電子支票

sochui
|
怎樣開?只有普通支票戶口,就可以開出電子支票?要另外申請電子支票戶口嗎?
anna.cc
|
sochui 發表於 18-7-28 07:37
怎樣開?只有普通支票戶口,就可以開出電子支票?要另外申請電子支票戶口嗎?
...

有支票戶口、網上銀行同電子編碼器應該可以喇。不過印象中現階段唔係間間銀行都開到電子支票。
sochui
|
anna.cc 發表於 18-7-28 07:59
有支票戶口、網上銀行同電子編碼器應該可以喇。不過印象中現階段唔係間間銀行都開到電子支票。
...

冇編碼器,得閒去銀行問下,有電子支票就方便自己銀行間轉錢,不用排隊入票
cattz288
|
sochui 發表於 18-7-28 07:37
...

現時hsbc/hangseng網上理財就可以開! 勁方便! 甚至可以用埋網站入落人地戶口! 足不出戶都可以轉錢比人
sochui
|
cattz288 發表於 18-7-28 08:20
現時hsbc/hangseng網上理財就可以開! 勁方便! 甚至可以用埋網站入落人地戶口! 足不出戶都可以轉錢比人 :wa ...

我不是這兩間,我是渣x
Froggy_joe
|

大型銀行如獅子、春硬都有
如參茶銀行就開唔到,但透過中央平台可以收到電子支票

只要你係該銀行有支票戶口,透過網上銀行就可以開到電子支票

非常方便,我用咗好耐喇,但好似唔太普及
cattz288
|
sochui 發表於 18-7-28 08:23
我不是這兩間,我是渣x

渣打無
PCCW2319
|
Froggy_joe 發表於 18-7-28 08:24
大型銀行如獅子、春硬都有
如參茶銀行就開唔到,但透過中央平台可以收到電子支票

咁需唔需要對方都要有電子支票戶口? 定我用電子支票輸入對方一般儲蓄/支票戶口, 就可以?
sochui
|
cattz288 發表於 18-7-28 08:25
渣打無

仲咁落後
cattz288
|
PCCW2319 發表於 18-7-28 08:28
咁需唔需要對方都要有電子支票戶口? 定我用電子支票輸入對方一般儲蓄/支票戶口, 就可以?
...

唔需要! 不過如果對方唔識收, 你用電子支票網站幫佢入就可以!
cattz288
|
sochui 發表於 18-7-28 08:28
仲咁落後

係喎!失望
PCCW2319
|
cattz288 發表於 18-7-28 08:31
唔需要! 不過如果對方唔識收, 你用電子支票網站幫佢入就可以!

“電子支票網站”即係另1個獨立網站, 唔關開票銀行網站事?
anna.cc
|
PCCW2319 發表於 18-7-28 08:28
...

唔需要對方都有支票戶口。你開左張票之後,可以直接send張票比對方入落自己想入既acc,或者可以由你經http://www.echeque.hkicl.com.hk/ 直接入落對方指定既戶口都得
cattz288
|
PCCW2319 發表於 18-7-28 08:33

唔關! 主要用作存入電子支票!
anna.cc
|
PCCW2319 發表於 18-7-28 08:33

獨立的,唔關銀行事。睇睇我樓上個回覆
cattz288
|
anna.cc 發表於 18-7-28 08:34
唔需要對方都有支票戶口。你開左張票之後,可以直接send張票比對方入落自己想入既acc,或者可以由你經http ...

不過同普及仲差10萬9千里!
applefei
|
cattz288 發表於 18-7-28 08:20
現時hsbc/hangseng網上理財就可以開! 勁方便! 甚至可以用埋網站入落人地戶口! 足不出戶都可以轉錢比人 :wa ...

咁chats都可以轉錢,而家又洗手續費,我成日都轉嚟轉去,仲可以即日入帳,唔洗等一日,我用開中銀,恆生都有,其他銀行唔知。
PCCW2319
|
anna.cc 發表於 18-7-28 08:36
獨立的,唔關銀行事。睇睇我樓上個回覆

程序係

1) 係自己銀行發出1張電子支票
2) 去電子支票網幫對方收支票(如對方唔識收支票或無網上銀行)

我既理解,.對嗎?

另外請問

1) 我電子支票係咪即時過數(如對方確收左張支票),即我發票之前一定要過數去current account?
2) 對方確收左張支票, 係咪可以動用筆錢? 定或是同一般支票咁, 要第2日既下午4點後至可以郁動到筆錢?
PCCW2319
|
cattz288 發表於 18-7-28 08:35
唔關! 主要用作存入電子支票!

明白, 謝謝
cattz288
|
PCCW2319 發表於 18-7-28 08:41
程序係

1) 係自己銀行發出1張電子支票

啱! 另電子支票其實只不過一張非實體支票, 結算時間一樣!