有媽媽分享第二胎嗎

luv__hccc
|

孕後期越黎越驚,因為始終有經驗,第二胎係咪真係比第一胎快生?我好怕忍唔住係咁push,第一胎我前前後後八個鐘到,陣痛先
luv__hccc
|
有無媽媽分享下
ipcs
|
luv__hccc 發表於 18-7-27 00:30
孕後期越黎越驚,因為始終有經驗,第二胎係咪真係比第一胎快生?我好怕忍唔住係咁push,第一胎我前前後後八 ...

第二胎係陣痛先,痛了6個鐘先自然穿水,穿了水再等多2個幾鐘試生,BB出世了。前後9個鐘。
第一胎係穿水先,穿完水即刻見埋紅跟住痛陣痛,但12個鐘先開晒,BB要穿水後12.5個鐘先出世。
兩胎都順產唔駛吸,但要剪,感覺第一胎似急屎咁好自然想痾,但第二胎唔太似急屎,只係覺得陣痛好痛,個肚想爆,可能度數未夠已經可以試生,姑娘又幫我輕宮頸先可以咁快生,好似第二胎較難生出嚟咁。又可能BB較足月比哥哥大隻,細佬重3.56kg,哥哥重2.98kg。
haha748494
|
通常系第二胎快過第一胎,覺得有異常就要入院喇。
winnie5960
|
我第一胎痛左3個鐘就生左,而家第二胎,5知幾耐呢
GCHK
|
haha748494 發表於 18-7-28 15:02
通常系第二胎快過第一胎,覺得有異常就要入院喇。

我家姐舊年生二胎,佢話反而輕鬆D
Missiuchong
|
孕後期越黎越驚,因為始終有經驗,第二胎係咪真係比第一胎快生?我好怕忍唔住係咁push,第一胎我前前後後八 ...

我都好想知
老一輩/我阿媽全部都話第二胎快d
luv__hccc
|
Missiuchong 發表於 18-7-30 03:58
我都好想知
老一輩/我阿媽全部都話第二胎快d

但都有個別case係會比第一胎耐,你幾多週?
我要做媽媽
|
我見我身邊生二胎既媽媽都係好快就生到喇。如果你有到時候咩動靜就好去醫院喇,仲有咪諗太多
eeyorepigpig
|
咁第二胎作動前仲洗唔洗頭好?
tsebobo
|

我兩胎都順產,同一醫生,同一醫院,兩次都係見紅入院。

我第一胎入院後4小時生左,第二胎入院後2小時生左。
第二胎快好多但痛好多,因為成個產程都勁intensive 2小時搞掂曬。
myself703
|
tsebobo 發表於 18-7-30 16:37
我兩胎都順產,同一醫生,同一醫院,兩次都係見紅入院。

我第一胎入院後4小時生左,第二胎入院後2小時生 ...

wah~好赶wow
小平媽媽
|
我第2胎,痛左2個鐘,1放尿就生唔切咁 唔駛好用力就出左唔