夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實真係好難決擇,年紀又唔細,但生咗bb又好難再係事業上有一番作為,有無sis好似我咁可以分享一下呀?老公屋企個邊又成日問...

男爵府

人地問人地既事。
唔好因為人地而生bb, 你會後悔。
問下自已, 係唔係咁想要bb? 你 c6 又想唔想?
生b係預左事業會受影響, 自已想而生既話, 第時就唔會怨個 b 拖累你。

複式洋房

回覆樓主

要睇你地有幾想要小朋友? 經濟上應唔應付得到?
我本身係必須工作嘅人,覺得女人必須有自己嘅事業,發夢都冇諗過做ftm!
但依加呀女四個月... 我真係好有衝動返去陪呀女... 亦決定左呀女大多少少,開始有認知能力我就自己湊返...
見到bb開心對你笑,咩都值得

瑪瑙宮

如果工作出差多,咁要有足够back up 照顧 bb.

男爵府

微笑小香香 發表於 18-7-29 00:40
其實真係好難決擇,年紀又唔細,但生咗bb又好難再係事業上有一番作為,有無sis好似我咁可以分享一下呀?老 ...

睇你自己想要咩⋯⋯
我選擇左生b 現在既人工小以前一半 職位同負責既野都大不如前 我係一個清楚知自己要想咩就去做既人 我好享受現在的生活

子爵府

其實真係好難決擇,年紀又唔細,但生咗bb又好難再係事業上有一番作為,有無sis好似我咁可以分享一下呀?老 ...

我自己選擇了生bb,
事業幾時都有得衝,但生bb時間過左就無

複式洋房

Solarflare 發表於 18-7-29 01:54
人地問人地既事。
唔好因為人地而生bb, 你會後悔。
問下自已, 係唔係咁想要bb? 你 c6 又想唔想?
我一般家咋,c6都話順其自然,但每次去到佢屋企就有說話聽,c6又唔覺屋企人係比說話我聽,但我真係覺得囉⋯⋯成日講生仔話題仲唔係咩,又問我今年幾大,好煩囉,但有時又諗無仔女會唔會唔算一個完整既家庭呢?身邊朋友多數都有1個...

複式洋房

yjoanne 發表於 18-7-29 08:45
要睇你地有幾想要小朋友? 經濟上應唔應付得到?
我本身係必須工作嘅人,覺得女人必須有自己嘅事業,發夢都 ...
想既程度係一般,經濟上就係一個問題,生咗無人湊,請工人c6又唔想有外人住係屋企,唔請即係要我湊啦,我又唔想,想出去做嘢,但係身邊既所有人都話要生就好快d...我都3x了

複式洋房

yoyocandy 發表於 18-7-29 10:35
睇你自己想要咩⋯⋯
我選擇左生b 現在既人工小以前一半 職位同負責既野都大不如前 我係一個清楚知自己要想 ...
如果選擇生b,就真係會搵少咗好多了...

複式洋房

musiccisum 發表於 18-7-29 13:10
我自己選擇了生bb,
事業幾時都有得衝,但生bb時間過左就無
就係身邊既人咁講呀⋯⋯我都驚有日自己會後悔,但問我係咪咁想要又一般

子爵府

微笑小香香 發表於 18-7-29 19:50
就係身邊既人咁講呀⋯⋯我都驚有日自己會後悔,但問我係咪咁想要又一般
...

我自己都係掙扎左好耐先決定生,
本身都有啲質疑自己鍾唔鍾意小朋友,但生左之後就覺得自己鍾意及無後悔,但人人唔同嘅 其實小朋友大得好快,都係犧牲十年,十年後事業再闖下

伯爵府

自己依家有個小朋友,返工返到生,有個陣就唔想自己湊,最後唔想錯過小朋友嘅童年,最終依家都做ftm

大宅

負面d諗:
1)工作無得衝刺,無得話成日ot 博殺。
2)就算返工,最好份工準時返工準時走
3)放工返屋企都係湊仔(就算你有工人都會自己湊下),累到一個點

正面d諗:
1)錢係揾唔哂
2)唔好覺得自己喺公司咁重要,就算你辭職走,公司好快也揾到人代替你,人去茶涼
3)女人時間有限,年紀大左難生d⋯⋯係就而家準備生,生仔唔係話想生就生到

男爵府

微笑小香香 發表於 18-7-29 19:45
想既程度係一般,經濟上就係一個問題,生咗無人湊,請工人c6又唔想有外人住係屋企,唔請即係要我湊啦,我又 ...

都係架 生仔既野未必係你計劃之內
我身一次懷孕 就是婚後第二年 決定要b就試 即試即中 可惜好快小x左
正當以為好輕易既事就休養半年再開始 點知 一等就是三年後 都高晒齡 以為吾會再有機會將近放棄 專心一意發展業務時 仔仔悄悄地來了
現在我的薪水低到十幾年前時的工資 但我好樂意 放工可以準時陪仔仔 到佢大點要讀幼稚園我打算吾做直情做ftm了.....所以現在小有小儲

男爵府

微笑小香香 發表於 18-7-29 19:49
如果選擇生b,就真係會搵少咗好多了...

人生係會經歷好多取捨 想清楚不要令自己將來後悔

子爵府

回覆樓主:

你老公想唔想生先?生唔生最緊要你地有共識。如果佢想生,你又唔係太抗拒,咁咪順其自然下囉…
不過重點係你老公想,唔係佢屋企人想。

複式洋房

coraor 發表於 18-7-30 16:30
你老公想唔想生先?生唔生最緊要你地有共識。如果佢想生,你又唔係太抗拒,咁咪順其自然下囉…
不過重點係你 ...
的確係佢屋企人好想,老公就話順其自然...我就一般未去到好想要個種

複式洋房

yoyocandy 發表於 18-7-30 00:12
都係架 生仔既野未必係你計劃之內
我身一次懷孕 就是婚後第二年 決定要b就試 即試即中 可惜好快小x左
正當 ...
您都是意外的驚喜...可能真係未有小朋友,唔會明白亦幻想唔到之後既改變,其實係矛盾在自己已到高齡臨界點,好似要決定咁,雖然唔係其他人講咩就做,但經常聽到又唔到自己唔諗

複式洋房

甜甜人妻 發表於 18-7-29 23:55
負面d諗:
1)工作無得衝刺,無得話成日ot 博殺。
2)就算返工,最好份工準時返工準時走
真係有得有失,眼見好多有小朋友既同事及朋友都轉變不少,我好似未有心理準備

複式洋房

musiccisum 發表於 18-7-29 20:04
我自己都係掙扎左好耐先決定生,
本身都有啲質疑自己鍾唔鍾意小朋友,但生左之後就覺得自己鍾意及無後悔, ...
都唔止10年呀⋯⋯我覺得起碼要捱到佢出唻做嘢,太長遠了😅

首頁

尾頁

跳至