自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主

我覺得玩時玩
見到人要停手,叫人,係基本禮貌
食野時唔玩得,全部小朋友食玩野先玩得
行唔又唔玩得,坐車都唔得啦

有個朋友個仔,成6 歲
掂都唔比掂手機,人地小朋友玩,佢在旁睇下都不可以

大宅

理得人啦,唔中意唔好再出去

人地有自己一班fd

你都自然會搵到一班會乖乖坐係度既小朋友既fd

珍珠宮

Nicnana 發表於 18-7-27 08:45
好贊同你,出街都打機不如留喺屋企打機啦!要大家出嚟睇住班小朋友打機,一切已變得無意思!
...
其實出得去玩, 就唔預佢打機. 如果打機, 就返屋企. 有時出去都會帶機俾佢打, 因為要陪老人家覆診係會悶既, 不過都會限時, 同埋唔會俾佢一路行一路打

但有時老人家又話小朋友打機, 但自己有成日拎部機出黎引佢, 我都好無奈. 尋晚明明係睇書時間, 佢又係拎部機出黎引我個仔.

伯爵府

回覆樓主:

我唔會俾佢地打機,連睇片都唔俾,電腦電話嗰時我會到學校有需要用時先俾佢地用,到時大把機會用。

公爵府

咁都要睇下嗰班咩朋友仔,近朱者赤,近墨者黑,
當然有啲機不離手,
但有啲會有節制,
我小朋友啲朋友仔出黎唔係游水就踢波
一係去公園跑,
無話機不離手,
講真,父母唔俾,咁佢又點沉迷

公爵府

仲有最憎啲細路玩到路都唔睇,
順便喺度提提啲放任細路喪打機既家長。
我見到有啲細路一路行一路撞落啲街柱。

象牙宮

回覆樓主:

我一向唔比個仔邊行邊篤電話喎,連我自己都甚少咁做!家長可能自己都咁,所以咪又無問題囉,我見過阿婆坐巴士,孭一個手拖一個,上車掛住打麻雀game,落車都邊行邊篤

子爵府

回覆樓主:

其實。。。人地玩手機關你春事咩

珍珠宮

王國教室勳章

mei17Hoi 發表於 18-7-27 00:34
平日同啲同學或者朋友去街都好,幾個小朋友圍埋就online game, 食嘢又玩,行路又玩,坐車又玩, 我個女冇玩 ...

我都覺得出街玩乜吖。响街又撞到人,坐車食飯又開到勁大聲,好擾人。
我仔女都是異類,我唔理,小朋友應該注意身邊事,而唔係勁自我打機,唔理所有事同人

首頁

尾頁

跳至