大家有冇飛機延遲或取消經驗?

南丁媽咪
|
星期日飛大阪,但可能日本打風唔知有冇影響。

係照去機場等消息?
book好的酒店點算?
有d節目門票食店又book左,好煩惱。

大家有以上經驗嗎?
真心請教,先多謝分享,請手下留情勿插
TMC3012
|
到時睇公報, 除非一早話cancel航班, 唔係都係要去機場等

酒店既要睇你經乜網站訂, 有啲可以幫你取消架
cindy618
|
又打風嗎?
sandypink
|
出發前上網check定有冇消息。
上年暑假試過hke早上先知cancel flight (就係出門口前自己上網check先知)
即時再book過機票,照出發。
不過打風可能係delay, 要keep住留意, 或者預早改日期
南丁媽咪
|
TMC3012 發表於 18-7-26 18:56
到時睇公報, 除非一早話cancel航班, 唔係都係要去機場等

酒店既要睇你經乜網站訂, 有啲可以幫你取消架

因為星期日出發
我已經訂左冇得cancel的酒店。
諗緊真係delay....係咪要通知酒店hold間房俾我?
南丁媽咪
|
cindy618 發表於 18-7-26 18:58
又打風嗎?

好似東京名古屋...
唔知大阪有冇影響

南丁媽咪
|
sandypink 發表於 18-7-26 19:04
出發前上網check定有冇消息。
上年暑假試過hke早上先知cancel flight (就係出門口前自己上網check先知)
即 ...

你係book另一airline?
咁hke有冇refund?
cindy618
|
南丁媽咪 發表於 18-7-26 19:07
好似東京名古屋...
唔知大阪有冇影響

princessgw
|
南丁媽咪 發表於 18-7-26 18:52

係照去機場等消息?

1) 有冇買保險? 如有, 帶定保單,熱線電話。 delay 可 claim

2) 自己查香港機場網,睇住班機狀態

3) 酒店自己直接官網 / agent訂? 搵定酒店聯絡方法,如飛唔到email 酒店

4) 最重要,預備後備方案行程。
如飛到,但去到天氣唔好,行程點安排。
如delay 1-2日, 會繼續行程?照原定日子回程?定留多1-2日?如留多1-2日,搵定酒店資料同機票。
tsung
|
princessgw 發表於 18-7-26 19:54
1) 有冇買保險? 如有, 帶定保單,熱線電話。 delay 可 claim

南丁媽咪
|
princessgw 發表於 18-7-26 19:54

我去5d4n
Delay 一兩日... 就玩少一兩日
Charlotte_mom
|
老闆今日至試過
上海飛北京,delay左4個半鐘,天氣差,成個虹橋無機走
想像到佢黑晒面個樣
kiukiu
|

係照去機場等消息?

我星期六黃昏飛大阪,而家都好煩。如果真係取消,都唔知點做。到時打去hotline實冇人聽。我坐HX,你坐咩airline?
Strawberrys
|
上星期囡跟學校交流團飛加拿大,因為operation reason, delay4個半鐘至凌晨才飛,全家在機場渡過8小時,機場T1及T2可以行的地方幾乎行過。
南丁媽咪
|
kiukiu 發表於 18-7-26 21:50
我星期六黃昏飛大阪,而家都好煩。如果真係取消,都唔知點做。到時打去hotline實冇人聽。我坐HX,你坐咩ai ...

HX too
我星期日十一點機
cattz288
|
南丁媽咪 發表於 18-7-26 19:06
因為星期日出發
我已經訂左冇得cancel的酒店。
諗緊真係delay....係咪要通知酒店hold間房俾我?

你同酒店溝通定先! 因為當地天氣佢亦應該清楚!
BBcarrie
|
我試過因爲8號波cancel咗,
一早起身check機場apps已知,
所以連機場都冇去,
喺屋企打hotline不過打唔通,
即時決定book聽日機去同一目的地,
酒店side一日加book多日,
玩完晒返嚟先同airline攪refund
激烈的海狗
|

係照去機場等消息?

你有買旅保。有啲行程延誤都可能有得claim
南丁媽咪
|
BBcarrie 發表於 18-7-26 22:22
所以連機場都冇去,

直接cancel 左,即係連等都冇得等?full refund?
如果delay,我就要等?
popocat
|
BBcarrie 發表於 18-7-26 22:22
所以連機場都冇去,

你個case有d唔同,樓主係目的地打風,要視乎關西機場俾唔俾航班降落