會唔會俾BB戴冷帽, 著冷襪之類

an.gel.a
|
親戚, 朋友叫我開始織冷帽, 冷襪之類的服飾, 等冬天俾BB著?請問你們BB幾大先接觸"冷", 會唔會感敏?
還是現在香港根本唔算凍, 不需要戴冷帽, 著冷襪之類.

請指教.
id4pat
|

淨wool會拮拮地,可以用cashmere 或 wool mixed with cashmere 或organic cotton!
我要做媽媽
|
仲要自己織吖,我就真係冇時間喇
EstrellaDamm
|
an.gel.a 發表於 18-7-27 11:46
親戚, 朋友叫我開始織冷帽, 冷襪之類的服飾, 等冬天俾BB著?請問你們BB幾大先接觸"冷", 會唔會感敏?
還是現 ...

我兩個小朋友,一路都喺香港生活,從來都無戴過冷帽冷襪,唔覺得有需要。普通帽同襪就有買嚟用嘅。
GCHK
|
冇亞,我都唔識織,都係買亞
pigpiglamlam
|
其實好多bb都唔鍾意戴帽,我仔就係啦,死都要除落黎,所以d帽仔全部用唔著,好彩都係人哋送。
hamsterma
|
還是現 ...

我女有,不過係人送嘅,佢會戴,但係有時候唔戴嘅
haha748494
|
我唔識織呢D,好似幾高難度, 天氣凍,我有幫BB準備,但都系用果幾日咋。
kaman0617
|
還是現 ...

有普通帽&著對正常襪仔就OK啦,唔係個個BB都接受帶帽,你織完唔帶曬心機啦!建議BB點都要著對襪仔,去冷氣地方隻腳仔都會凍冰冰⋯至於帽仔冬天大風個幾日帶下會好D
sharonsuet
|
我個囡一出世無乜頭髮又唔夠暖要訓溫箱幾日,加上出世係正直冬天,護士叫我頭幾個月盡量幫佢帶帽,不過無講一定要冷帽,其實帶帽係減少熱量流失,我覺得冷帽又未至於,但我認為帽係要帶的,不過普能純綿即可,至於而家個囡大左就2歲,我都有keep住買兩種冬天帽俾佢看門口,一種就雙層厚身,一種係針織薄身,但未必要入面有一層里。無咁易敏感。
bchuma
|
還是現 ...

咁燥睇你揀咩冷啦,我奶奶織俾我個仔,冷襪就好吉著唔到,冷衫就ok ,可能冷直接接觸皮膚唔係咁咁
sammiso
|
可以着打底短衫短褲嘅,隔着着會舒服點。