全職媽媽兼職想開網店,賣咩好? 點入貨?

emailforreg
|
如題
ion2015
|
回覆 emailforreg 的帖子

你知唔知網上個世界點運作?
emailforreg
|
諗住facebook 開店賣咋
emimi
|
賣d冇咁易比人取代嘅野,例如難入貨,自己設計,diy等
好多人賣淘寶野仲要偷圖,呢d一定做唔掂
anyuser18
|
無經驗就唔好。好多損手收場。
yurijm
|
客觀檢視下自己長處先

如果有一技之長,會易行好多
見過有全職媽媽車百家被、手勾公仔、賣畢業花束、手作頭飾、手作肥皀等等
呢啲嘢都係經營個人品牌
易做好多

SaBB
|
emailforreg 發表於 18-7-26 16:16
如題

賣香港無得賣既外國野或吾係周街買到既野。要識入貨或入平貨一步一步來。

見人賣淘寶產品都得(不是衫)但要有自己既圖(eg 用前用後相)、有實物比人睇(不是獨立地舖因租金貴)及售後服務。

呢d 要好有市場觸角甚至自己有門路先得。因為內行人吾會教外行人去爭生意吧
musiccisum
|
emailforreg 發表於 18-7-26 16:22

首先要忍到啲客,有啲客真係好難搞
crystal媽咪
|
唔熟唔做,唔好同人夾。有少少design會好啲, 否則個個都識入頂爛市
crystal媽咪
|
musiccisum 發表於 18-7-26 17:09
首先要忍到啲客,有啲客真係好難搞

agree

麻煩、要求多、 多的是
mini1204
|
似乎你係0知識
點可能做到?
good_pig
|
emailforreg 發表於 18-7-26 16:16
如題

乜都唔知就真係唔好做
happybebebe
|
賣嘢食,有人會問你有無食物牌,
大把人識自己整嘢食。
賣淘寶嘢,街都有得賣,自己都識淘,唔會再等你賣
賣手作嘢,淘寶都有人賣,淘寶一蚊一隻髮夾,仲靚過自己整

good_pig
|
emailforreg 發表於 18-7-26 16:22

一係睇下人點做,一係上堂學...
如果bk有人教你,而又成功就非常難
happybebebe
|
crystal媽咪 發表於 18-7-26 17:13
agree

麻煩、要求多、 多的是

幾十蚊要人坐巴士/地鐵面交
拖好耐都唔回應過唔過數
up好多次post都無生意
仲有好多facebook板主不喜歡商業、非二手買賣post,不出聲便封鎖你
happybebebe
|
good_pig 發表於 18-7-26 17:26
一係睇下人點做,一係上堂學...
如果bk有人教你,而又成功就非常難

問我我都唔會去facebook買嘢
買都去xxtv,淘寶
crystal媽咪
|
happybebebe 發表於 18-7-26 17:26
幾十蚊要人坐巴士/地鐵面交
拖好耐都唔回應過唔過數
up好多次post都無生意

除咗畀版主delete之外,你講嗰啲我全部都遇過。 仲有啲係排隊想要,但係幾個鐘頭冇覆我。我賣咗俾人,跟住佢tag我哋鬧我唔等佢。

咁多已讀不回,我點知邊個先至係認真想要嘅
JoanC
|
連賣咩,點入貨都唔知,開舖好大風險。
good_pig
|
happybebebe 發表於 18-7-26 17:27
問我我都唔會去facebook買嘢
買都去xxtv,淘寶

咁正常有人唔食茶記,又有人唔食放題,又唔代表冇生意做嘅
fooksquare
|
昨天也有朋友問我同一問題, zero 知識, 很難, 有錢賺, 也可能一個月得1, 2千.

賣特別野才有機會.