中左妊娠糖尿問題 (威院)

kmbb519
|

我喺健康院飲糖水, 衰左....... 報告話空肚無問題, 飲完糖水超左 0.5, 咁就轉介左我返威院, 剩係比左個聽講座的期.... 佢話聽完先會比覆診期喎, 想請問有冇 JM 試過, 之後返去覆診係點架呢, 要做 d 咩, 駛唔駛抽血 & 篤手指果 d 呢?
跟住又有個母乳餵哺講座期, 呢個係咪唔關事架...
唔該哂呀

aujamie
|

威院聽下講座 教你點控制d指數(可以食乜同多運動) 教你點用血糖機同點拮針 我就每星期拮2日 一日4次 之後會返威院覆診(我直至生得) 另外要俾錢見營養師同糖尿科姑娘
母乳講座同妊娠糖尿講座無乜關係 但值得聽嘅
ipcs
|
aujamie 發表於 18-7-28 13:18
威院聽下講座 教你點控制d指數(可以食乜同多運動) 教你點用血糖機同點拮針 我就每星期拮2日 一日4次 之後會 ...

我都係咁,如果你血糖控制得好,可能唔駛見營養師見得咁密,又快d可以唔駛見(孕後期),糖尿姑娘都係會因應血糖指數去約覆診期。
trinicecwy
|
一樣呀,我都係威院
慢慢就習慣,控制飲食
同產檢同一日見營養師

littletutor
|
trinicecwy 發表於 18-7-28 18:24
一樣呀,我都係威院
慢慢就習慣,控制飲食
同產檢同一日見營養師

我都係威院呀…聽左講座,上星期返左一次見營養師同姑娘,因為指數控制到,下次唔洗再見營養師同姑娘,醫生話一星期篤1日手指交數就可以喇 大家加油!
kmbb519
|
littletutor 發表於 18-7-28 18:30
我都係威院呀…聽左講座,上星期返左一次見營養師同姑娘,因為指數控制到,下次唔洗再見營養師同姑娘,醫 ...

唔該哂你呀 請問你係咪空肚 under 5, 飯後 under 7 呀?
我篤左幾日手指, 次次飯後都唔過 7, 都係 5.8 - 6.5 倒 ........ 但朝朝空肚都 5.2 - 5.5 呀 我無食宵夜架, 唔知解係空肚會超, 好驚佢話我 d 數唔靚 唔知要我做乜.....

littletutor
|
kmbb519 發表於 18-8-10 12:45
唔該哂你呀 請問你係咪空肚 under 5, 飯後 under 7 呀?
我篤左幾日手指, 次次飯後都唔過 7, 都 ...

你會唔會夜食晚飯?我剛相反,早上血糖試過3.5, 姑娘叫我加夜晚睡前小食。
kmbb519
|
littletutor 發表於 18-8-14 19:00
你會唔會夜食晚飯?我剛相反,早上血糖試過3.5, 姑娘叫我加夜晚睡前小食。
...

我好早食飯... 呢幾日試左 臨訓前半小時食半塊麵包,第朝 4字頭
eunicebeatrix
|
回覆 kmbb519 的帖子

唔駛擔心呀,空肚係4-6,餐後兩個鐘係4-7呀,你合格冇問題喎
kmbb519
|
eunicebeatrix 發表於 18-8-17 12:07
回覆 kmbb519 的帖子

唔駛擔心呀,空肚係4-6,餐後兩個鐘係4-7呀,你合格冇問題喎 ...

我醫院張野話空肚要 5以下 多謝你,我而家空肚 4字頭了,忍口都ok.... 接受左
|
kmbb519 發表於 18-8-17 17:23
我醫院張野話空肚要 5以下 多謝你,我而家空肚 4字頭了,忍口都ok.... 接受左:bashful ...

我本身係糖尿marginal case,依家只有22週,十幾週入出院後都仲可以飲食控制,但週數愈大啲血糖愈失控,所以由21週又入院,開始要自己打針了。住院時同糖尿科醫生傾過,佢話其實正常血糖範圍係空腹4-5.3,餐後兩小時係4-6.7,只係方便啲人記住先定為4-6同4-7。
kmbb519
|
eunicebeatrix 發表於 18-8-18 12:34
我本身係糖尿marginal case,依家只有22週,十幾週入出院後都仲可以飲食控制,但週數愈大啲血糖愈失控,所 ...

呢度都有 d 媽媽係咁, 空腹都超好多所以點都要打針..... 加油呀媽媽

|
kmbb519 發表於 18-8-18 12:42
呢度都有 d 媽媽係咁, 空腹都超好多所以點都要打針..... 加油呀媽媽

大家都要加油喔!我空腹同餐後都出事呀。
umag2338
|
kmbb519 發表於 18-7-27 19:09
我喺健康院飲糖水, 衰左....... 報告話空肚無問題, 飲完糖水超左 0.5, 咁就轉介左我返威院, 剩係比左個聽講 ...

請問2小時後幾多先超左?有啲話8.5 有啲話7.8
我7.8但無轉介我 叫我小心食野 但網上話7.8超左了
kmbb519
|
umag2338 發表於 18-8-18 17:40
請問2小時後幾多先超左?有啲話8.5 有啲話7.8
我7.8但無轉介我 叫我小心食野 但網上話7.8超左了
...

唔知係咪間間醫院唔同...... 威院同我講係 8.5 就超.... 要返去聽講座同篤手指..... 我聽講座果陣見到有幾個媽媽係 8.5