跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位,本人是BC, 沒有收入,想幫老公申請spouse visa, 他將會在英國有收入。我已上網及問了agent有關租樓的問題,但得到的資訊都不一致,所以想請教一下:
1. 我知道在申請前應該要在英國先租樓,但有些人又說不用,可先租bnb, 請問實際情況如何?(我們沒有親戚在英國,所以借唔到地址)
2. 如果真的要租樓,一定要用我名租,因為老公未有visa. 但我沒收入。Agent 說就算我肯俾半年租,都未必得,因為landlord prefer 有收入的人。請問這是真的嗎?
3. 租約一般即時就會起租,但個spouse visa 又要等幾個月,那麼便要白交幾個月租..請問各位實際上都係要咁做嗎?

因為本打算同老公一起過去,但而家好像比較複雜。所以請各位指教,唔該哂!

複式洋房

peacewithus 發表於 18-7-28 11:08
各位,本人是BC, 沒有收入,想幫老公申請spouse visa, 他將會在英國有收入。我已上網及問了agent有關租樓的 ...

1.肯定要先租樓,或已買樓,有個住址先可submit application, 同埋你老公去照肺都要有地址証明。airbnb梗係唔得,個業主點會同你簽tenancy agreement

2.那你肯俾一年租嗎?或問agent俾多些保証金得唔得

3.係要白交幾個月租,你可以submit前先租屋,丟空3-5個月。想平啲,就搵間極平嘅去租, 減低成本

複式洋房

明白了!唔該哂你!

大宅

回覆樓主

之前有版友用租service apartment
可寫住戶名有租期
我無試過唔知是否真係可行 你可研究下

大宅

samkee 發表於 18-8-1 17:17
之前有版友用租service apartment
可寫住戶名有租期
我無試過唔知是否真係可行 你可研究下

我當時申請spouse visa係用service apartment嘅, 只要係cover letter解釋, 講得通就過咗!

我當時話畀個官我已經有心儀住所,學校及地區, 當然有做足功課寫明地址同埋心儀學校校名等, 我解釋咗我需要到步,為孩子搵到理想學校之後才決定住屋!
你有上天堂的把握嗎?

複式洋房

原來係咁! 唔該哂各位!

大宅

peacewithus 發表於 18-10-29 12:06
原來係咁! 唔該哂各位!

我識有個香港人業主,唔使入識證明可租樓。但在利物浦,唔知幫唔幫到你?

首頁

尾頁

跳至