而家啲細路玩手機玩到上哂腦, D家長反而覺得冇問題!

mei17Hoi
|
平日同啲同學或者朋友去街都好,幾個小朋友圍埋就online game, 食嘢又玩,行路又玩,坐車又玩, 我個女冇玩手機習慣, 反而嗰啲家長話而家個個都打機㗎喇, 有邊個唔揸手機呀,屋企電視都好少開, 整到我個女好似異類咁 ,唔打機就好落後㗎咩, 我又唔見得沉迷手機嗰啲細路好有禮貌, 我小朋友當然有玩,不過通常都係喺屋企玩, 出街無時無刻都要揸住不如唔好出
yurijm
|

講真,每個年代都會有小朋友既流行玩意
我細個都好流行gameboy、PSP、NDS
如果冇玩,又真係幾似異類

當然,樓主唔洗太上心
異類咪異類囉
唔岩玩,自然慢慢搵到第二個圈子
小朋友好快適應到

而且你講果啲打機小朋友冇禮貌,我相信你一時混淆了
真心冇乜邏輯關係
例如 : 打機打得多代表冇禮貌?
講野大聲代表粗魯、無文化?
呢啲只係偏見。。。

miuling814
|
又來月經post
mei17Hoi
|
yurijm 發表於 18-7-27 00:41
講真,每個年代都會有小朋友既流行玩意
我細個都好流行gameboy、PSP、NDS
如果冇玩,又真係幾似異類

都係純粹呻下, 我個女梗係有玩手機喇, 不過通常係喺屋企囉, 今日幾個家長朋友出街, D小朋友一人一部機, 又唔識同人打招呼, 好似阻住佢哋食嘢, 阻住佢哋online, 有啲冇癮, 玩玩下又大叫, 一路行一路玩,行行下又停咗喺度, 奇怪嗰啲呀阿媽覺得冇問題,我應該係our out地啦
zitzai
|
我比較擔心安全問題。好多高小/初中男仔玩到路都唔睇。試過我地後面幾個大人叫住個男仔,佢爭啲上咗架錯方向嘅電梯
vanvan1999
|
mei17Hoi 發表於 18-7-27 00:56
都係純粹呻下, 我個女梗係有玩手機喇, 不過通常係喺屋企囉, 今日幾個家長朋友出街, D小朋友一人一部機 ...

算啦,佢地覺得有問題,就唔會day 1 .就比手機d小朋友玩啦,玩左咁耐到今日咁仲點會覺得有問題! ? 我成日都見到好多有問題嘅野, 點解D人係餐廳,會比小朋友著住鞋或狗隻企上踩上張櫈度,佢地唔會覺得有問題! 好多野我地都理唔到咁多,做好自己就得喇!
mandysio
|
都唔會的。我兩個女有玩開pokemon go.
多數係車玩。
除左呢排多左活動出街打。
如果食飯,我話餸黎就要收機。
Poyau
|
電子奶嘴
heidys
|
我都唔想陪養到仔機不離手咁
Nicnana
|
mei17Hoi 發表於 18-7-27 00:34
平日同啲同學或者朋友去街都好,幾個小朋友圍埋就online game, 食嘢又玩,行路又玩,坐車又玩, 我個女冇玩 ...

好贊同你,出街都打機不如留喺屋企打機啦!要大家出嚟睇住班小朋友打機,一切已變得無意思!
crystal媽咪
|
因為大人都係玩到上癮,搭馬鐵一行四個大細一齊玩
namnamnamlolo
|
我都唔容許小朋友咁做
到佢中學控制唔到就話啫
小學有咁既必要咩
又易近視添
Angelice-BeBe
|
我眼見大人打機更上癮,眼見有d爸爸一手推bb車,一手揸住部機打

我小朋友只係喺屋企會打下機,出街佢地會自備書解悶,坐車,飯前就睇...我們一家人出去,我和C6都無攞電話喺手,或擺枱。
littlecar
|
打機其實會引起其他問題,亦好易上癮,屬精神病既一種,只可以講家長今日"縱"既因,他日會有咩既果。
Reminder
|
平日同啲同學或者朋友去街都好,幾個小朋友圍埋就online game, 食嘢又玩,行路又玩,坐車又玩, 我個女冇玩 ...

曲線讚自己個女
秋天與楓葉
|

你夠勇
不過依加大部分家長都人云亦云,見多人咁做就覺得無問題

yukiyukipang
|
vanvan1999 發表於 18-7-27 01:25
算啦,佢地覺得有問題,就唔會day 1 .就比手機d小朋友玩啦,玩左咁耐到今日咁仲點會覺得有問題! ? 我 ...

我都好憎人著鞋踩上凳
夏蟬
|
其實任何野做得過量都唔係件好事,無論大人定細路都好,適度使用科技產品係有方便生活同娛樂,太多就出事了
cindy203
|
大人都是手機奴隸.,....打工仔更加係
brindlewin
|

手機媬姆平呀!

一家大細都低頭族,出門係換下空氣咋。