用工人對孩子的影響真係要好大

bigheadshan
|
用工人對孩子的影響真係要好大,姐姐已經退咗休年幾,孩子們仍然改唔甩靠人打理嘅弊病。好似d水杯咁,好似有腳東一隻西一隻。沖完涼換出黎嘅衫褲,永遠騎牆式搭喺洗衣籃。浴室地當然係洗澡後如同澤國。飯後地下播滿飯粒。打開書枱櫃筒收埋唔少糖果包裝紙。仲有好多少爺症的徵狀,下刪一百項⋯雖然情況已有少少少少少少⋯⋯許改善,但仍須要努。奉勸一些剛開始用工人姐姐的媽咪,真係唔好太依賴姐姐,要自己教好孩子自理啊!
激烈的海狗
|
bigheadshan 發表於 18-7-27 16:52
用工人對孩子的影響真係要好大,姐姐已經退咗休年幾,孩子們仍然改唔甩靠人打理嘅弊病。好似d水杯咁,好似 ...

我絶呀! 我姐姐放假, c6飲完紙包飲品盒唔掉放喺電視櫃, 我第朝咪放入佢公事包.
狗仔玩完玩具唔執, 我用透明膠袋包起放垃圾筒.

無手尾吖啦~

李露眉
|
都要..父母都一齊先得,
有好多父母都係洗盡工人....
d 仔女有樣學樣..........

Cheddar85ang
|
好多人都大把壞習慣,我做阿媽都係不斷提醒,唔知道要提到幾時,只知道要好堅持,唔堅持就要幫佢做埋。
工人係做,教都係要屋企人教。
激烈的海狗
|
李露眉 發表於 18-7-27 17:02

我同事話佢姐姐放大假返國, 放1個月, 佢兩公婆洗厠所, 拖地, 掃床底的野全部冇做,等姐姐返來做. 全個月唔煮飯. 咁DIRTY都得? 真係懶到出汁! 但佢講得好自豪好精明咁口吻.
jpwy    發表於 18-7-27 17:34
bigheadshan
|
激烈的海狗 發表於 18-7-27 17:00
我絶呀! 我姐姐放假, c6飲完紙包飲品盒唔掉放喺電視櫃, 我第朝咪放入佢公事包.
狗仔玩完玩具唔執, 我用透 ...

好方法,咪當全職媽係阿四。
gracelam
|
bigheadshan 發表於 18-7-27 16:52
用工人對孩子的影響真係要好大,姐姐已經退咗休年幾,孩子們仍然改唔甩靠人打理嘅弊病。好似d水杯咁,好似 ...

最幣有D父母都用慣左工人, 仔女十幾廿歲都繼續用, 慣左返唔到轉頭!!!
bigheadshan
|

Agree ,不過有時好難搞,有d爸媽放工已冇曬能量。
YAC0601
|
最緊要自己放手,好多工人咩都幫小朋友做曬廢事煩!我個女兩歲未夠已經自己掉尿片,我亦吩附工人盡量比啲可以做到嘅嘢小朋友做,例如沖完涼換完片自己拎去掉,返屋企除鞋自己放好,飲完水水樽放返好等等。
激烈的海狗
|
bigheadshan 發表於 18-7-27 17:07
好方法,咪當全職媽係阿四。

我返工架, 即使姐姐唔放假,我平時都幫手做家務, 姐姐又係一對手,佢只係幫輕我們,不代表全部野隊晒比佢做. 姐姐放大假,自然要自己顧自己啦., c6又唔係小朋友, 咁冇手尾. 都冇得怪我咁恨絶. 唔教訓佢地就會有下一次. 唔驚我掉垃圾入你公事包你咪再嚟一鑊囉. 你留底紙盒我掉紙盒入你公事包, 你留底底褲,我照掉入你公事包. (我係咁)
bigheadshan
|
Cheddar85ang 發表於 18-7-27 17:03
好多人都大把壞習慣,我做阿媽都係不斷提醒,唔知道要提到幾時,只知道要好堅持,唔堅持就要幫佢做埋。
工 ...

冇錯,喺我堅持下阿仔地已有改善,而家會幫手抺地。我話抹地代表愛媽媽,佢地好落力抹,不過用愛抹完個地仍然黐住d黑色粒粒(我知係佢地d泥膠)我話愛係唔容許有汚點嘅,見佢地忙前忙後鏟汚點都幾搞笑。
甜心朱古力
|

無錯,好多做人父母一啲身教都無,洗工人洗到盡,一起身要工人斟杯水俾佢,遲少少又嘈,又話工人懶唔聽話,但工人照顧緊小朋友, 仲要帶返學, 少少野大老闆上身大條道理教訓工人,連基本尊重都唔識,小朋友咪有樣學樣。
juniormiu
|
激烈的海狗 發表於 18-7-27 17:07
我同事話佢姐姐放大假返國, 放1個月, 佢兩公婆洗厠所, 拖地, 掃床底的野全部冇做,等姐姐返來做. 全個月唔 ...

物以類聚,兩個都可以咁污糟真係天造地設
李露眉
|
甜心朱古力 發表於 18-7-27 17:14
無錯,好多做人父母一啲身教都無,洗工人洗到盡,一起身要工人斟杯水俾佢,遲少少又嘈,又話工人懶唔聽話 ...

手得一對,
乜都要做,
所以我睇到D POST,話D 床單日日洗, 毛巾日日洗,
只係洗同掠, 都搞左你半日,
我心諗,一定有工人先咁做

bigheadshan
|
甜心朱古力 發表於 18-7-27 17:14
無錯,好多做人父母一啲身教都無,洗工人洗到盡,一起身要工人斟杯水俾佢,遲少少又嘈,又話工人懶唔聽話 ...

我地嘅情況有d唔同,就係姐姐好鍚好錫小朋友,咩都太照顧周到。我地同姐姐關係又好好,好似一家人咁,大家都縱d小朋友。依家就算姐姐退咗休番菲律賓,佢仍然幫手WeChat 孩子們叫他們要自立,好好成長,咁好姐姐真係世間難求。
魚兒小寶貝
|
激烈的海狗 發表於 18-7-27 17:00
狗仔玩完玩具唔執, 我用透 ...
好勁呀你

有時真係要狠d 絕d 架
bigheadshan
|
YAC0601 發表於 18-7-27 17:08
最緊要自己放手,好多工人咩都幫小朋友做曬廢事煩!我個女兩歲未夠已經自己掉尿片,我亦吩附工人盡量比啲可 ...

Good job
namnamnamlolo
|
我有姐姐
都會教自己仔女執拾
樓主當時懶咗
自食其果
bigheadshan
|
激烈的海狗 發表於 18-7-27 17:11
我返工架, 即使姐姐唔放假,我平時都幫手做家務, 姐姐又係一對手,佢只係幫輕我們,不代表全部野隊晒比佢做. ...

激烈的海狗
|
魚兒小寶貝 發表於 18-7-27 17:23
好勁呀你

有時真係要狠d 絕d 架

唔狠唔絕 就我做佢地工人