自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

公司多唔多人先?如果得幾個人,可能對其他同事影響大左,如果你辭職可能會請人頂你個位,半職就要同事硬食,公司人多我唔會講,人少就會講

子爵府

廷廷媽 發表於 18-7-28 23:33
公司多唔多人先?如果得幾個人,可能對其他同事影響大左,如果你辭職可能會請人頂你個位,半職就要同事硬食 ...

公司人多,我地section都過50人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

LEE-Baby 發表於 18-7-28 21:38
唔會加,因為我地人工個個係一樣,半職做半日,就要減半,因為佢唔係加大佢工佢量,只係佢原本個位比較少 ...

咁樣冇必要開聲

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

LEE-Baby 發表於 18-7-28 21:38
唔會加,因為我地人工個個係一樣,半職做半日,就要減半,因為佢唔係加大佢工佢量,只係佢原本個位比較少 ...

如果佢冇呢個時候講加人工...就就傻瓜左

男爵府

LEE-Baby 發表於 18-7-28 23:07
係幫唔到就係除了講唔好意思乜都做唔到

你講左只係為左令自己心裏好受d
其實係好自私既舉動

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔使道歉,道歉都冇用
幾年前同事轉工。我哋戥佢開心,因為有新發展。點知就係因為請唔到人,我哋三個同事分擔佢嘅工作。 我多咗好多嘢做,過度用聲、喉嚨咳出血、胃酸倒流。
佢知道咗都有同我講唔好意思,我話唔關你事,因為都唔係你累我嘅。 係公司想慳番 啲錢
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

職場變動本是平常,我舊公司變得仲誇張,所有人都不停轉task 及位置。。。

你同事多左野做一定冇咁開心,成熟既人咪只嘆句世事常變,唔會怪人,唔成熟咪會怨你囉,你同唔同佢講唔好意思,唔成熟既人都係會怪你,慳返啖氣算啦。

子爵府

liumeowjen 發表於 18-7-29 00:13
你講左只係為左令自己心裏好受d
其實係好自私既舉動

.

公爵府

艾菲BB 發表於 18-7-28 21:46
唔洗出聲,其實由你申請半職果時,應該就知實會影響到其他同事,係唔知影響邊個啫
如果你出聲,比人 ...

同意。除非樓主本身workload 系50%, 如果唔系,實有工作量会分比其他同事。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

LEE-Baby 發表於 18-7-29 11:30
你無聽過「家庭友善計劃」?

樓上講得岩,你申請時已知同事一定會被影響
講得白d
咁抱歉,轉返全職囉
既然你揀得半職,其他影響、聲音、怨言都要硬食(包括老闆老唔老土請唔請人邊個做多邊個做少)

這是事實,就好似生仔放前4後6,如果同事唔體諒你講咩sorry都係無用

珍珠宮

LEE-Baby 發表於 18-7-28 21:32
因為小朋友細,丈夫想我減輕工作照顧家庭,所以我返公司申請半職,人工都減半,老細批左,原本諗住等佢通知 ...

梗係唔出聲啦!唔出聲對方可能只係懷疑,心裏面唔高興。出咗聲,可以大條道理話你,單打你。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

你又知唔知可能其實老闆知道佢好得閒,炒佢又唔係,養佢又雞肋,依家你申請半職,最適合果位同事上位為公司做點實事

珍珠宮

LEE-Baby 發表於 18-7-29 11:30

.

認真咁講,哩個計劃係幫助覺得有須要嘅家庭員工,轉得半職就預咗另外50%工作轉架去咗其他同事度㗎,咁受咗嘅同事,無法避免會唔開心同覺得啲人自私。唔通公司會因你要求半職而特登請另一個半職返嚟?

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至