在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無做過merchant界ge JM??say個hi先

有無人同我一樣,心思思想轉行,又唔知做乜好?

我一畢業就做merchant (誤打誤撞做左merchant)
由AM, JM, M做到SM....
一直以為自己好鍾意呢行

生完BB後,覺得對呢份工有D厭倦,想轉行,又唔知做乜好
同埋轉很又要從頭做起,要放棄而家既人工...

我知道好矛盾
其實唔係尋求意思,只係純粹分享,睇下有無同道中人可以吹下水~~~

珍珠宮

畀面勳章

我都係呢個情形, 生左兩個之後超想轉行.

d細路上左小學後, 覺得寧願做文員都冇可能咁做落去.

尋尋覓覓, 揾到份唔使出差, 唔使點ot, 但人工又唔錯的merhant 工

大宅

starrymama 發表於 18-7-26 14:32

Me 2!! 而家呢份工唔駛OT,日日準時收工返去湊囡,好過以前好多
不過有時候真係覺得好悶,好想跳出呢個框框
但係又要由低做起,放棄而家呢個人工
好難抉擇

珍珠宮

畀面勳章

wintermamamama 發表於 18-7-26 16:17
Me 2!! 而家呢份工唔駛OT,日日準時收工返去湊囡,好過以前好多
不過有時候真係覺得好悶,好想跳出呢個框 ...
咁唔使 OT 算數吧, 做落去囉.

大宅

wintermamamama 發表於 18-7-26 16:17
不過有時候真係覺得好悶,好想跳出呢個框 ...

Hi 我都係做merchant, 但冇你地咁好彩, 我份工做到隻積咁, 日日ot 不在話下, 上司仲衰到冇人有, 冇時間陪個囡(emoji)(emoji),而家諗緊轉工, 但又担心搵到份仲衰過而家, 你地做詳公司架,咁好唔使ot, 仲請唔請人呀

大宅

tobycctoby 發表於 18-7-27 02:44
Hi 我都係做merchant, 但冇你地咁好彩, 我份工做到隻積咁, 日日ot 不在話下, 上司仲衰到冇人有, 冇時 ...

我以前做buying office ,做到人都癲,一邊泵奶一邊覆email (用work mobile 覆),一邊食飯一邊做,有時候6點幾先黎開會,個心勁掛住個囡
而家轉左工,做supplier side 嘅merch,得閒好多
其實supplier side嘅merchant人工未必低過buyin office ,加上我做branded supplier,萬大事有總公司頂住,舒服好多
你可以考慮下

別墅

回覆樓主

我做左13年,同你一樣由AM到SM,不過呢份工好困身,出trip, OT。

唔捨得份人工,轉其他又唔知做咩好,生完B呢幾年有無數次resign 既想法。

由於我小朋友係好痴身,又冇咩安全感,唔知關唔關我要返工事,佢6個月大我已經開始出trip,每朝返工,無論我點靜都好,小朋友都好似有個detector 咁,已經彈起身抱住我唔畀我走,喊到癲,好心痛又大壓力。

捱左2年幾,終於同老公傾完,今年我決定辭職試下做FTM。今個月尾last day 啦!睇下我唔做野,屋企減下開支run 唔run 到,無辦法因為小朋友需要我。

我同自己講,最多唔得時再搵野做,可能人工少左,但我信無野畀同小朋友相處嘅時間珍貴

大宅

wintermamamama 發表於 18-7-27 08:43
我以前做buying office ,做到人都癲,一邊泵奶一邊覆email (用work mobile 覆),一邊食飯一邊做,有時候6 ...

我最近真係有很強烈想resign 嘅念頭, 因為真係做得好辛苦, 做到癲,勁ot, 冇時間陪囡, 做supplier side 的 merchant 不需要去工廠嗎? 請問你做邊類型產品嘅merchant ? 我真係要留意下, 要搵工

大宅

我入咗行10年,由am做到m,生完第一個之後返工連老細同上司都換埋,註定冇運行,晚晚ot冇得返屋企,可以話係冇朋友冇屋企.....

所以兩年前祼辭,抖咗幾個月,agent打來話屋企附近間大buying office QA請人,做下濕聲嘢,人工少咗,但成個package冇得頂,做到衣家生埋第二個,日日準時5點放工零壓力

珍珠宮

畀面勳章

tobycctoby 發表於 18-7-27 02:44
Hi 我都係做merchant, 但冇你地咁好彩, 我份工做到隻積咁, 日日ot 不在話下, 上司仲衰到冇人有, 冇時 ...

由上市公司 / 成幢的公司跑到去得兩個人的公司. 冇老世睇住, 搞掂d嘢算.
做完嘢有時間重可以出下卷

男爵府

回覆樓主

我一畢業做過buying office,不過半年就轉左行

大宅

PR15 發表於 18-7-27 15:58
我入咗行10年,由am做到m,生完第一個之後返工連老細同上司都換埋,註定冇運行,晚晚ot冇得返屋企,可以話 ...

好㠪啊, 仲要係屋企附近,QA 係即是做詳架,我都想搵返份,你個 Job Agent 可唔可以介紹我,pm 我可以嗎? Thanks

大宅

starrymama 發表於 18-7-27 17:32
由上市公司 / 成幢的公司跑到去得兩個人的公司. 冇老世睇住, 搞掂d嘢算.
做完嘢有時間重可以出下卷
...

我都係一直做大公司,諗住穩定d, 咁我都諗下細公司先

珍珠宮

畀面勳章

tobycctoby 發表於 18-7-28 11:23
講運氣。見過吾少細公司冇王管咁,又可能吾穩陣,重恐怖。大公司起碼有監管。

呢份咁喏 d 人冇咩,老闆有錢同吾係 hk

珍珠宮

畀面勳章

tobycctoby 發表於 18-7-28 11:23
我之前都試過做小公司,頂吾住轉返中型。
直至前年覺得咁做落去吾係路,d 細路考試/ interview...重要出 trip, 又吾敢準時收工, 有時放工先來有野做。。。。
寜願轉行由低 $1××××做返起。 點知又揾到呢份

大宅

starrymama 發表於 18-7-26 14:32

我好好彩,做左差唔多10年merchant, 多野做但唔會OT, 放工手機覆下email 指定啦~ 因為外國同香港有時差,無諗住轉工, 反正份工handle 到,再搵唔知咩環境,比高啲人工做唔長都無用,依家人工應付到生活,唔太困身,份工得心應手咪算囉…呢行日日都係搵野,跟單同執生㗎啦~

大宅

回覆樓主

你地係咪都有請工人??

大宅

kewpie160523 發表於 18-7-29 11:06
你地係咪都有請工人??

無呀
我有一個小朋友(13M),我媽媽幫手照顧,都幾吃力,原本想請工人請下我媽媽,但係佢唔鍾意有個外人,寧願自己做返

大宅

Cherry1984 發表於 18-7-27 10:13
我做左13年,同你一樣由AM到SM,不過呢份工好困身,出trip, OT。

唔捨得份人工,轉其他又唔知做咩好,生完B ...

月尾喇!!! JM你應該聽日LAST DAY???? 買左散水餅未呢??

我都有諗過做FTM,我老公搵得唔多,一家三口可能都夠用
不過我要養我媽媽,所以就唔夠錢了

我覺得唔會搵唔到野做GE,只要你必要時降低料料條件,加油呀!!

大宅

PR15 發表於 18-7-27 15:58
我入咗行10年,由am做到m,生完第一個之後返工連老細同上司都換埋,註定冇運行,晚晚ot冇得返屋企,可以話 ...

做左媽媽之後,我覺得做乜都唔緊要啦.無以前咁在乎個TITLE,晉升機會果D...
其實都係想D錢,幫補下家用,等小朋友生衣食無憂,媽媽們可以準時收工/少D OT,多D時間陪仔女,寧願低少少人工,都想要多D時間陪小朋友

首頁

尾頁

跳至