工作搞到同事

LEE-Baby
|
因為小朋友細,丈夫想我減輕工作照顧家庭,所以我返公司申請半職,人工都減半,老細批左,原本諗住等佢通知就開始。

點知今日知道,老細因為我申請半職,佢「郁」動左另一個同事。原本個同事個岡位係比較輕鬆,但現在轉左個工作量多左的位,我覺得好唔好意思,好想同佢講唔好意思。
但朋友話唔好咁講,因為根本唔關我事,(朋友意思唔係我開口叫老細轉個同事岡位)事實我係完全唔知會有咁的舉動,但如果我唔申請半職,根本唔會「郁」到呢個同事!你地覺得我要唔要做返D野呢?
catvv
|
LEE-Baby 發表於 18-7-28 21:32
因為小朋友細,丈夫想我減輕工作照顧家庭,所以我返公司申請半職,人工都減半,老細批左,原本諗住等佢通知 ...

其實老細係唔係應該將你減左嘅人工加俾你朋友
Fishbbmama
|
比我會唔出聲算
佢係介意你出唔出聲佢都會介意
何況你根本一開始就唔知申請半職會影響到佢
你出聲佢可能反而覺得係你同老闆提議
LEE-Baby
|
catvv 發表於 18-7-28 21:34
其實老細係唔係應該將你減左嘅人工加俾你朋友

唔會加,因為我地人工個個係一樣,半職做半日,就要減半,因為佢唔係加大佢工佢量,只係佢原本個位比較少野做,新位又比較多野做
LEE-Baby
|
Fishbbmama 發表於 18-7-28 21:35
比我會唔出聲算
佢係介意你出唔出聲佢都會介意
何況你根本一開始就唔知申請半職會影響到佢

我朋友意思就係咁,因為唔係我令佢咁,如果我,例如向佢道歉,佢覺得做多左
艾菲BB
|
唔洗出聲,其實由你申請半職果時,應該就知實會影響到其他同事,係唔知影響邊個啫
如果你出聲,比人有少少覺得"貓哭老鼠"咁(唔好介意)
LEE-Baby
|
艾菲BB 發表於 18-7-28 21:46
唔洗出聲,其實由你申請半職果時,應該就知實會影響到其他同事,係唔知影響邊個啫
如果你出聲,比人 ...

你講得啱,但我大概估到個舉動係會點轉,影響係好細,今次「郁」動到個位同事,真係完全無諗過會「郁」佢個位。
TMC3012
|
你估唔到都唔知, 如果個同事好忙做唔曬, 我估你老闆都會請人掛
LEE-Baby
|
TMC3012 發表於 18-7-28 22:04
你估唔到都唔知, 如果個同事好忙做唔曬, 我估你老闆都會請人掛

我個全職位已經卑另一個人fill左,影響到個同事係轉另一個位,其實唔會多野做到二人工作量咁多,但因為佢原本個位比較輕鬆,轉位就感覺辛苦左
綠荳媽媽
|
你轉咗半職半薪無問題,你諗下,如果你遲職,d野都係俾佢做。你老闆覺得佢份糧要承擔多d工要作,而不是要請返多個人。
LEE-Baby
|
綠荳媽媽 發表於 18-7-28 22:10
你轉咗半職半薪無問題,你諗下,如果你遲職,d野都係俾佢做。你老闆覺得佢份糧要承擔多d工要作,而不是要請 ...

咁我係咪完全唔好出聲?好似有D過意唔去因爲如果我唔轉職一定唔會「郁」到佢
tansyneko
|
唔洗出聲
jadechant
|
LEE-Baby 發表於 18-7-28 22:21
咁我係咪完全唔好出聲?好似有D過意唔去因爲如果我唔轉職一定唔會「郁」到佢
...

老闆是借意做些人事變動,所以不須要太介懷此事。老闆通常付出100,就要收回110,不會收少的,。他是看到妳同事的工作量,是低於他的人工,所以,借此機會作出調動。多一事不如少一事,最緊要做好自己本份。
KoneyB
|
梗係唔出聲啦

你諗下出咗聲又點樣幫到呢件事呢?

Smallraindrop
|
艾菲BB 發表於 18-7-28 21:46
如果你出聲,比人 ...

LEE-Baby
|
KoneyB 發表於 18-7-28 22:57
梗係唔出聲啦

你諗下出咗聲又點樣幫到呢件事呢?

係幫唔到就係除了講唔好意思乜都做唔到
michelle071180
|
你個同事都係 - hea開啫,宜家可能叫正常
BaolawBB
|
LEE-Baby 發表於 18-7-28 21:32
因為小朋友細,丈夫想我減輕工作照顧家庭,所以我返公司申請半職,人工都減半,老細批左,原本諗住等佢通知 ...

佢個岡位係比較輕鬆,唔俾多D野佢做,遲D cut埋佢個位
綠荳媽媽
|
LEE-Baby 發表於 18-7-28 22:21
...

唔洗出聲,正常人事變動,無話邊個對唔住邊個。你出聲反而令到其他人有藉口
KoneyB
|
LEE-Baby 發表於 18-7-28 23:07
係幫唔到就係除了講唔好意思乜都做唔到

你講左係為咗自己心裏舒服

但同事心裏面點都可能會怨你

老闆知道咗之後又可能會覺得點解你要對佢嘅安排咁多意見 令到佢做衰人

對件事都係完全冇幫助