有時自己阿媽講野都幾傷自己心

EasYGo1818
|
個b九個月,生左之後姖冇來幫手我唔怪姖,因為姖身體唔好,好嘅時候又要打麻將又要周圍去

最近阿b病左兩三個星期,之後我又病左成個星期,姖都係兩個月先來一次睇自己個孫女,來到都係見下個孫女同姖玩,連片都唔識幫手換果隻(以前係尿布,呢個又係第一個孫,我都覺得冇野)

來到就話「以後有內孫,就唔得閒來咁多嫁喇」兩個月來一次算多咩?仲要次次都係阿爸放假陪阿爸來睇孫姖先來

crystal媽咪
|

tsung
|
有d老人家喺唔鍾意湊bb的
雲妮鼠鼠
|
EasYGo1818 發表於 18-7-27 19:37
個b九個月,生左之後姖冇來幫手我唔怪姖,因為姖身體唔好,好嘅時候又要打麻將又要周圍去

最近阿b病左兩三 ...

Del
ayako
|
我諗樓主重點係:「以後有內孫,就唔得閒來咁多嫁喇」 呢句。
自己個女嘅就係外孫,仔個bb 就係內孫。 聽到都好心淡
cakii
|
tsung 發表於 18-7-27 19:48
有d老人家喺唔鍾意湊bb的

同意呀
cakii
|
算啦,自己b自己揍好佢
cecelc
|

好難想像呢d父母點解生育
sangria
|
算啦。
ceylonfung
|

以其人之道還治其身,佢有事要幫忙,咪2個月一之囉!
luisasa
|
應該係老人家講嘢唔用腦,我父母都有講過類似有內孫就無咁錫外孫啦,我即時爆佢哋,就算係都唔好咁出面,好傷小朋友心
仲會提醒2老,佢唔係有好多個仔女,偏心得太過份太傷我哋心嘅話,日後就小d見(宜家成日見,我媽好鍾意見孫,但把口就係咁衰)
annann246
|
mother904
|
下次佢有事搵你幫手,咪叫佢搵新抱,唔好搵我呢個外嫁女。
無話可說
|
我阿媽無講偏心孫,因為佢係自私到爆,我生無黎睇我,我坐月十萬個不願意過黎探我同我仔,算啦,自己好好過活,有d老人家以前為生而生架咋
艾菲BB
|
算啦,冇期望就冇失望,BB有父母愛錫已經好足夠
mandy952
|

有時睇返轉頭,上一代女人好現實,男嘅仲會關心下d孫,女嘅真係采你都傻。
聽過真人真事,女嘅為左有人養自己下半世,生左個仔,其實係二奶,照顧個仔日常生活就算,兩母子好似冇咩感情,反而唔係一齊住嘅阿爸仲關心個仔,當時人親口講,咁個仔當然都會養阿媽嘅,聽落都幾無奈
mandy952
|

其實樓主阿媽根本唔鍾意細路,呢d冇得強求
馬霸
|
孫女跟你老公姓,始終差d既
Jane1983
|
對唔係太愛你的人,唔好有乜嘢期望,咁係最好的。

樓主有自己的家庭,亞媽對自己好唔好,已經唔係好重要。坦白講,有個好錫自己的亞媽,真係可遇不可求,唔係好多人有咁既福氣
yumui61    發表於 18-7-28 12:58
黑色誘惑
|
ceylonfung 發表於 18-7-27 21:00
以其人之道還治其身,佢有事要幫忙,咪2個月一之囉!

好衰
但同意
我都係同路人
死心吧
佢有仔最好啦,有咩事唔好搵我
同佢講「我老爺奶奶要我照顧我無咁得閒睇你咖啦」