跳至

首頁

尾頁

複式洋房

住北角區應該報邊間幼稚園好?自問不是虎媽,女女依家歲半,應該幾時報K1?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

如出年9月1 日足2歲8個月(一日也不能少),就可入k1(部分幼稚園會訂到足3歲)
出年入,今年暑假問定幾時報,差唔多了

如果唔夠2歲8個月就要等多一年,除非你打算唔行本地

以上規定係因為小一派位對適齡定義係入小一果個9月1日,一定要足5歲8個月
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2018_leaflet_tc.pdf

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 18-7-29 13:12
如出年9月1 日足2歲8個月(一日也不能少),就可入k1(部分幼稚園會訂到足3歲)
出年入,今年暑假問定幾時 ...

謝謝(emoji)(emoji)
我女出年9月1日得兩歲半,即係要等多一年先讀,又話大b著數啲嘅(emoji)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yy1929 發表於 18-7-29 22:57
謝謝(emoji)(emoji)
我女出年9月1日得兩歲半,即係要等多一年先讀,又話大b著數啲嘅(emoji)
...

係要等多年
到時大對手成十個月,醒好多,考入學試咪著數d囉

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 18-7-30 07:38
係要等多年

明白了,謝謝(emoji)(emoji)

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Charlotte_mom 發表於 18-7-30 07:38
係要等多年

原來大b細b分別真係咁大

首頁

尾頁

跳至