生產後護理

RonYing
|
各位經驗媽媽,本人預產期812,想問順產住院其間護理清洗會陰傷口我們是否只能用熟水,要否需要滾水,如在院其間病房茶水姊姊會否提供,或需自備? 謝解答!
hoimin
|
醫院每人都有一壺熱水 你可以再溝自己帶既熟水 我就係用熟水清潔
musiccisum
|
RonYing 發表於 18-7-28 14:35
各位經驗媽媽,本人預產期812,想問順產住院其間護理清洗會陰傷口我們是否只能用熟水,要否需要滾水,如在 ...

公立定私家?我喺私家係暖水
RonYing
|
hoimin 發表於 18-7-28 14:42
醫院每人都有一壺熱水 你可以再溝自己帶既熟水 我就係用熟水清潔

好呀,知道!
RonYing
|
musiccisum 發表於 18-7-28 14:53
公立定私家?我喺私家係暖水

會去公立威記生,都會用暖熟水(emoji)謝謝
EstrellaDamm
|
RonYing 發表於 18-7-28 14:35
各位經驗媽媽,本人預產期812,想問順產住院其間護理清洗會陰傷口我們是否只能用熟水,要否需要滾水,如在 ...

唔清楚你間醫院點做,但我喺東區生,醫院例行做法係教順產產婦用花灑暖熱水沖洗陰部。原因係要用花灑先會夠強力能沖走血污,加快康復。用沖洗瓶水力太弱,唔足以清潔傷口。我兩胎順產完都跟足呢個方法,每次如廁後都用花灑沖洗,傷口確係唔痛又快好返。
GCHK
|
我之前係用暖嘅熟水
RonYing
|
EstrellaDamm 發表於 18-7-28 16:57
唔清楚你間醫院點做,但我喺東區生,醫院例行做法係教順產產婦用花灑暖熱水沖洗陰部。原因係要用花灑先會 ...

好呀知道
RonYing
|
GCHK 發表於 18-7-28 18:03
我之前係用暖嘅熟水

Ok謝解答
haha748494
|
回覆 hoimin 的帖子

我生BB果陣,醫院都系咁樣。
jellybeanbean
|
我第二日沖左個熱水涼,就咁用醫院個shower 咋
RonYing
|
haha748494 發表於 18-7-29 16:21
回覆 hoimin 的帖子

我生BB果陣,醫院都系咁樣。

好,明白
RonYing
|
jellybeanbean 發表於 18-7-29 16:48
我第二日沖左個熱水涼,就咁用醫院個shower 咋

唔知呀,有d又話唔好掂生水麻
EstrellaDamm
|
RonYing 發表於 18-7-29 22:41
唔知呀,有d又話唔好掂生水麻

唔掂生水呢家嘢,連我六十幾歲嘅阿媽都唔信啦。。。佢仲問我點解而家仲有人咁講。以前用山溪水井水,屋企冇浴室冇熱水爐冇大毛巾冇風筒暖爐先至唔掂生水/唔沖涼洗頭。

我兩胎生完都係落得床就去沖涼洗頭,並照醫生吩咐每次如廁後用花灑沖洗陰部,都唔知幾精神爽利,傷口又快好。