家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sunshine0613 發表於 18-7-29 23:19
不可以,一定要補完地價才可以買賣出租。
所以就算最終目的是二房換三房,也是需要行哂成個過程:補地價> ...

舊屋加按轉名鎖三年呀,咁點賣呀,要罸

別墅

回覆樓主:

解決廁所問題其中一方法,不過睇你接唔接受:

屋企以前有老人家,當時房中備有一張「四正」的便椅,平時坐位蓋住,外貌與普通坐椅一樣,完全唔覺係「廁所」。
到老人家過身後,便椅仍留在房中,而家廁所有人用緊,另一家人(尤其是家中幼童)急需解決時,則可立即使用,唯一是便後要自己清潔,但絕對能解決問題。

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

joyson 發表於 18-7-30 00:07

屋企以前有老人家,當時房中備有一張「四正」的便椅,平時坐 ...

係賣輪椅店,我都見過這種便椅,外觀ok

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

sunshine0613 發表於 18-7-28 23:54
背景:三人家庭(夫妻丶青少年期女兒),加一工人姐姐
現住二房單位,聯名夾屋已供完,但未補地價(4成),從近 ...

財不入急門⋯⋯個人投資只可以跟外部環境走,你要冷靜諗清楚呀!
現在二手樓成交宗數少(因為少人賣),一手樓發展商就可以再mark高d,然後用付款優惠方式吸引客人,你細心硏究收租回"部",再加加息步伐(你睇依道d人成日講邊道定期高息)⋯⋯我會提議你以靜制動!

子爵府

回覆樓主

就算先生補住份工,家庭收入只是中規中矩,同時揹兩個單位係大風險

為了應付生活突變,比我會賣掉夾屋換一個三房兩廁單位,先處理現時居住問題,只供一個單位亦較輕鬆,現金部份用作投資(我一向買收息股)睇機會再買入多個單位

JM加油

侯爵府

Ritala2012 發表於 18-7-29 23:40
舊屋加按轉名鎖三年呀,咁點賣呀,要罸

多謝提醒罰息這點。
人多想到的不同大小事確實實比自己一/兩人想好。
轉名加按,新三房收樓及裝修完工,都起碼大半至一年時間,如果租得出俾人,咁捱多2年便可以放。

或者補地價後不再翻按。
如果看中三房,問家人借200,連自己的350做首期,買三房,裝修好後便儘快賣走2房,還錢給家人,及三房罰息期一過,再還清(或大部份)按揭。

侯爵府

joyson 發表於 18-7-30 00:07

屋企以前有老人家,當時房中備有一張「四正」的便椅,平時坐 ...

多謝意見。但這option不會考慮。
而且都無位放,已經要比位2部輪椅(一部電動輪椅出街用,一部輕便小型輪椅在家用)。
我連Sofa都扔了,以滕出空間。

侯爵府

新秦先生 發表於 18-7-29 18:33
我有個小小意見可以比你參考下.

朋友情況近似,要坐輪椅,佢選擇左買居屋. 當時黎講,居屋樓價比私樓低水,管 ...

多謝你意見及朋友資料分享。好有參考價值

男爵府

sunshine0613 發表於 18-7-30 12:05

多謝提醒罰息這點。

Sunshine, 人生總有起落,你要堅持呀,你的丈夫,女兒須要你,祝福你一家

侯爵府

Ritala2012 發表於 18-7-30 17:32
Sunshine, 人生總有起落,你要堅持呀,你的丈夫,女兒須要你,祝福你一家
...

多謝!
最難過的時刻已捱過了。

子爵府

sunshine0613 發表於 18-7-29 23:19
不可以,一定要補完地價才可以買賣出租。
所以就算最終目的是二房換三房,也是需要行哂成個過程:補地價> ...

原來夾屋限制仲煩過居屋

琥珀宮

sunshine0613 發表於 18-7-30 12:05

多謝提醒罰息這點。

若不再翻按,問家人借錢,可以先用自己儲蓄比首期買入三房,到差不多裝修好再問家人借款補地價賣兩房,六個月內簽約賣出(不是成交)就可取回多繳的雙倍印花稅,也不用欠家人錢咁長時間

大宅

sunshine0613 發表於 18-7-30 12:11
多謝意見。但這option不會考慮。
而且都無位放,已經要比位2部輪椅(一部電動輪椅出街用,一部輕便小型輪 ...
我媽家中都有, 以前先父用的, 他走後仍一直放在房, 緊急時可當廁所用.
其實只是一張有靠背的椅, 坐位是皮做旳, 平時馬桶收起用時才放, 根本同一張普通椅子無分別
可暫時用住先, 家中不會沒椅子吧.

侯爵府

wong4 發表於 18-7-30 21:22
我媽家中都有, 以前先父用的, 他走後仍一直放在房, 緊急時可當廁所用.
其實只是一張有靠背的椅, 坐位是皮做 ...

我知係乜様,十幾年前爸爸走前娘家曾經有過。

男爵府

回覆樓主

純粹意見
我會補地價,順便轉老公,
再按出,滕出另一名字;
至於另買樓唔係一時三刻成事
此終系實際需要上,
唔係咁易找到附近合所有要求
但唔甩名,就更難成事

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

你要預埋裝修費!
新樓要500首期,加stamp duty and agent fee.
睇埋自己份工係咪穩定,你退休之後點供樓?(銀行可批你做20年按揭嗎?)

另外,舊樓轉名要俾幾多stamp duty?

我會: 買樓,舊的考慮賣instead of 出租。
祇是,宜家千萬可以買到三房2厠?(比較遠的地點?)

侯爵府

evip 發表於 18-7-31 10:38
你要預埋裝修費!
新樓要500首期,加stamp duty and agent fee.
睇埋自己份工係咪穩定,你退休之後點供樓 ...

1000萬三房二廁,我都唔知是否搵到,新界東希望有少少機會。
知道要預裝修及AA 佣金。
二房轉單名,近親轉,好似stamp duty會平D。
多謝提醒!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至