超聲波 頭+身 同腳骨相差4週。好擔心!

惡頂妹
|
今日24w5d
做了超聲波檢查頭比正常週數大2w多啲,
腹圍比正常週數大2w,
腳骨比正常週數小差不多2W,
會唔會有機會有侏儒症?好驚!
有咩方法可以追反腳仔長啲。
補鈣嗎?
醫生話係大碼bb。905g重

私家醫生照超聲波照左2分鐘都無,心跳無聽,無度總長度。乜都無講。問佢先凈係話腳短小小咁囉。請問大家照既時候會係點。。?

現時已重10kg
求各位指教! ! ! !
koalalee88
|
惡頂妹 發表於 18-7-28 18:24
今日24w5d
腹圍比正常週數大2w,

醫生照結構時講嗎?有冇問醫生
kevama
|
bb仲有好長時間成長呀、唔洗太擔心住。

我bb 20w都試過類似,不過我係腳長但頭同肚圍細左,慢慢再大d又會平均番
惡頂妹
|
koalalee88 發表於 18-7-28 18:38
醫生照結構時講嗎?有冇問醫生

照結構20w4d時只有頭圍大1w多啲。。。其他正常。到依家4星期後竟然頭身大2-3weeks,腳短差不多2weeks
kissapplegirl
|
今日24w5d
腹圍比正常週數大2w,

如果腳骨同頭圍距離係4週內都ok,建議你兩星期後搵另一個私家醫生再check下
惡頂妹
|
kissapplegirl 發表於 18-7-28 20:12
如果腳骨同頭圍距離係4週內都ok,建議你兩星期後搵另一個私家醫生再check下
...

生岀黎會唔會好奇怪
musiccisum
|
今日24w5d
腹圍比正常週數大2w,

你同你先生係咪身長腳短嗰類?呢啲多數遺傳
惡頂妹
|
musiccisum 發表於 18-7-28 21:59
你同你先生係咪身長腳短嗰類?呢啲多數遺傳

我153 我老公17x
我地身短腳長
kissapplegirl
|
惡頂妹 發表於 18-7-28 21:53
生岀黎會唔會好奇怪

我懷孕時個仔一直產檢腿骨都細2w, 出世後身長真係比較短,連生長線都入唔到,第二個月返健康院打針嗰陣一樣入唔到生長線,醫生叫我第四個月再度多次bb長度,第四個月就入返生長線最低嗰條線囉,佢一直都係真係比較矮小,而家半歲
musiccisum
|
惡頂妹 發表於 18-7-28 22:05
我153 我老公17x
我地身短腳長

睇多個私家先,唔好咁擔心住,你都唔算高,遺傳你都唔定。
hamsterma
|
今日24w5d
腹圍比正常週數大2w,

當時我女都一樣,好怕,後尾又唔夠重,好彩最終體重跟上左
惡頂妹
|
hamsterma 發表於 18-7-28 22:24
當時我女都一樣,好怕,後尾又唔夠重,好彩最終體重跟上左

又係頭 身大,腳短?咁腳又無追反上來?有咩方法?
4inthemorning
|
建議你睇劉子建醫生,佢好有經驗,應該俾到意見你,不過照一次好貴
惡頂妹
|
4inthemorning 發表於 18-7-29 08:30
建議你睇劉子建醫生,佢好有經驗,應該俾到意見你,不過照一次好貴

我應該隔兩週去好定一週好!
haha748494
|
希望可以慢慢正常返,祈禱,加油吖。
|
惡頂妹 發表於 18-7-29 14:15
我應該隔兩週去好定一週好!

我上次係即刻去,因為劉醫生會睇埋其他器官再評估有冇機會係侏儒症
惡頂妹
|
4inthemorning 發表於 18-7-29 15:59
我上次係即刻去,因為劉醫生會睇埋其他器官再評估有冇機會係侏儒症

要book架可?定walk in?
|
惡頂妹 發表於 18-7-29 16:01
要book架可?定walk in?

要book的,你可以打去診所問下
惡頂妹
|
4inthemorning 發表於 18-7-29 16:04
要book的,你可以打去診所問下

我去搵劉醫生個時應該26w了,去到仲可唔可以照結構咁睇。。
|
惡頂妹 發表於 18-7-29 16:08
我去搵劉醫生個時應該26w了,去到仲可唔可以照結構咁睇。。

可以,我32w都係咁照,佢仲解釋得好仔細,見左我45分鐘