自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jasmine0527 發表於 18-7-28 00:35
呃錢吧

最勁係,比佢呃緊嘅係甘心科水

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

呢d課程仲有?
我ex上完,識去搵小3,大埋肚,同我離婚⇦⇦呢d先係佢想要既人生。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

聽講有人上到short 左.

因為有D 課程比較極端, 用好極端既方法打擊你既自信, 之後再重新建立自信.
不過, 好多時打擊完之後已經出事, 個人心理崩潰.

比我就唔會參加, 唔洗錢都唔會去.

大宅

lotusykl 發表於 18-7-28 10:01
十幾年前好朋友跟咗佢男朋友上堂,佢男朋友後來做埋導師,好豪言壯志,俾自己定下目標要唔知一年內兩年內要 ...

我識幾個人都係做銷售行業嘅 ,好似成日去讀呢D課程,專櫃護膚產品,保險嘅,呢D揹數嘅,可能令到自己keep住動力向上

男爵府

jasmineoj 發表於 18-7-27 22:18
會先break 你自信,之後等你覺得佢講D嘢係真理
有D人break完返唔到轉頭,會自殺! ...

曾經有個朋友參加後, 個人變晒,患上了精神病, 一年後自殺了! (emoji)

男爵府

mandy952 發表於 18-7-27 23:12

會誘發精神病,廿幾年前有個女人殺左自己老公,就係參加呢 ...

睇左本書
幾好睇

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

杜小田 發表於 18-7-27 23:08
學員應該無回佣, 但介紹人嚟讀是畢到業的必要功課!
呢樣功課真係好絕, 呢間商業機構簡直係奸商

複式洋房

好恐怖

禁止訪問

大宅

臭屁 發表於 18-7-27 21:51
朋友係咁叫我去上,又話上完好正面,了解自己更多,對事業好有幫助!

講到好似好好咁,佢自己啱啱上完,都 ...

通常未上過既人就話呃錢洗腦課程,因為大家都唔會知道課程內容。

我自己同我先生一樣上過課程真是了解咗自己好多,會知道自己的優點同缺點所以可以在事業上令自己進步

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我前老闆有sell我上呢類課程(喺上環南島)
我覺得好古怪,叫我去見証佢畢業,但電話要熄機,所以冇去~後嚟叫我俾$7000上一星期課程話train我大膽 我冇so佢~因為咁,工作上佢就好針對我

禁止訪問

子爵府

mandy952 發表於 18-7-27 23:41
公共圖書館有,或者hyread電子書都有,其實好值得睇

睇咗,謝介紹

子爵府

回覆樓主:

啱啱睇到呢篇,可以參考吓

https://www.google.com/m?q=%E4%BA%BA%E7%94%9F%E8%AA%B2%E7%A8%8B&client=ms-opera-mobile&channel=new&espv=1

大踢爆!! 兩萬蚊學費~"人生探索課程"騙局內容大公開

雖然唔知係咪樓主講嗰個,但手法可以參考吓

公爵府

Edisonedith2907 發表於 18-7-30 01:34
通常未上過既人就話呃錢洗腦課程,因為大家都唔會知道課程內容。

我自己同我先生一樣上過課程真是了解咗 ...

我朋友做d小生意,佢有keep住上呢d課程 佢話好有幫忙。上完 個人tough左 有更大動力。

我自己就上過一堂 對我黎講唔work。我上到有d毛管棟

子爵府

十幾年前都聽過呢d課程, 身邊同事有去上過, 內容係好似要激發你講心底話, 個陣同事返黎喊哂口話好有用, 不過個陣都成萬幾蚊一個course, 上完初階好似又要上進階

個人認為係捉心理, 迫你講多d野

伯爵府

1314625 發表於 18-7-27 23:08
我有個朋友去同事的「人生課程」畢業禮,比d職員「夾」左個幾鐘,最後好在初出黎無咩錢,又無咭先走到
...
當年兩個朋友一齊初級畢業,叫我去觀禮,現場個個意氣昂揚,個個充滿信心鬦志。
我被兩個資深學員一起sell我報名。
我性姑寒,點會被打動,最後那兩個人打個眼色後,放棄我,離開

伯爵府

歌莉亞 發表於 18-7-28 11:57
我記得之前無記有個節目
好似叫家事法庭之類
有個女人的老公
是黃霑個女

禁止訪問

珍珠宮

回覆 mandy952 的帖子

我去圖書館唔方便, 請問如何可以用apps睇. 原來我唔識
非常感謝你.