我在恆安邨的日子|容祖兒七月專欄

72leelily
|
原來容祖兒童年時幾鬼馬
阿媽母兼父職一養三幾辛苦

https://mings.mpweekly.com/daily/20180629-85312
tansyneko    發表於 18-7-27 13:10
jutau
|
好貼地,好真實
正常一個屋村出身的人都有咁嘅經歷
話晒都係出名嘅人,唔掩飾自己出身,好好
72leelily
|
jutau 發表於 18-7-27 12:04
好貼地,好真實

鄰居好大膽
爬過去開門
天真B
|
廚房爬過廚房
我小時候不是住公屋,也試過2次看到有人爬上沒窗花的窗,第一次我唔知咩事,第2次我家人報左警,2次是不同戶,而我家早已因為我哥哥出世而裝了窗花
jutau
|
我都有相似經歷

細個時阿媽返工,因為新入住公屋,暑假我同細佬妹一齊喺屋企,點知開水喉左擰右擰唔識閂,間屋水浸嚇到嗌救命,隔籬屋哥哥聽到,撬開我屋企走廊氣窗爬入嚟幫我哋閂掣。。。冇耐我老豆地盤放工返嚟屋企見到,佢一手拎住江蘇餅坐喺梳化望住地下幾吋水好無耐奈,本來佢諗住放工買啲嘢俾細路食返屋企可以抖下,點知班嘩鬼整啲蘇州屎俾佢返嚟執

後尾我媽送咗一籃仔雞蛋俾我鄰居當多謝佢哋幫手。。。。可惜個哥哥大個咗學壞咗,做咗飛仔,而家唔知點
72leelily
|
jutau 發表於 18-7-27 12:29
我都有相似經歷

細個時阿媽返工,因為新入住公屋,暑假我同細佬妹一齊喺屋企,點知開水喉左擰右擰唔識閂, ...

水浸滿屋真救命
以前鄰里人情味濃
互相幫忙
72leelily
|
天真B 發表於 18-7-27 12:22
廚房爬過廚房
我小時候不是住公屋,也試過2次看到有人爬上沒窗花的窗,第一次我唔知咩事,第2 ...

忘記帶匙居多
新聞都幾單跌死
CACACAROL
|
girlbear
|
真係好貼地
EasYGo1818
|
72leelily 發表於 18-7-27 11:48
原來容祖兒童年時幾鬼馬

夠貼地,真性情
Ashleycorina
|
寫得幾好睇
j_joycie
|
一路睇一路笑
木土土
|
72leelily 發表於 18-7-27 12:07
鄰居好大膽
爬過去開門

我住公屋七樓,阿媽都試無key 就在鄰居家爬番去自己屋企。係公屋好common ,時常發生
EasYGo1818
|
木土土 發表於 18-7-27 13:35
我住公屋七樓,阿媽都試無key 就在鄰居家爬番去自己屋企。係公屋好common ,時常發生
...

好危險喔
EasYGo1818
|
木土土 發表於 18-7-27 13:35
...

放條匙喺隣居度咪仲好,因為人地都隨時爬到過去啦
cindy618
|
jutau 發表於 18-7-27 12:04
好貼地,好真實

那兩個同學得意和美妙唔知有無睇
小小馬奇朵
|
我試過好細個時,阿媽煲落水出咗門口
後來我發現廚房好多煙,啲水喺個蓋噴出嚟
又搞到個火好大
我嚇到企响度望住係咁發癲大喊
突然有個師奶隔住鐵閘問我做咩(以前屋邨唔閂大門),我唔識講淨係喊,
跟住佢開鐵閘入嚟幫我閂火

ic34
|
72leelily 發表於 18-7-27 11:48
原來容祖兒童年時幾鬼馬
好寫實的童年回憶 人越大越懷念兒時的一切
lovelybaby2015
|
超好笑

我細細個時阿媽出門口倒垃圾忘記帶鎖扣,老豆由隔離屋爬入來我家廚房,我仲隱約記得當時問爸爸:點解你響廚房窗爬入來嘅,嗲d?
jutau
|
cindy618 發表於 18-7-27 14:12
那兩個同學得意和美妙唔知有無睇

佢都好念舊咁,連兒時鄰居啲姓氏同名都記得,如果係其他人,可能已忘得一乾二淨。。。

或者佢住喺恆安邨時,真係佢一世人最開心嘅日子,因為好少人住過大屋後,會記得佢第一次住公屋時嗰種興奮,理論上住豪宅點都高興過住公屋啦。。。我覺得都幾唏噓,諗返轉頭原來當下生活都唔係最開心嗰刻