自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

worthy 發表於 18-7-30 15:12
回覆 mandy952 的帖子

我去圖書館唔方便, 請問如何可以用apps睇. 原來我唔識

下載hyread,選香港公共圖書館

worthy    發表於 18-8-18 08:31

洋房

Edisonedith2907 發表於 18-7-30 01:34
通常未上過既人就話呃錢洗腦課程,因為大家都唔會知道課程內容。

我自己同我先生一樣上過課程真是了解咗 ...

我上哂3個階段,但係我仍然認為佢係一個不單只呃錢,甚至乎會令意志薄弱嘅人走上崎途嘅惡劣層壓式課程。起初係我女朋友上完,我聽佢講到個課程神奇地改變咗佢,基於好奇心我就上堂。基本上第一階段就係通過啲小組遊戲,講一啲鬼唔知亞媽係女人嘅大道理。同時亦令到學員對呢個課程卸下心防,為進階課程舖路。去到進階課程,正如其他人所講,係要摧毀你嘅自信,藉著其他學員嘅無理指駡及導師果一堆公就佢贏,字就你輸嘅奀理,令到你承認你自己一直嘅處世方式係「行唔通」。佢地就可以將佢果一套什麼只要有目標同方法,就連穿梭機都識揸果返鬼話灌輸俾學員。破壞學員本身嘅原有價值觀,再塞一套佢地認為適合你嘅價值觀俾你。導師既非心理醫生,卻不斷通過群眾壓力去要求學員回想甚至同其他學員分享佢地一啲難堪嘅經歷。有啲學員甚至被迫到崩潰,但又冇人善後。去到第三階段,佢地就會要求你設立幾個目標,好多時候呢啲目標根本就唔係果個學員應付得黎同埋真正想要。畢業嘅條件,除咗要達成呢幾個目標,仲有要參與一啲社區活動,當然亦唔少得要介紹至少三個人上堂,唔係咁就唔係層壓式銷售啦。如果單以一盤生意,唔講道德黎講,我會話呢個模式係好成功,學員最後都會變咗推銷員不斷踢身邊嘅人去上堂(佢地叫入波)。而畢咗業嘅學員,佢地又會俾其他學員捉返去義務咁去協助新嘅學員上堂。所以佢地運作上只需要請好少嘅職員、幾個外國黎嘅敎練,同埋一個上堂嘅地方就可以。對學員嘅影響方面,我識得有一對夫婦,由相識到結婚已經8年,女嘅上完堂就話更加認清自己,跟住無緣無故就同個老公離婚。又有另一個學員,平時朋友間都話佢好好先生,斯斯文文,上完堂就話要做返自己,唔可以表表面面,要講真話,之後經常批評朋友同家人,而家佢只會群返佢啲同學,出面冇哂朋友。又有令一個學員,本身學歷一般,以往工作都唔出色,上完堂之後不斷自我澎漲,好高騖遠,quit咗自己分工,問人借錢走去開餐廳,兩個月後執笠收場。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

Zachary_Side 發表於 18-8-18 00:18
我上哂3個階段,但係我仍然認為佢係一個不單只呃錢,甚至乎會令意志薄弱嘅人走上崎途嘅惡劣層壓式課程。起 ...

呢D 課程簡直害人不淺.................俾幾皮野去上呢D 堂, 我寧願走去space 讀D executive cert 都仲有用過呢D 野, 至少果D cert 可以用黎見工用........但呢D 連寫落CV 都成問題, 又唔認可。

APIGMA    發表於 18-8-18 09:53

子爵府

呢D 錢用黎買股收息/炒細價股都好過上呢D 垃圾班......上完呢D 班係倒錢落海, 但炒細價股都仲有機會贏錢。

子爵府

laisausau 發表於 18-7-27 22:27
我以前識個女仔,上完生命課之後係結婚前2日決定悔婚,飛左青梅竹馬十幾年初戀男,鬥志高昂咁對未來充滿憧 ...

我都聽過有人痴線呢單野, 係米本身意志力好薄弱既人易大招?

子爵府

回覆樓主

我上曬三個階段啦!之前工作需要去應酬吓!對我就完全冇影響(冇人可以洗到我腦),但眼見好多人short咗堅short嗰款

子爵府

lemonlemoncc 發表於 18-8-18 01:44
我都聽過有人痴線呢單野, 係米本身意志力好薄弱既人易大招?
...

意志力薄弱嗰D人其實好易睇得出,所以嗰啲所謂導師會加多兩錢肉緊去踩吓佢、激勵吓佢,話叫佢地爆發自己個小宇宙出嚟喎所以上堂時好多人喊苦喊忽嗌救命,好攞膽

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

下載了apps, 入面有好多間圖書館, 大陸, 台灣, 各大專院校的都有, 但找不到香港公共圖書館? 請指教.要不要註冊登入甚麼的?
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

水晶宮

咩野N 26個D 係米?

珍珠宮

回覆樓主:

捉人心理的呃錢方法!
損失的唔止是錢,連心理都會出問題。
好耐之前,我有朋友叫我去上,我當然無去!最好笑我曾經有個老細,比人坤去上,事前比晒錢,話會上幾日堂,點知幾個鐘就返返公司,叫我幫佢搞退學費,話個所謂課程當人傻仔。

琥珀宮

worthy 發表於 18-8-18 08:48

下載了apps, 入面有好多間圖書館, 大陸, 台灣, 各大專院校的都有, 但找不到香港公共 ...

用身份證或香港圖書館號碼登入
係紅圈入面打香港公共圖書館

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 Zachary_Side 的帖子

我都有朋友上完係咁叫我上,我話我唔需要啦,佢就叫其他朋友上,之後有個損友話無錢唔去,佢就幫佢出左$7000俾佢去,點知話無錢果個損友放飛機唔去,唔聽佢電話佢sell我上堂,就係話我而家同D損友絕交,係我人際關係唔好

琥珀宮

neversaynever 發表於 18-8-18 01:54
我上曬三個階段啦!之前工作需要去應酬吓!對我就完全冇影響(冇人可以洗到我腦),但眼見好多人short咗:zomb ...

咁恐怖?

首頁

尾頁

跳至