自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

上面尾二隻大牙十幾年前杜左牙根, 呢半年經常食野會痛, 之前照過一次無事, 早兩日起左牙瘡, 今日去左睇牙醫, 照完見到牙腳有陰影, 應該係牙瘡黎既.

我爬文見到唔少 jm 都係十幾年後杜過既牙有事, 有部份搵杜牙根專科翻杜, 我諗緊會唔會某段時間後又有事.

呢隻係尾二既大牙, 我諗住脫左算數, 醫生都同我度左牙骨長度, 我牙骨比較短, 要做植牙佢都做到, 但呢隻係咪一定要植呢?

求各位意見, 我仲有個零星期時間考慮脫唔脫好.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

寶石宮

2023年兔年勳章

miriam 發表於 18-7-26 23:49
上面尾二隻大牙十幾年前杜左牙根, 呢半年經常食野會痛, 之前照過一次無事, 早兩日起左牙瘡, 今日去左睇牙醫 ...

如果植到 可考慮植牙

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Poyau 發表於 18-7-27 08:27
如果植到 可考慮植牙
有諗住脫左再植牙

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

回覆樓主:

使唔使補骨粉及托鼻竇呀?

王國長老

Chamo 發表於 18-7-27 15:43
使唔使補骨粉及托鼻竇呀?
剩係有講我牙骨比較短, 真係做唔到時要搵專科加高牙骨, 無講過要托鼻竇丫.

伯爵府

我之前咩都唔識.
又唔太清楚咩係杜牙根, 一尾驚.
驚就胡亂決定下脫左隻牙.

依家無限苦惱, 因我植不到牙.
呢幾個月睇左好多資料. 勇敢既方法應該係杜牙根. 攪唔店才植牙.

你找個專科番杜吧.

王國長老

Chamo 發表於 18-7-27 15:55
我之前咩都唔識.
又唔太清楚咩係杜牙根, 一尾驚.
驚就胡亂決定下脫左隻牙.
你係咩事唔可以植牙呢?

伯爵府

我係本身咬合有問題.
上下兩牙對不準. 上面爆向外.
久而久之, 下面隻牙高左.
依家剝左上面, 但牙骨薄, 鼻竇低, 而下面隻牙高左, 空間不足.
我如要植牙, 要加骨粉, 整鼻竇, 下牙要整短杜牙根 .....

我識人都快 50歲, 都係杜左10年左右既牙生牙瘡, 佢都係找專科番杜.

王國長老

Chamo 發表於 18-7-27 16:15
我係本身咬合有問題.
上下兩牙對不準. 上面爆向外.
久而久之, 下面隻牙高左.
若果係咁我搵專科翻杜好過, 仲諗住脫左一了百了, 最多植牙, 無諗到咁煩..............

伯爵府

咁你又真係未必有我咁煩.
不過你番杜, 你隻牙可能又有多10年壽命. 10年後才想植牙.

我有時真係唔太信 d 牙醫. Sell 你植牙時, 係咁易講一般情況, 根本無細心睇我獨突麻煩情況而評估.

王國長老

Chamo 發表於 18-7-27 16:43
咁你又真係未必有我咁煩.
不過你番杜, 你隻牙可能又有多10年壽命. 10年後才想植牙.
睇開個牙醫又無 sell 我植牙, 佢係叫我翻杜, 只係我唔想再煩打算脫左植牙咋.

伯爵府

咁你番杜就記住搵專科, 杜得好, 應該可 keep 得耐 d.

大宅

上面尾二隻大牙十幾年前杜左牙根, 呢半年經常食野會痛, 之前照過一次無事, 早兩日起左牙瘡, 今日去左睇牙醫 ...

我當年選擇了脫牙,然後搭橋做番牙套,兩邊上面大牙都做咗。

王國長老

Chamo 發表於 18-7-27 16:54
咁你番杜就記住搵專科, 杜得好, 應該可 keep 得耐 d.
問緊同事攞資料, 佢都係搵專科翻杜, 好似 $20K

大宅

我個情況有d似,牙套入面杜牙跟既牙有黑影
有牙痛 但唔肯定係咪因爲依隻牙,
我睇左4個牙醫,
2個叫我等到佢爛哂 再脫牙植牙(因為拆左未必整得返牙套)
1個叫我去專科(返杜11000$)
1個叫我拆開佢補返,無話返杜

我決定拆開睇下先,留得幾耐得幾耐麻..

伯爵府

miriam 發表於 18-7-27 17:01
問緊同事攞資料, 佢都係搵專科翻杜, 好似 $20K

專科無幾多個:

http://www.dchk.org.hk/docs/SD_Endodontics.pdf

快快手 book, 我試過無介紹信, book, 要等成個月先有得檢查.
真係檢查完要杜又唔知要幾耐了.

大宅

我都係呀。好痛。真係想脫左佢一了百了。等轉科都要等一個月。頂唔順了

王國長老

Iamhannah 發表於 18-7-27 17:34
我個情況有d似,牙套入面杜牙跟既牙有黑影
有牙痛 但唔肯定係咪因爲依隻牙,
我睇左4個牙醫,
$11000 咁平, 我同事要 $20000 丫

王國長老

Kwankwan_mami 發表於 18-7-27 17:41
我都係呀。好痛。真係想脫左佢一了百了。等轉科都要等一個月。頂唔順了
...
唔係有牙瘡都好 d 丫

星期二個日痛到問同事借支雙飛人勁敷粒瘡, 最後爆左先無咁痛丫.

大宅

miriam 發表於 18-7-27 17:47
唔係有牙瘡都好 d 丫

星期二個日痛到問同事借支雙飛人勁敷粒瘡, 最後爆左先無咁痛丫.

有牙瘡呀。生係入面。而家食緊抗生素。但都仲痛(emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至