懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

24歲女,未有小朋友之前一直都健健康康(個人覺得啦),BMI偏輕。
有咗17個星期,一直都唔多似有咗。之前做檢查都好正常,係得俾醫生話個胎比正常size細一週。但早幾日檢查,個胎發展到去正常size,仲重過正常情況成10幾g,血糖係3+,超晒標。

上網睇咗好多資料有關妊娠糖尿嘅影響,好擔心會生個巨B。
已經開始唔再食飯﹑麵同埋夜晚煮多啲飯(星期一至六都要返工)。
但個腦已經諗嘢諗到塞晒。有冇媽媽有食譜介紹?
如果係啲易整﹑易買嘅食譜就更正。

同埋除咗控制飲食,仲有咩方法可以控制個升糖指數?

因為打算順產,所以一諗到可能會生巨B就好驚。
新手媽媽,係煩啲同無知啲。願見諒。

大宅

回覆樓主

政府醫院應該會安排你見營養師,營養師會教你調整日常飲食; 其實戒甜、多汁既餸菜、食少啲飯(但唔好唔食),都可以控制血糖得好好~
唔洗咁擔心,好多人都有血糖問題,聽營養師話小心飲食就ok. 加油(emoji)

複式洋房

回覆 twtw2017 的帖子

感謝妳!!
一知道都真係好驚。食咩都唔敢。另一伴仲下下俾晒壓力︰「你係為個小朋友呀!仲唔戒口!唔俾食!」
多謝妳嘅打氣!

別墅

meimeiiikwok 發表於 18-7-26 12:48
回覆 twtw2017 的帖子

感謝妳!!

黎自另一半果種壓力……絕對明白阿!
我同樓主一樣都係24歲 上星期收到通知中咗妊娠糖尿,早兩日見完營養師同護士,主要係少食多餐(一日六餐)、少食調味品、介甜食、每日做下運動(飯後散步半小時)、 控制攝取澱粉質(但唔可以完全唔食,午餐晚餐可食一平碗飯既)、菜就任食唔嬲等等
要加油阿

複式洋房

回覆 miko0702 的帖子

咁啱大家都係24歲,亦都係妊娠糖尿嘅媽媽你預產期係幾時? 我就係今年年尾,狗媽媽生狗囡囡

多謝妳呀! 咁妳都要加油呀! 知嗎? 為母則強!!

別墅

meimeiiikwok 發表於 18-7-26 16:37
回覆 miko0702 的帖子

咁啱大家都係24歲,亦都係妊娠糖尿嘅媽媽你預產期係幾時? 我就係今年年尾, ...

我預產期係9月尾阿,大家一齊努力

複式洋房

miko0702 發表於 18-7-26 16:51
我預產期係9月尾阿,大家一齊努力

都係狗BB

一齊加油!

回覆 meimeiiikwok 的帖子

Hello meimeiiikwok ,明白媽媽檢查到血糖超標會擔心 不過只要血糖控制得好,BB 體重都未必會受影響,可以向營養師咨詢如何控制食量同建議適合你嘅餐單,透過飲食同運動控制血糖係最天然方法,少食多餐,少糖鹽、少芡汁、少煎炸,亦避免食太多調味品及加工食品,如罐頭食品、醃製過嘅肉及菜。多食高纖食物如紅米、糙米、麥包及麥皮, 食晚飯後步行十五至三十分鐘,對減低血糖都好有效架!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-7-26 18:03

Hello meimeiiikwok ,明白媽媽檢查到血糖超標會擔心 不過只要血糖 ...

看似要做到唔難。等我為咗個小朋友,努力控制飲食同做運動先!
meimeiiikwok 發表於 18-7-26 18:14
看似要做到唔難。等我為咗個小朋友,努力控制飲食同做運動先!

每日適量體能活動仲可以舒緩懷孕期間不適,改血液循環和睡眠質素架! 支持您呀

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

我都係有妊娠糖尿,QM要我篤手指(一星期兩日, 一日7次)。我都覺得好有壓力,因為情況控制得唔好要自己打胰島素。
米粉, 意粉同通粉係低升糖。AVOCADO, 面包, 白飯係超超超超超超超超超超級升糖,所以唔好食咁多。除非食完之後會有45MIN 運動以上。我尋日食左成盒星洲米,飯後兩小時CHECK 血糖,都只係去到6.0 (唔可以過7.0)。所以可以食多少少, 又夠飽。如果想食少少甜品我會建議,午餐同晚餐中間食,因為多D 時間消化。

複式洋房

回覆 MrsKJ 的帖子

米粉竟然食得? 啲人又話米粉係綠豆做,又寒澱粉又高。搞到我飯又唔敢食﹑面食又唔敢掂﹑每日都唔知食咩好。
只係敢夜晚飲一大碗湯,食大量菜同湯渣。

原來米粉通粉,甚至意粉都可以食,咁以後我唔洗咁慘啦!!

多謝妳。
妳都要加油呀! 控制得好啲血糖,一齊生個健康活潑嘅小朋友!!

複式洋房

係呀好多都食得,但白飯真係半碗好喇。仲有全旦面都可以架。米線/白飯/河粉/烏東,仲有糯米呢D 都應該少食(高升糖)。我食飯只會食糙米+黎麥(因為低升糖)。我係唔洗篤手指果日會餵食D ,食下旦撻,有生日PARTY都會食一舊旦糕既~~ 只要食得有技巧都唔係咁難捱。加油。十個月好快過。

複式洋房

回覆 MrsKJ 的帖子

收到晒!多謝妳呀!我另一伴咩都唔俾我食,一食就話我。搞到我都唔知自己係食緊糖尿餐單定食緊減肥餐單

等我偶爾獎勵下自己先。

複式洋房

回覆樓主

我剛剛生完,不過呀B一直都大所以剖腹;
好在血糖控制ok,私家收我生同bb出世都冇血糖問題。分享下我自己幾個重點:
1. 食完野要馬上散步 (唔好坐下先去)
2. 甜飲一飲即超;真係想飲我飲Zero coke (最好當然唔飲甜)
3. 注意心情同壓力:我放產假前公司好忙;食少少血糖都超;一放產假d數字靚好多
4. 唔可以戒碘粉,佢要你分多餐去stable 血糖,食太少會有尿酮(會更影響bb)
5. 先菜後飯肉

妊娠糖尿病係個人體質問題,之前聽姑娘講有人飲完糖水瞓覺check都冇事。

反而覺得有病會提自己注意飲食。
政府佢都只係比我催生;所以唔洗太早擔心用咩生;到時依情況選擇。

大宅

meimeiiikwok 發表於 18-7-26 12:29
24歲女,未有小朋友之前一直都健健康康(個人覺得啦),BMI偏輕。
有咗17個星期,一直都唔多似有咗。之前做檢 ...

我生第一胎陀囡嗰陣有妊娠糖尿,咩都唔敢食,營養師會教你點食法,我試過食墨丸米線,即刻超標,護娘話墨丸係好肥,不過最緊要食飽行30分鍾真係會爭好遠,喺屋企行都得,加油呀

複式洋房

回覆 PoAsuka 的帖子

心情同壓力原來都有影響??!! 真係現家先知。咁我都唔可以俾咁大壓力自己先得啦。中午嗰餐食完要散步30MINS有啲難度,因為要返工... ...晚飯都還好。
我上次產檢,3點食完lunch,成6點先驗尿,中間冇食過任何嘢都3+,所以都好驚。
希望現家媽媽乖乖哋,小朋友會健健康康啦!!

多謝妳呀!!

複式洋房

回覆 GobbySo1122 的帖子

「勿演」肥?! 仲以為係米線升糖升得勁添!咁妳囡囡出世係健康正常嗎? 係咪聽營養師話就得??
第一胎又咩都唔識,都咪話唔迷茫。另一伴又唔明又唔去了解喎,一味只係識話識鬧... ...

大宅

meimeiiikwok 發表於 18-7-31 13:19

「勿演」肥?! 仲以為係米線升糖升得勁添!咁妳囡囡出世係健康正常嗎? 係咪聽營養 ...

亞囡出世7磅多啲健康正常,真係要忍口唔好餐餐食咁飽,小食多餐,食飽記得行30分鍾,我嗰陣仲一星期要篤兩日手指交功課,有時都會超標護娘會問,嗰陣飲糖水仲喺醫院留院觀察,聽到真係好驚,嗰陣為左亞B就控制飲食,你都得架媽媽

複式洋房

嘩... ...嚴重到要留院觀察咁誇張??
咁小朋友可以健健康康咁出世,媽媽妳一定好努力啦! 好偉大!!

咁我都要加油先!! 冇嘢係唔得嘅!!
多謝妳。

首頁

尾頁

跳至