懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

今日心情特別既心嗡⋯ 唔知可以係邊到可以發洩到呢種難受既情緒⋯
十二週前,一路都係私家既婦產科做產檢,而呢個林姓男醫生係我上次幫我做過一次手術,所以搵返佢。個時一路都話無問題,BB ok,心跳正常,size 正常,然後就問我要唔要做nifty 。個時我諗 如果所有野無問題,咁去政府醫院都無所謂啦,Oscar 一定過既~(個時心諗)

過左三日我去威爾斯做產檢,一入到去醫生就好凝重咁同我講「你個BB問題好嚴重」,我個心即刻沉左沉,佢繼續講「你個bb有d腫,仲要頸皮成7.8mm咁厚,你要即刻抽絨毛」

我問左好多人既意見同換左一個婦產科劉姓女醫生,我決定寧願做nifty ,畢竟做抽絨毛風險大。政府醫院同我講唐氏風險1:2 其他全部高危,血報告都高危⋯
過左一週nifty 報告出左,話只係T18高危,其他都低,同時知道佢係一個囡囡。

由於已經就14週,所以等抽羊水。政府醫院比我既羊水日期定左係18週時,但我覺得太晏,所以花左8000去劉子建醫生到抽羊水做快速測試,兩日就有報告。 抽羊水時,劉子建醫生同我講bb腦水腫,亦同我講T18高危會點,叫我做心理準備⋯

報告出左後,證實T18真係有問題,劉醫生話留唔到⋯ 我唔信邪,睇返劉俏芬醫生,劉醫生好細心好溫柔咁講「其實bb都辛苦,愛德華氏症會有好多結構上既問題,基本上留唔到⋯ 即使生出黎,存活率係近乎零」

係第十七週時同老公決定引產⋯ 呢個決定真係好令人難過,係政府醫院塞藥排出黎,頭六個鐘都唔算痛,之後個十四個鐘不斷咁痛,終於在第二十個鐘時排左出黎,結束左妳17週6日既生命⋯

我以為我已經做好心理準備,但當我同老公望到bb時,忍唔住眼淚不斷流,一個比手掌大小小既小寶寶,眼耳口鼻都已經生齊,手指修長,腳仔肥肥,一個小小既紅人就係我面前,佢係我既女兒,媽媽無辦法讓你痛苦咁落去⋯

願妳係天父爸爸懷裡蒙福安息⋯⋯

大宅

畀面勳章

Tozismile 發表於 18-7-27 22:57
今日心情特別既心嗡⋯ 唔知可以係邊到可以發洩到呢種難受既情緒⋯
十二週前,一路都係私家既婦產科做產檢, ...

Take Care, BB會明白你所做嘅一切都係為佢好的。

洋房

Take care !

大宅

你已經好叻,好冷靜同鎮定,盡咗力個個都會明白,調理好身體,好快bb會返嚟搵你㗎喇,加油呀 !!

禁止訪問

別墅

Rip

別墅

Take care. BB會知道爸爸媽媽幫佢做左最好既決定!

大宅

媽媽take care好好休息

別墅

Take care, 我上年都因為T18而在14周做流產手術,我完全明白你嘅傷痛,想喊即管喊,有咩事都要同老公講。喺7個月後,我再次懷孕,而bb都剛剛出左世,希望可以俾多d信心你!

男爵府

回覆樓主:

調理好心情丶身體重新出發,加油!!

民房

好多謝大家既安慰⋯ 其實最難過係因為政府既規例 唔可以火化/土葬24週以下既bb,會被人當醫療廢物⋯⋯ 但個痛真係好難去形容⋯

我第一次接觸T18,即係愛德華氏症,結構上會有嚴重既問題例如心臟缺陷、腸打結、腦水腫等等⋯ 我多希望有事既係我而唔係我個bb⋯

複式洋房

回覆 Tozismile 的帖子

如果你信主,我記得新聞講過有一個機構可以提供地方比BB安息長眠~

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

保重!願BB返到天父爸爸身邊,做個快樂小天使!樓主,你要保重身體呀
hohohohooooooo

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Take care

大宅

回覆 Tozismile 的帖子

Take care. 你地已經盡左力, BB知道的. 調理好身體, BB好快返黎.

大宅

回覆樓主

想喊就喊出嚟,最緊要自己好好保重。16年年尾,我個仔仔都23週引產,而家我仔返返嚟我身邊,出佐世11日啦。你養好自己身體,等佢再返嚟個陣,妳身體有好嘅環境比佢。

洋房

回覆樓主

樓主RIP
囡囡是你們的小天使

大宅

回覆樓主

樓主加油
調理好身體,小寶貝會返來的

男爵府

Take care

別墅

回覆樓主

樓主加油(emoji)(emoji)。睇完你篇文章忍不住哭了出來...希望你能走出陰霾...好好養好身體!

首頁

尾頁

跳至