你地有冇同事返工會望住其他同事的一舉一動

lingw.
|

例如幾時離開位去左邊做緊咩,去左邊個厠所,上緊咩網,用電話睇緊咩,同邊個講野, 講咩話題。。。佢都會留意住
要周不時批評下你的工作,教你做野,講到你做到好錯咁

你地會唔會望返佢呢,反過來留意她? 又好似挑戰佢咁
超級特務
|
lingw. 發表於 18-7-26 14:13
例如幾時離開位去左邊做緊咩,去左邊個厠所,上緊咩網,用電話睇緊咩,同邊個講野, 講咩話題。。。佢都會 ...

上司?
如果唔係,關佢鬼事?望我控制唔到,但唔好黎煩我。
BK2002
|
例如幾時離開位去左邊做緊咩,去左邊個厠所,上緊咩網,用電話睇緊咩,同邊個講野, 講咩話題。。。佢都會 ...
就算佢係我上司, 我都接受唔到咁樣受人監視...佢係咪鬼上身?!
lingw.
|
超級特務 發表於 18-7-26 14:17
上司?
如果唔係,關佢鬼事?望我控制唔到,但唔好黎煩我。

同級,好低級
想做大家姐咁,又話我得閒,把佢自己的工作叫我做,佢自己成日上網,佢以為冇人知
mitchan
|

成日企起身扮執枱執文件但眼就「目及」住其他同事做緊乜野,甚至偷聽人地講野
正常要去影印或去廁所個個都係企起身就離開個位,但佢次次企起身都要停幾秒先行,因為佢要scan一次四周同事做緊乜
佢係同級的同事,但佢係齋「目及」,唔會出聲講返
超級特務
|
lingw. 發表於 18-7-26 14:31
同級,好低級
想做大家姐咁,又話我得閒,把佢自己的工作叫我做,佢自己成日上網,佢以為冇人知
...

直接拒絕,叫佢專心做嘢,管少d閒事,做唔切應該檢討一下工作效率。
lingw.
|
mitchan 發表於 18-7-26 14:32

成日企起身扮執枱執文件但眼就「目及」住其他同事做緊乜野,甚至偷聽人地講野
正常要去影印或去 ...

你同事和我同事一樣,成日企起身做野,她在我斜後面

今天佢一企起身望我,我就斜視佢

d 人好好地做野唔得架喎,係要干涉其他人
I9528
|

要睇下係乜類型工種

我嘅工作係要 1眼關7,確係要留意同事做嘢手法,因為一錯,可以好大近視(文件電腦工作就可以慢 d 監察,慢d 處理,有時亦可以完全唔理)
所以職責所在,同事有壓力時,我嘅壓力都大過佢,守實關卡為首要
lingw.
|
超級特務 發表於 18-7-26 14:33
直接拒絕,叫佢專心做嘢,管少d閒事,做唔切應該檢討一下工作效率。

佢做左好多年,惡女人,唔敢同佢有口角

諗緊有冇辦法唔出聲都可以解決
超級特務
|
lingw. 發表於 18-7-26 14:37

我會出email白紙黑字寫明
唔服氣就Cc埋俾上司
講道理啫
|
我有a同事唔妥b同事,跟住成日「留意」人做咩再針住佢
crystal媽咪
|
lingw. 發表於 18-7-26 14:31
同級,好低級
...

如果同級。你唔使理佢
papagirl
|
我係ftm ,最近C6home office ,佢就係咁喇我覺得得好難頂,不過我有病,等病好即刻返工
BGCOME08
|
公司有呢D人,職級低,但鐘意留意人有冇返工,幾時請過病假,day off有冇出auto reply嘅email。真心覺得呢D人變態兼黑人憎。其實人哋點做嘢關佢Do事咩?
萬樂朱
|
有(emoji)
單身女人在公司工作量不多,喜歡周圍望,每日會留意同事做D乜,內(emoji)超級八,喜歡交際,扮到乜都識咁。
每星期會買水果比佢D friend同事,打好關係。
佢D friend同事去影印機取文件 fax文件,佢會扮野走埋去,佢D friend同事去廁所又會跟埋去,佢D friend同事唔知佢係咁留意人,佢好多時係後面望人係由頭望到落腳,無聊加討厭。(emoji)

tansyneko
|
華華子
|
我公司有2條死八婆又係好留意其餘女同事, 人地唔著高踭鞋又講一餐, 人地著件衫又講一餐, 人地肥瘦又關佢事, 人地染個髮又話人地肉酸.....樣樣都話人地唔好...佢地自己咪又係普通人一個, 講到好似自己從來唔著衫唔染髮唔會肥甘, 克薄到死
brindlewin
|

佢職位係?
lingw.
|
萬樂朱 發表於 18-7-26 15:05
有(emoji)
單身女人在公司工作量不多,喜歡周圍望,每日會留意同事做D乜,內(emoji)超級八,喜歡交際,扮到 ...

我講呢個女人又係好多friend 同事,佢地都係同類人所以 friend
brindlewin
|
lingw. 發表於 18-7-26 14:37

同上司反映,問返佢係咪太得閒等緊野做?

當年我係咁問返我team個老臣子,原來我上司睇緊我幾時才有膽管返佢