手機手機,大少老幼都係手機,勁SAD

little_chamo
|
我知道科技進步對社會係好事, 但有冇人懷念個種無手機全家一齊睇電視, 晚飯後同父母仔女坐梳化吹水嘅日子?
冇INSTAGRAM, FB, YOUTUBE, WHATSAPP, 番屋企望住家人傾偈,飲茶食飯望到塊面, 而唔係用MESSAGE或不斷打機嘅日子?

而家無論男女老幼, 去度邊都係不斷手機, 確實係多咗對外人溝通, 但大家就少咗對家人溝通.

好SAD.
c.vieri
|
以前無智能手機時,我差不多一日十幾個鐘都係坐係電腦前面,唔係msn就係打機、上討論區吹水。
I9528
|
以前都無乜機會一家人睇電視,因為好窮,各自為搵食,連溝通都無兩句
反而人大咗,而家有家庭谷,溝通食飯密好多倍,凝聚力高咗
bluetulip
|
以前係無手機,但大人都會掛住睇報紙雜誌,細路會玩電子遊戲機。問題不在手機,在於個人識唔識尊重對方,在於父母點樣教育小朋友。我比較好彩,親朋戚友聚會時無咩人會掛住玩電話,自己細路亦無呢個習慣
MKma
|
我只記得爸爸永遠是坐在梳化上,唔係睇報紙就係睇書。
good_pig
|
little_chamo 發表於 18-7-27 09:42
我知道科技進步對社會係好事, 但有冇人懷念個種無手機全家一齊睇電視, 晚飯後同父母仔女坐梳化吹水嘅日子?
...

我唔會的....聚會最多相機食先..唔會keep住玩
是是但但
|
回覆 little_chamo 的帖子

其實科技發達佐,我覺得多佐溝通~ 如以前同家姐們冇咩兩句, 有了WHATSAPP , 我地日日在GP chat。以前既同學, 畢業了, 就只會間唔中電聯相約, 現在唔洗, 在FB 都可以知道對方近況, 有埋圖片, 知佢圓定扁。 以前家人移了民, 會覺得見唔到,好難再聯繫, 現在唔會囉, 以前IDD 好貴, 但現在whatsapp 傾唔洗錢, 又可以send 相俾我地, ig / fb 又見到對方update 近況。

不過有時都好懷念, 傾電話粥既日子。
現在長期whatsapp, 搞到我都好少講電話, 有時唔熟既朋友打俾我, 我實情有點唔識對答。
seaman1982
|
全家食晚飯一齊睇電視咪又係一樣。
睇電視同手機有咩分別?

利申,食飯唔會玩手機同睇電視,習慣。手機冇手玩,睇電視就分左心唔記得食飯或者掛住食飯唔記得睇電視 。但c6會電視撈飯,個女要兒歌撈飯。
kitbebe
|
唔會沈迷到在家都不講話
Reminder
|
little_chamo 發表於 18-7-27 09:42
...

等於以前為了睇電視,早返屋企一樣。
Reminder
|
seaman1982 發表於 18-7-27 10:32
睇電視同手機有咩分別?

對。
|
睇電視同手機有咩分別?

差好遠,電視有完嘅一刻,手機沒完沒了,睇完movie,玩fb,再online game, online chat
馬爾太
|
最大問題係愈來愈冇責任心!乜都唔敢開口講,WhatsApp咗就算!所以我同兩個女講明:同嗲哋媽咪溝通係唔可以用WhatsApp! 你要去邊要打電話問我!你放學後晏返要打電話同我講!出街同食飯唔會攞電話出嚟,check message都唔會!因為溝通要用口,唔係用手。
applering    發表於 18-7-27 12:47
紫翹
|
...
有D野自己控制架啫. 以前細個亞媽都掛住睇電視, 都唔會同我地傾偈. 宜家係有手機, 但食完飯, 我會同小朋友一齊睇書. 放低手機, 佢又唔打機, 睇下書, 傾下偈. 又問下佢暑假同嫲嫲响屋企做乜. 好多野事在人為.
|
bluetulip 發表於 18-7-27 09:58
以前係無手機,但大人都會掛住睇報紙雜誌,細路會玩電子遊戲機。問題不在手機,在於個人識唔識尊重對方,在 ...
咁平時在家或外遊,你或小朋友會唔會玩手機?

聚會只係好少時間, 問題係平日失去嘅溝通時間.
馬爾太
|
Reminder 發表於 18-7-27 10:43
等於以前為了睇電視,早返屋企一樣。

以前會一路睇一路講劇情!最記得讀書時成家睇都市的童話,有林文龍有朱茵,呀爸話呢個賓賓啲廣東話好標準。
魚兒小寶貝
|
睇電視同手機有咩分別?
係有d分別嘅,睇電視係大家睇緊同一個節目,有時會互相討論吓,又或者因此而帶出左d話題傾吓第二樣,手機就多數係各有各囉,人地睇緊電話既時候,你同佢講野,佢都只係嗯嗯求其應兩句。

我自己一家三口或同朋友或娘家食飯,都唔會對住電話,最多覆吓whatsapp. 其實各有各對電話食飯果d 家庭,都估到家教係點,冇電話都唔在乎溝通喇。

好處方面,我覺得一個人食飯時冇咁悶,有whatsapp FB 變左同家人朋友容易keep contact , 做FTM 時更加係精神嘅支持。
我要做媽媽
|
而家真係,出去食飯逛街,都係拎住手機既..
kirstyau
|
...

我地返4大屋企食飯,2面各自老中小加埋人數15+以上,通常埋位食冇人攞手機,包括中學生大學生年紀,我地年紀個堆係停哂手都係飯台吹水成粒鐘。
無話可說
|
無,我地好刻制,食飯唔比篤電話!
以前,無電話直頭走左出街玩啦,或者對住部電腦