report 佢,admin嘢仲要report 比高高層

...

無收工既感覺係好難頂。你一路做住一路揾。但係要揾架啦。

伯爵府

teacats 發表於 18-7-26 11:56

...

等於係屋企都繼續返工

伯爵府

想生BB熱投

畀著我放大假,吾會聽公司電話

男爵府

回覆樓主:

有冇辦法同上司講下。
我公司都係whatsapp 要即覆,凌晨見到同事出email, 但因為我講到明放咗放工我就放工,所以慢慢佢哋都預咗我夜晚係唔會覆,做做下又好似ok .... (希望唔會咁樣而比人炒...)

瑪瑙宮

搵工喇.

公爵府

放假/放工後重要處理公司野我都試過,真係完全放鬆唔到架,老公亦唔鍾意我咁,所以最終選擇轉工,樓主你都考慮下轉工啦,錢搵唔晒架,最緊要work life balance~

wcpcelia    發表於 18-8-26 09:41

大宅

醒目開學勳章

Ivy124 發表於 18-8-15 17:53
放假/放工後重要處理公司野我都試過,真係完全放鬆唔到架,老公亦唔鍾意我咁,所以最終選擇轉工,樓主你都 ...

但係自己學歷有限,又都40幾,我屋企人成日叫我安份守己
想讀張文憑,又會話咁嘅年紀仲讀書
唉!都唔知點好

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

teacats 發表於 18-8-25 15:53
唉!都唔知點 ...

學歷唔高又唔進修真係會比人淘汰架 公海先有個POST講大把人double degree, 大把人出黎做野都補返個degree

大宅

醒目開學勳章

bkteapot 發表於 18-8-27 14:17
學歷唔高又唔進修真係會比人淘汰架 公海先有個POST講大把人double degree, 大把人出黎做野都補返個degree ...

咁嘅年紀都唔遲咩

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

teacats 發表於 18-8-27 17:27
咁嘅年紀都唔遲咩
就係40+先易比人lay

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

teacats 發表於 18-8-25 15:53
唉!都唔知點 ...

人善被人欺, 馬善被人騎. 你安份守己咪俾人烚囉.

書既野多數係書完就覺得不外如是, 唔讀又好似盞緊d 野咁. 你想讀書咪去讀, 唔好理咩年紀, 又唔駛理你屋企人, 呢個年代有多張cert 好過冇, 如果你俾人炒左, 佢地會養你咩?

點解你會返舊公司度做? 做到咁真係再搵工啦.

大宅

醒目開學勳章

bosch 發表於 18-8-29 07:14
人善被人欺, 馬善被人騎. 你安份守己咪俾人烚囉.

書既野多數係書完就覺得不外如是, 唔讀又好似盞緊d ...

點解返嚟?
係因為老闆一向都好信任我,同佢關係唔差,之前走因有人介紹份人工好啲嘅工比我……
而返嚟老闆都親自揾過我,都推咗幾次,亦都知呢個post 當時情況,而且又轉咗管理層,所以諗住返嚟幫手,但點知真係不似預期,好多嘢都改變

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

teacats 發表於 18-8-29 09:47
點解返嚟?
係因為老闆一向都好信任我,同佢關係唔差,之前走因有人介紹份人工好啲嘅工比我……
而返嚟老 ...

既然不似預期, 咁試過知道係點就算啦. 你放假佢地都咁轟炸你, 你放鬆唔到架喎, 你覆佢地, 佢地亦老奉覺得隨時搵你做野都得. 你唔覆又變左好似玩你闆咁, 因為係佢親自搵你返黎.

小薯講野幾時都係冇人理, 所以你唔駛上心. 你受人錢財替人消災, 佢地叫你做乜就做, 唔好諗太多野啦.

你俾心機搵下一份工. 除非你好等錢駛, 否則月薪可能少左, 但時薪高番, 個人可能開心番家庭和諧番都值得.

首頁

尾頁

跳至