自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主

我係ftm !我經常提醒他們的物品,但總有遺留的,我每次見到但怕免傷和氣,便會懶係高度愛錫他們說:孩子們!媽媽現在幫你們洗杯啊!⋯⋯他們會尷尬地回應:唔該曬媽媽!
這是我的手法
自由太多會令世人失去平衡

子爵府

李露眉 發表於 18-7-27 17:02
都要..父母都一齊先得,
有好多父母都係洗盡工人....
d 仔女有樣學樣..........

我會叫小孩同工人一齊執玩具, 我平時會自己煮早餐比自己食完自己執拾, 只會同小孩講姐姐是幫忙你自理唔係你既工人

公爵府

2018復活節勳章

今日先响地鐵站見到,工人姐姐幫個目測十歲以上小朋友呻鼻涕。
其實咁大個,咁都要人幫?

別墅

回覆樓主:

我有日搭lift 聽到個小學生女仔同個工人姐姐講 我係你老細阿你宜家好上樓幫我拎野
唔知佢父母係咪都係咁同工人姐姐講野既呢

珍珠宮

激烈的海狗 發表於 18-7-27 17:00
我絶呀! 我姐姐放假, c6飲完紙包飲品盒唔掉放喺電視櫃, 我第朝咪放入佢公事包.
狗仔玩完玩具唔執, 我用透 ...

珍珠宮

bigheadshan 發表於 18-7-27 16:52
用工人對孩子的影響真係要好大,姐姐已經退咗休年幾,孩子們仍然改唔甩靠人打理嘅弊病。好似d水杯咁,好似 ...

好多人請傭人,正正為呢份“唔使自理的方便”同“主人氣派”,你一講家務佢就會話:“我唔識架,姐姐攪掂的曬!”;另一種,就是“咩都要自己做返,請佢嚟做咩?!”.....

子爵府

brindlewin 發表於 18-7-28 07:30
好多人請傭人,正正為呢份“唔使自理的方便”同“主人氣派”,你一講家務佢就會話:“我唔識架,姐姐攪掂 ...

我同事正正就係呢種「主人氣派」

首頁

尾頁

跳至