醫生話我胎水少

CiCiTang
|
而家先28週,好擔心下星期仲返去醫生再檢查
我要做媽媽
|
有D媽媽到後期會多番架,你唔使擔心。胎水太少既話,飲多D水有冇改善架?你下次去應該問清楚醫生要注意D咩,仲有點樣可以改善下
Irisss_ch
|
CiCiTang 發表於 18-7-27 10:18

我個肚好細 個個都話我洋水少
睇醫生話你飲幾多水先係關鍵
我一日2500ml以上
所以醫生照話好足

我現在32週
CiCiTang
|
我要做媽媽 發表於 18-7-27 10:47
有D媽媽到後期會多番架,你唔使擔心。胎水太少既話,飲多D水有冇改善架?你下次去應該問清楚醫生要注意D咩 ...

問過醫生,有咩食咗飲咗,會多返啲胎水,醫生話無
CiCiTang
|
Irisss_ch 發表於 18-7-27 10:53
我一日2500ml以上

但醫生話無嘢可以做
完全無講過飲水會有幫助

mamamoney
|
我34週發現胎水少, 結果38週催生, 其實唔洗太擔心, 最緊要定期見醫生
shmily_pm
|
之前睇過英國有個媽媽胎水少,佢每日飲好多水,最後bb無事,所以我覺得你都可以飲多d水,個心都會定d
https://www.google.com.hk/amp/s/news.tvbs.com.tw/amp/world/916965
CiCiTang
|
mamamoney 發表於 18-7-27 11:20
我34週發現胎水少, 結果38週催生, 其實唔洗太擔心, 最緊要定期見醫生

要睇埋下星期醫生點講,但我而家先得28週,所以好擔心
CiCiTang
|
shmily_pm 發表於 18-7-27 11:24
之前睇過英國有個媽媽胎水少,佢每日飲好多水,最後bb無事,所以我覺得你都可以飲多d水,個心都會定d
https ...

謝謝你,我會試下
yvonne520
|
飲多d水啦,好過咩都唔做啊
GCHK
|
CiCiTang 發表於 18-7-27 12:17
要睇埋下星期醫生點講,但我而家先得28週,所以好擔心

暫時唔好太擔心住,等下個禮拜再睇下醫生點講喇
Fiona_chou
|
Irisss_ch 發表於 18-7-27 10:53
我一日2500ml以上

Fiona_chou
|
mamamoney 發表於 18-7-27 11:20

Me 2!
Fiona_chou
|
CiCiTang 發表於 18-7-27 11:19

但醫生話無嘢可以做

我醫生有叫多飲水,但幚助唔太。
haha748494
|
定期檢查,好好觀察下。
CiCiTang
|
Fiona_chou 發表於 18-7-28 08:55
我醫生有叫多飲水,但幚助唔太。

hamsterma
|

飲多滴水,同埋定期睇醫生,無事嘅
kissapplegirl
|

我21周時羊水小到得番4.x(無記錯好似8先叫合格)
我就9成時間訓床休息,飲2-3公升水
公立醫生話我聽食甜品有機會令胎兒多d小便,我差唔多隔日就食芝麻糊同合桃糊,24週羊水就合格番喇 一直到39週先再羊水小番去摧生
CiCiTang
|
kissapplegirl 發表於 18-7-29 02:08
我21周時羊水小到得番4.x(無記錯好似8先叫合格)
我就9成時間訓床休息,飲2-3公升水
公立醫生話我聽食甜品 ...

唔該你先睇下下星期有無進展