親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Day1:
-17:00 到酒店(位於CityHall, 新裝修,推薦).
-晚餐無x牌食蟹(中伏),味道係ok,唔係特別好食, 除咗無x牌亦都係無服務。一碟炒飯, 一碟菜, 一隻蟹, 兩杯飲品, $200 埋單。 後來發現附近有條Night market食街, 其實嗰度食仲有風味。
-食完睇夜景,金沙激光。

Cheuk2012    發表於 18-8-24 23:38

男爵府

回覆樓主:

Day 2
-早上去China town天宇買門票, 真係平好多. 然後行下牛車水。
-中午到 Maxwell food court. 天天x飯 (中伏), $12半隻雞係大份, 但真係食唔到有咩味。唔知點解要排咁長龍? 都係廣告功勞。
-15:00- 20:30 Garden by the Bay (超推薦). 睇完兩個館, 再帶小朋友到外面嘅water park玩水, 好玩到不得了, 呢個位都玩咗成個鐘。 換返乾衫就係側邊food store買嘢食, 即炸薯條$3 (掂). 然後再行去super groove睇燈光show. 夜遊蜻蜓湖, 有個位見到Sand 全景。
-晚餐到老巴剎, 外圍的串燒真係火光熊熊, 勁煙, 我家港孩一定詐形, 都係食返室內。海鮮檔菠蘿炒飯和松遠肉骨茶都好食

Cheuk2012    發表於 18-8-24 23:38

男爵府

回覆樓主:

Day 3 USS.
-11:30 坐express 抵Sentosa. 係好好好熱。 攻略係先去睇show, 玩室內嘢避太陽。 因為可以cup個手印就多次同日出入USS, 我哋去埋旁邊嘅水族館玩埋, 然後黃昏先返去排機動遊戲, 呢個時候人少好多, 每樣都排15 分鐘左右, 甚至直入。 我唔覺USS有check bag, 想慳食飯時間可以帶d乾糧。
-晚餐係場外食Toni Pizza, 啱小朋友口味。 搭express返vivo city, 入口原來就係大食代,喺度食會慳唔少。

男爵府

回覆樓主:

Day 4
-Jacob Ballas Children Garden. 就係MRT站旁邊。地方大,有好玩, 有挑戰性嘅設施, 有樹蔭, 所以都唔太熱。
--然後再到Tiger Balm Tower, 1 小時遊重拾童年回憶,細個去係好驚, 諗住嚇下個小朋友, 但係而家d細路係天不怕地不怕。可以俾$1 餵龜餵魚, 小朋友一定啱玩。
-late afternoon返酒店游水前食逸群食雞飯 (推薦, 十年前食過都係好味).
-晚上再到Orchard食大食代串燒, 呢度有超市買埋手信。

男爵府

回覆樓主:

Day 5.
-東園 (逸群隔離) 食早餐(好食, 好feel)
-再到小印度淺度遊 和 City Hall 古蹟遊。
-出機場買手信。機場真係好大, 無節目的話可以早d到機場有排玩, 有排shop.

Others tips.
-新加坡係幾舒服, 唔迫人。
- 任何一個街邊公園都好玩過香港嗰d 低b設施
-唔使幫襯7仔, food market 雪櫃can drink 賣$1, 佢賣$2蚊+
-MRT 咭唔好用完1次就掉,佢係可以top up 6次, 第3, 第6仲有回贈。

水晶宮

seenfu 發表於 18-7-26 23:11
Day 4
-Jacob Ballas Children Garden. 就係MRT站旁邊。地方大,有好玩, 有挑戰性嘅設施, 有樹蔭, 所 ...

想問Jacob Ballas Children Garden係邊個站?謝謝

大宅

Universal Studio 如果買野用 Master Card, 現在即時9折。

wcpcelia    發表於 18-7-28 18:20

男爵府

zoekayan 發表於 18-7-27 00:47
想問Jacob Ballas Children Garden係邊個站?謝謝

Botanic Garden站 CC19/ DT9

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問Night market食街係邊呀

男爵府

seenfu 發表於 18-7-26 23:08
Day1:
-17:00 到酒店(位於CityHall, 新裝修,推薦).
-晚餐無x牌食蟹(中伏),味道係ok,唔係特別好食, 除咗無 ...

Hello 請問你在新加坡換錢定在香港換的?

男爵府

seenfu 發表於 18-7-27 09:18
Botanic Garden站 CC19/ DT9

有website可以search下啱唔啱玩

男爵府

tabotabo 發表於 18-7-27 10:31
Hello 請問你在新加坡換錢定在香港換的?

係痕身唱, 唔係嗰邊唱錢經驗。

男爵府

小南南 發表於 18-7-27 10:27
請問Night market食街係邊呀

唔係好肯定, 因為書都無講, 但係方向係由無招牌行去singapore flyer方向。 短短哋, 但都有十幾檔, 蟹都有得食, 都好多食客,好唔好食就唔知啦。

wcpcelia    發表於 18-7-30 11:59

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 seenfu 的帖子

唔該晒

公爵府

畀面勳章

請問新加坡近期天氣是否好熱?(擔心似大阪成40度)

男爵府

seenfu 發表於 18-7-27 11:32
係痕身唱, 唔係嗰邊唱錢經驗。

Thx :)

男爵府

christina 發表於 18-7-27 12:19
請問新加坡近期天氣是否好熱?(擔心似大阪成40度)

我覺得ok. 係去USS超熱 (just like Disney) , Tiger balm tower都堅熱, 其他地方有風都ok, 會比香港通爽, 日落後會有涼風都幾好。 last day有微雨, 只係出咗少少汗。

男爵府

BK Milk勳章

seenfu 發表於 18-7-27 11:34
唔係好肯定, 因為書都無講, 但係方向係由無招牌行去singapore flyer方向。 短短哋, 但都有十幾檔, 蟹 ...

應該係講呢度makansutra Guttons Bay
我上次去都有食過,抵食,選擇多,又乾淨

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆 kmpurin 的帖子

多謝推介,打算去完摩天輪去行下!

大宅

seenfu 發表於 18-7-26 23:10
Day 2
-早上去China town天宇買門票, 真係平好多. 然後行下牛車水。
-中午到 Maxwell food court. 天天x ...

天宇是否會比K Kday 那些平?

首頁

尾頁

跳至