自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

NICOLE123 發表於 18-7-31 08:11
我女都有濕疹 最近睇中醫開左紫草膏,$4O得好少,因為冇防腐劑只可用一星期,但我女搽了十天已明顯好左好多 ...

你唔好比紫草膏個女搽呀!會有影響架

呢段資料你睇:
源自於紫草已被反複地在小鼠實驗證實左作嘅:避孕,抗生育,抗妊娠作用,
妊娠初期投藥,甚至能停止妊娠期...
雖然鼠類實驗中,停止投藥後,會逐步回復返正常,
但是,佢地係老鼠嚟咋,天曉得在人類身上會如何?誰知道...
除左抗生育,紫草還有樣需顧慮,實驗顯示會降低血中甲狀腺濃度。

伯爵府

Xmas吸收勳章

yuensiu 發表於 18-7-31 08:40
樓主你小朋友好返可以去呢到睇下,上次醫生開呢隻牌子比我仔。
請問係你睇西醫的醫生開俾你嗎 ? 你仔仔用完有改善嗎 ? 因我女塊面有濕疹想試下 . 謝謝 !~

男爵府

回覆樓主:

多謝分享

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

HAPPYBOBB 發表於 19-3-6 12:34
請問係你睇西醫的醫生開俾你嗎 ? 你仔仔用完有改善嗎 ? 因我女塊面有濕疹想試下 . 謝謝 !~
...

我仔主要係秋冬成日r腳,濕疹唔勁有時用豬油膏沖涼同曼x雷敦ad cream都ok。
醫生個隻都保濕唔錯。

珍珠宮

畀面勳章

幫推

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我都買咗呢隻呀~ 咁我掉咗佢先

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

希望小朋友快D好返
我囡都睇過楊醫生, 好人, D藥又有效

珍珠宮

畀面勳章

好恐怖. 醫唔好都算, 重要愈搞愈差.
但萬 0 竟然有得賣

大宅

回覆樓主:

我都有買呢隻
近呢兩個月先用
但我有好轉 可能我食左中藥
都吾知邊樣令我改善
不過我一用又係咁出水

大宅

回覆樓主:

https://www.elle.com.hk/beauty_and_health/skincare/probiotics-balance-helps-the-skin-conditions

http://www.bbc.co.uk/programmes/articles/45yhBTSM3x9H6lDZqmHNzCy/could-enzymes-called-endolysins-ease-eczema-symptoms-and-offer-an-alternative-to-antibiotics

大宅

回覆樓主:

deleted

子爵府

我都買咗呀

大宅

appleyuen 發表於 19-3-7 16:50
我都買咗呢隻呀~ 咁我掉咗佢先

呢隻我仔濕疹、揸到發曬炎呀

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

呢隻卡x疹x我都買左,每次搽完半夜都痕醒,我仲以為隻膏同我唔夾咋,原來係有問題

男爵府

keLLy_yip 發表於 18-7-26 15:25
續上 -
天光,帶埋油+膏,去睇e生,小朋友已經唔肯坐低,因為好痛,俾e生睇左膏ge成分,第1個反應,大麻籽 ...

樓主:不要再試坊間任何野了,我仔B時有濕疹唔太嚴重,但一年級突然濕疹大爆發,勁嚴重出水流血,日日瞓唔到,試好多偏坊其實都冇用,時好時壞,捱到5年級又大爆發,我都係睇楊x強再搵到個啱既中醫,中西合璧,飲左三年中藥,覆診楊x強,慢慢減類固醇(我只搽,冇口服),終於好番哂,我仔而家中六了。
我覺得中醫調理好緊要,因為濕疹係脾、胃虛,所以濕毒發在皮膚上,嚴重出水時就一定要搽類固醇以免皮膚被金黃葡萄球菌感染,同止痕。
加油(emoji)

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

keLLy_yip 發表於 18-7-26 14:53
交待背景 - 小朋友5歲幾,係2歲幾開始有局部濕疹,主要係腳摺位及patpat附近,做過過敏test,只係對塵螨有 ...

5歲口服類固醇?!

你好勇,竟然信佢要口服!!
希望你小朋友食完身體無事可㫁尾

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

keLLy_yip 發表於 18-7-26 23:44
我應該都咁上下價錢,聽日睇楊x強,停左4日無搽,小朋友依然好痕,口服類固醇療程都食完,傷口係收左,但 ...

類固醇上癮(反彈)咪會又紅又慶又痕囉!

放心啦,你去睇楊佢會開更重嘅藥俾你,如果你繼續信佢,佢就會繼續加藥…

利:我都跟左佢三年架,紅蓋無限配無限查加濕敷,點知原來已中招,直至上年先知真係岀事………

水晶宮

2024年龍年勳章

tracy668899 發表於 19-3-7 23:21
樓主:不要再試坊間任何野了,我仔B時有濕疹唔太嚴重,但一年級突然濕疹大爆發,勁嚴重出水流血,日日瞓唔 ...
想請問, 你話慢慢減類固醇,當時係用邊隻類固醇? 定係醫生開比你的?? 慢慢減又係如何做法呢? THX
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

首頁

尾頁

跳至