一個居屋苑分割問題

summer201214
|
請問有無JM住緊個屋苑係咁?
bmuimami
|
唔多明
洋洋
|

okeymama
|
tansyneko
|
?
Sumyeema1
|
即係點?
kitbebe
|
大檸樂
|
summer201214 發表於 18-7-27 13:46
你意思係咪一個政府樓,一部係當居屋賣左,而另一部份係用作公屋?
coffeentea
|
summer201214 發表於 18-7-27 13:46

你意思係咪區議會選區1個屋苑分開割左2個呀??
|
bmuimami 發表於 18-7-27 13:48
唔多明

一個舊居屋苑有17座,大部份居民都住左十六、七年,現鄰近有新起一個居屋苑只得3座,政苦現將舊屋苑17座中分割5座屋苑去新屋苑為一個選區,另舊屋苑業主反對將5座分割去其它屋苑,業主擔心日后分割果幾座的日常事務很複雜或有其它問題出現時,叫居民如何處理?咁其實我地屋苑已有一個很盡責的區議員為我地辦事,但此終得一個議員同17座業主發聲,政苦都⋯⋯⋯為左選舉,不理居民反對聲,真係無助

|
coffeentea 發表於 18-7-27 14:19
你意思係咪區議會選區1個屋苑分開割左2個呀??

Yes
Poyau
|
summer201214 發表於 18-7-27 14:20

一個舊居屋苑有17座,大部份居民都住左十六、七年,現 ...

現諮詢市民意見 提出反對

https://www.eac.gov.hk/ch/distco/2019dc_opinion.htm
birdbird
|
summer201214 發表於 18-7-27 14:20

一個舊居屋苑有17座,大部份居民都住左十六、七年,現 ...

在區議會選舉上果5座在只係另一選區去選另ㄧ個區議員出来, 跟屋苑自身運作及屋苑業主立案法團的獨立性冇關連。屋苑內部事務從來都不用區議會通過。睇唔到一屋苑有2個選區會如何影響屋苑事務。

相反, 在區議會層面, 可能仲好咗, 因為由以往得ㄧ個區議員到將來會有2個區議員會為同ㄧ屋苑發聲。

太古城就係多过ㄧ個區議會選區。

立法會選區, 整個屋苑依然係同ㄧ區。
Kidting520
|

嘉湖山莊 不過係私人屋苑

麗景美屬嘉湖北, 樂賞翠屬嘉湖南
咁算唔算

最近仲睇到新聞
明年底將舉行區議會換屆選屆,不少選區都重新劃界,其中元朗區議員李月民對劃界非常不滿,今日(20日)去信選舉管理委員會投訴,指他所代表的嘉湖北選區「被懲罰」,稱選管會被「官商鄉黑」教唆,不理地區完整和歷史淵源,將一直沿用18年的嘉湖北選區劃界,即麗湖居第一至三撥入嘉湖南,令僅10座樓宇的麗湖居被分入兩個不同選區。

popocat
|

太古城、海怡半島都係,區議會分兩個選區. 太古城東、城西我都住過,不過我冇主動搵過議員幫手
ChloeMa
|

其實除咗分開選區,居民會有唔同區議員之外。 對居民有咩實質影響? 我明對區議員有影響,選區細咗,但同區有2個議員同你哋爭取,唔係好d嗎?

evip
|

咁唔通3座人選用一個議員,你們17座永世選用1個議員?定係廿座人選用2個議員?
mayymlam
|
屋苑分2個業主立案法團先麻煩,區議會分細應該問題不大
|
evip 發表於 18-7-28 08:59
咁唔通3座人選用一個議員,你們17座永世選用1個議員?定係廿座人選用2個議員?
...

不是這個意思
|
mayymlam 發表於 18-7-28 09:05
屋苑分2個業主立案法團先麻煩,區議會分細應該問題不大

明白