自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

出門口前約法三章。要拖實媽媽才可去街,想去的地方要講:可唔可以去?
不問媽媽和自己行去便抱起/鎖嬰兒車上。

我兩個小孩都好work !! 從不在超市或商場亂跑。因為好細個已教 只有遊樂場/公園先可以自己去玩。當然大人遙距望著...

你唔好不斷講要拖實,不要跑,然後追在他們後面。是立刻抱起佢。好正經講要拖實媽媽才可以行。如果唔係就不準落地或回家。

我試過見到一個兩歲多小朋友商場度跑撞到個老人家枝柺杖 。佢成個跌低右邊面撞落地。所以教佢地拖實媽媽係岩。雖然探索期,但公眾地方都係唔好亂走比較好。保護佢地亦不會影響他人

公爵府

回覆樓主

就係呢個時間開始教,唔肯拖就即刻抱起走,賴死坐地就由佢坐(安全情況下),坐到佢肯起身跟你行,總之唔好比佢覺得可以lead住你行。要比佢知係大人話事,唔係佢。

子爵府

回覆樓主

個人意見

試下你曲手拖呀,我個子不高 153
但我小朋友拖我都辛苦的。倒番轉要你長期舉高隻手都辛苦
我自己就曲手,鈄小小行,就小朋友

一對小朋友都肯俾我拖住行

子爵府

bongbongpatty 發表於 18-7-27 00:08

我企定捉實手仔吾俾郁
我惡我仔吾夠膽Fing甩我隻手

我仔1x出街都好鍾意拖我或者爸爸,依家反而要同佢講好肉酸由識行開始唔拖我一步都唔會行,更加咪使旨意追,佢哋知我不嬲一言九鼎,根本唔敢跑咗去

珍珠宮

黃二少奶 發表於 18-7-26 23:52
我女個陣有用個隻有條帶O既背包,佢揹住,我拉住條繩,我收到好短,
等佢習慣貼住我行,慢慢佢會習慣跟住媽媽行, ...
我都係, 由細到大都教佢一定要拖實媽咪, 我的拖法係尾指同無名指中間夾住佢手腕, 其他手指正常咁拖佢手仔, 試過咁樣拖冇咁易被佢甩到手, 拖慣左, 而家好自然我隻手一擺佢就會拖住, 如果我2隻手唔得閒佢就會立即拉住我件衫~

試過我老豆呻我妹個仔成日甩開佢隻手跑左去, 佢又跟唔到跑得咁快, 湊出湊入好驚出事, 鬧極都係咁, 於是有次我同老豆一齊去接放學, 我就同姨生仔講, "拿, 姨媽而家同你玩一個遊戲, 你拎隻手仔出來丫!" 然後我捉住佢手仔, "姨媽有一支超勁既膠水, 而家唧落你手仔度先!" 扮唧膠水, 然後將佢隻手, 同我老豆隻手"啪"一聲合埋, "拿, 而家支超勁既膠水痴實左你同公公隻手架啦, 返到屋企先甩得架!"
跟住佢好開心咁笑住拖實公公返屋企, 我老豆事後WHATSAPP我, 話呢個方法好使得, 個孫真係全程拖實冇甩開過佢隻手~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章 BB防敏心得分享勳章

mmeilammm 發表於 18-7-26 23:24
仔仔得15m 出街已嘗試比佢落地行 但由佢學識行到衣家 從來唔肯比大人拖住佢隻手仔 一拖佢 佢就會用盡全力fi ...

唔可以佢唔肯就唔拖,出街前講明一定要拖。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

坐bb車先準出街

珍珠宮

仔仔得15m 出街已嘗試比佢落地行 但由佢學識行到衣家 從來唔肯比大人拖住佢隻手仔 一拖佢 佢就會用盡全力fi ...

要認識有唔同地方,行為限制,必要時,用狗仔帶。唔係怕被拐,香港路窄人多,車親/失散都好煩。
管敎仔女要認真嚴肅,平時對佢地說話,表情如音調係要分明,等佢地好清晰分別到傾謁、玩、嚴肅,有些大人傾謁又是手舞足蹈尖聲搶話、玩又手舞足蹈尖聲大叫、嚴肅又手舞足蹈尖聲叫罵.....細路又學足“手舞足蹈尖聲”扭,結果誰也不聽誰的。表達也不止聲音,而是整個身體語言。
人地話做父母係重新學做人,言行一致,身敎守規矩最有效。
在家已知道犯規即刻冇得玩,唔使打鬧,即沒收“玩具”去冷靜角,坐1分鐘,1秒不少,成習慣,出街亂扭,你一出“招牌口吻”就能有效。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

15個月識聽,同佢講多d。 係安全地方先放行。

伯爵府

回覆樓主

即刻回家冇得出去
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

珍珠宮

回覆樓主:

人少嘅地方(例如公園)就由得佢自由發揮,人多危險嘅地方就要拖,出街前同佢講清楚,唔拖住就停係度唔行/返屋企,要俾佢知你底線,一掂到就要立即執行,慢慢佢就明

珍珠宮

回覆樓主:

安全地方行
馬路爆喊都好
拖實或抱起

伯爵府

我同佢講落要行就要拖住,一落地就死拖實佢唔俾fing開我,如果佢唔俾拖我就即刻抱起佢,無得落地,要強力執行呢個規定,到而家佢就黎5歲,同我出街都好自然要拖住我行

別墅

katieng116 發表於 18-7-27 00:55
個人意見

試下你曲手拖呀,我個子不高 153

我都係差唔多高,我認同你,因為我發覺我小朋友自動會拖我,都因為呢個原因

象牙宮

回覆樓主:

鬧,訓話捉實隻手,喊就返屋企,再唔聽會有適量體罰

大宅

一出門口, 我會同佢講, 唔拖我地就返屋企唔 去街, 通常都會拖返手仔(15m大),
行一陣後, 會鬆開手俾佢自己行一段路(我行去d 平台花園, 行去商場, 唔 多人行的地方), 當然自己跟係佢身邊, 個仔行行下, 行到柱位會同你玩, 玩完又拖返

大宅

回覆樓主

而家唔比拖正常,我仔而家岩岩兩歲,之前一直落地唔拖,要自己行唔係就訓地,之後我用書包拖帶比佢自己行,有馬路危險會叫拖住:講明有車、馬路要拖住!兩歲突然之間,一落街叫拖住就肯啦!小朋友有自己心理發展,當佢明白就肯做嫁啦!加油

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主

呢d會唔會有用?
大事化小, 小事化毛.........

公爵府

至愛朱古力 發表於 18-7-26 23:29
正常喎,呢個歲數剛學識行,係唔鐘意比人拖住行,唔係點解叫看牛仔,我果時只係人釘人,跟佢貼啲,就算走 ...

再下d就唔想行,扭抱。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

回覆樓主:

安全既地方俾佢行或跑,但先提佢,如果唔拖住大人手,會好易跌親會痛痛,如果唔小心真系跌親,最好痛到佢喊,就再提佢,嗱,媽媽就系怕你跌親痛痛,所以想拖住你行,如果有媽媽拖住手仔,你跌嗰時有拉住你就唔使痛痛,當然,講一次半次唔得架,總之有機會就講
如果去到唔安全如馬路等危險地方唔俾拖,就話立即返屋企,唔去玩,但講咗就死都要做到,等小朋友知你講得出做得到,佢地會聽話啲
我就用以上方法,我小朋友高小,出街都會拖住我,反而有時我怕煩,唔想拖住佢地

首頁

尾頁

跳至