親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Idi 發表於 18-7-27 22:19
請問小朋友啲平安藥水是否都要申報?

可以帶你申報表上medicine果項填yes,之後過關時關員會問你係咩藥,照答就可以。

大宅

女皇駕到 發表於 18-7-30 21:52
可以帶你申報表上medicine果項填yes,之後過關時關員會問你係咩藥,照答就可以。
...

請問超市有無細樽的食油、豉油等調味料?

男爵府

開心吸收勳章

請問陳皮可以帶嗎?親戚好耐之前帶過俾海關收了,但上面的連結說可以帶果皮,不過記住申報。

大宅

回覆樓主

平安藥,我無報。因為同槍同一項,報左要問長問短。領隊都話可以不報。
杯麵有蛋,不可以帶
香港上飛機前會再check 袋,不可以帶超過100ml 水或飲品上機。就算過曬香港海關後買都不可以。
飛機上的所有食物,都不可以帶走過澳洲關。

別墅

回覆 wingszesze 的帖子

有, 各大小supermarket 也有

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

Idi 發表於 18-7-27 22:44
多謝晒大家俾資料,唔該晒!

大宅

suetyeezoie 發表於 18-8-15 00:12
回覆 wingszesze 的帖子

有, 各大小supermarket 也有

唔該晒,我係超級市場買左啦

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

csk 發表於 18-7-31 14:02
請問陳皮可以帶嗎?親戚好耐之前帶過俾海關收了,但上面的連結說可以帶果皮,不過記住申報。 ...

陳皮話梅我有帶,有申報但冇問冇檢查

男爵府

wingszesze 發表於 18-7-30 23:10

請問超市有無細樽的食油、豉油等調味料?

食油可買spray果種唔大枝,豉油我無買過,但bnb見有細樽,所以應該有得賣,Chevron Renaissance Shopping Centre果間Coles隔離有間亞洲超市,中式食品及調味品都比較齊。

大宅

女皇駕到 發表於 18-8-15 17:00
食油可買spray果種唔大枝,豉油我無買過,但bnb見有細樽,所以應該有得賣,Chevron Renaissance Shopping ...

Ok thanks!亞洲超市都有好多嘢買

大宅

HxH 發表於 18-7-30 19:46
改左例啦,月餅可以帶。

great!!!!

伯爵府

BabyGGBaby 發表於 18-7-29 19:45
月餅唔帶得(因為有蛋黃),另外肉鬆及肉干都唔得。

肉鬆肉乾都帶得,申報就得。

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

我見有人帶咸蛋魚皮,班蘭蛋糕入境

子爵府

Idi 發表於 18-7-27 22:19
請問小朋友啲平安藥水是否都要申報?
我上次申報左, 關員幫我刪左佢, 話唔洗申報~

子爵府

panda361 發表於 18-7-27 22:40
https://www.melbournefuntour.com/2018%E5%B9%B4%E6%BE%B3%E6%B4%B2%E5%85%A5%E5%A2%83%E7%A6%81%E6%AD%A2 ...

謝謝,好清楚!
但仍有一項唔明,隨身物品超過900澳幣也要申報嗎?(請教)

大宅

開心吸收勳章

想請問幼兒即食粥內裡面有豬/牛碎帶唔帶得入境呀

大宅

貝貝mama 發表於 19-1-30 12:07
想請問幼兒即食粥內裡面有豬/牛碎帶唔帶得入境呀

我剛去完回來,初初都擔心呢個問題,刨文有人話得有人話唔得,我又怕買唔到要岩食既bb food, 決定唔理拎左先算,帶左十幾盒台灣個隻寶寶百味米米粥 ,有申報tick肉類同奶粉,自己remark左係baby formula milk同baby food,過關要行declare通道,關員有問多一次帶左d乜,如實作答後冇查行李照比通過

首頁

尾頁

跳至