如果層樓係夫婦聯名,想轉返單名,請問要什麼手續?

tracy_lui
|
可以去邊度搵到資料呢?
Zoezone
|
tracy_lui 發表於 18-7-26 20:16
可以去邊度搵到資料呢?

當重新買賣,買回另一半業權,如物業仍有按揭未供完,就要重新做按揭

fitfish
|
上律師楼问
AC117
|
可以去邊度搵到資料呢?

可能還要打厘印
wmkcnw
|
可以去邊度搵到資料呢?
去bk 搜尋 轉按 律師, 佢地會幫你做。

俾幾千律師費, 加 厘印費

Poyau
|
可購入另一半業權 揾律師做轉名
交印花稅 ASD跟首置計法 SSD/BSD豁免
chibipo
|
Poyau 發表於 18-7-27 10:28
可購入另一半業權 揾律師做轉名
交印花稅 ASD跟首置計法 SSD/BSD豁免

請問要不要用真金白銀買回一半業權?如層樓八百萬,程序上要否用四百萬經律師處理?(我問律師話要!(emoji)
kathyky
|
chibipo 發表於 18-8-22 08:52
請問要不要用真金白銀買回一半業權?如層樓八百萬,程序上要否用四百萬經律師處理?(我問律師話要!(emoj ...

唔洗,簽封信證明你收咗老公錢就得
meowmi722
|
chibipo 發表於 18-8-22 08:52
請問要不要用真金白銀買回一半業權?如層樓八百萬,程序上要否用四百萬經律師處理?(我問律師話要!(emoj ...

唔使
chibipo
|
kathyky 發表於 18-8-22 09:19
唔洗,簽封信證明你收咗老公錢就得

好似話近排有個案,佢間話唔會再做冇銭銀交易既!咁坊間應該仲有其他律師樓可做。
msanubis
|
回覆 tracy_lui 的帖子

要上律師樓辦手續, 我果陣名義是AS A GIFT, 要打STAMP
kathyky
|
chibipo 發表於 18-8-22 09:23
好似話近排有個案,佢間話唔會再做冇銭銀交易既!咁坊間應該仲有其他律師樓可做。
...

可能間間律師樓practice唔同,又或者佢唔想做
lovececing
|
咁如果要俾印花稅,我可唔可以講層樓賣到好低價,咁印花稅咪少d law,係咪
kyliema2006
|
lovececing 發表於 18-8-22 09:38
咁如果要俾印花稅,我可唔可以講層樓賣到好低價,咁印花稅咪少d law,係咪
...
從價印花稅,係按市值估算。若稅局覺得樓價太低(不合市價)會要求補收印花稅差額。
tantanmama
|
lovececing 發表於 18-8-22 09:38
...

你精稅局都唔笨架.
lovececing
|
kyliema2006 發表於 18-8-22 09:42
從價印花稅,係按市值估算。若稅局覺得樓價太低(不合市價)會要求補收印花稅差額。
...

明白,原來係咁
PCCW2319
|
msanubis 發表於 18-8-22 09:24

請問咁stamp係點計法? 係以層樓現在估價價值? 還是當初買樓個價值?
knifesheep
|
msanubis 發表於 18-8-22 09:24
要上律師樓辦手續, 我果陣名義是AS A GIFT, 要打STAMP

即係『送契樓』?

5 年內唔可以做買賣。銀行有機會唔做按揭。

要留意風險呀!!
HLDMaMa
|
回覆 PCCW2319 的帖子

係現時市值既一半賣俾你,如估計樓價八佰萬,就要付4佰萬印花稅俾政府。
PCCW2319
|
HLDMaMa 發表於 18-8-22 09:50
回覆 PCCW2319 的帖子

係現時市值既一半賣俾你,如估計樓價八佰萬,就要付4佰萬印花稅俾政府。 ...

明白, 謝謝