網購天地

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

phoenixM 發表於 18-8-5 15:20
原來可以咁, 我學到野了

由香港打出, 算係跨境通話嗎? 會扣卡內的錢? 點計錢?

唔好意思,剛由深圳回來,今日咁啱我上咗去深圳,我係喺深圳用停咗嘅電話咭打去客服嘅,未試過香港打,未知得唔得

不過今日比中移動玩到我氹氹轉,攪咗我幾個鐘,又打去客服,又比佢老點去唔啱嘅營業廳,真係火都嚟埋,等陣回到家再詳細分享比大家知我嘅慘痛經歷

現在張咭仲未開番

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我本身有兩張從化咭, 上年9月全部都去廣州實咗名, 星期六想查下戶口有幾錢, 點知先發覺收唔倒短信, 見到呢個post , 咁啱約咗朋友星期日上大6去東門, 一心諗住去東門太陽廣場間營業廳攪啦 !

今日點幾去到, 比電話號碼門口派飛個姐姐仔, 佢check 完電腦話我張係 廣州咭, 佢話一定要上廣州攪, 仲比個電腦我睇, 證實佢電腦真係無我任何資料, 呢間分店攪唔倒, 我無辦法之下唯有離開, 跟住我打上客服, 個客服又話任何廣東省嘅自營廳都可以做番開通, 我話我依家人已經在深圳, 去咗東門嗰間做唔倒, 佢轉線去返深圳客服幫我查邊間做倒, 點知最後老點咗我去東門另一間好細嘅營業廳, 當然我去到又攪唔倒啦. 因為佢老點我去嗰間應該係加盟店囉....

離開之後我又打上客服, 今次個客服叫我留電話, 佢話48小時覆我, 我話我得香港電話留比佢, 佢話唔得, 一定要大6電話, 我話我兩個電話都比你哋停晒, 你開番咪覆倒我囉, 拉鋸咗好耐因為佢唔肯接受我留香港電話, 結果又講唔掂數

再次收線後, 我好唔憤氣, 又打上去客服, 今次輪到個哥哥仔接聽, 都係好似第一個客服咁教我去任何廣東省嘅營業廳核對身分証同簽份文件, 就可以開通番, 我話我去咗兩間, 佢哋都話唔得, 個哥哥仔話叫我去大嘅營業廳, 多數都係自營, 因為佢哋5月已經出咗公告係可以做倒, 如果自營嘅營業廳都唔做, 就係嗰間廳嘅問題, 我無可耐何又去番東門太陽廣場嗰間, 因嗰間廳真係大,我諗住唔得嘅話就當佢面前打去客服

今次去到, 我第一時間問門口個職員呢間係咪自營, 佢答我係, 我再重覆問多次, 佢都好肯定答我係, 今次門口派飛轉咗個肥哥哥, 我一講完我個情況, 佢即時比飛我等, 話要簽文件同等3-5日先可以開通.....

頂....我真黑仔, 今朝第一次比個姐姐老點我, 唔肯比飛幫我做, 攪到我不停打咗好多冤枉電話, 又行咗好多冤枉路去其他分店, 真係嬲到我爆囉

珍珠宮

garfield_pooh 發表於 18-8-6 00:23
我本身有兩張從化咭, 上年9月全部都去廣州實咗名, 星期六想查下戶口有幾錢, 點知先發覺收唔倒短信, 見到呢 ...

如成功重開,jm們不用去廣州攪,方便很多。
成功後,可分享?

珍珠宮

sochui 發表於 18-8-6 13:01
如成功重開,jm們不用去廣州攪,方便很多。
成功後,可分享?

暫時到依家都未正常番, 如果開番, 我會上嚟報告比大家知, 不過我覺得最成功嘅都係前面嘅JM send email 同打電話就開番, 今次咁啱我上開去先諗住上去攪, 點知比營業廳同客服玩借我

我噚日唔記得分享, 我打去客服問佢做乜無啦啦停我機, 佢話電腦系統check 倒我電話咭有異常嘅活動, 所以停咗, 我咪發佢癲囉, 我話我幾個月先上大6用一次, 平時都係耐唔時要嚟收短信, 點黄常呀 ???

珍珠宮

garfield_pooh 發表於 18-8-6 13:58
暫時到依家都未正常番, 如果開番, 我會上嚟報告比大家知, 不過我覺得最成功嘅都係前面嘅JM send email 同 ...

謝經驗分享。

我在淘補的我的通信登記了從化咭,久不久就在我的通信查餘額,看到仍有錢,是否代表冇被停咭?

珍珠宮

sochui 發表於 18-8-6 14:50
謝經驗分享。

我在淘補的我的通信登記了從化咭,久不久就在我的通信查餘額,看到仍有錢,是否代表冇被停 ...
我無試過咁樣查餘額, 所以我唔肯定, 但我有其中一張咭喺apps 查倒餘額但都係被停咗

珍珠宮

garfield_pooh 發表於 18-8-6 15:49
我無試過咁樣查餘額, 所以我唔肯定, 但我有其中一張咭喺apps 查倒餘額但都係被停咗
...

你查到餘額,怎知被停咭?

珍珠宮

sochui 發表於 18-8-6 16:18
你查到餘額,怎知被停咭?

張咭我平時唔會用,有需要先換咭著機,通常一著機就會收到漫游短信通知,早幾日試換咭著機乜都無收到,幾乎都幾肯定停咗。

我再專登入網銀,因要驗證碼,但我收唔到短信啊!
再用電話咭試打電話又打唔倒,所以知道肯定停咗咭囉!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都終於開返機, 都有D波折, 但總算成功了。

我上星期四打電話揾客服的經驗同樓上#42 JM的一模一樣, 都係唔比我留香港電話, 最後我又係話你開返機後咪可以用內地的電話覆到我囉, 個客服唯唯諾諾, 就咁完結。

後來我研究成功經電話開機的網友經驗, 明明係需要客服回覆, 跟住比服務密碼佢先開到機, 佢無記低我香港電話, 點覆我, 擺明HEA我, 於是我把幾火, 第二日(上星期五)即刻email去工信部投訴, 之後一日(上星期六), 中移動客服打我香港手機, 話由於今日係星期六, 無辦法開機, 下星期一會再揾我跟進開機事宜, 我話我趕住做銀行轉帳, 請佢盡量早上找我, 客服答應。

星期一, 即係今日, 我全日機不離手, 但等左一整天, 都無收到客服電話, 到下午四時半, 我已打定輸數, 諗住再寫第二封投訴信了....

過多45分鐘後, 我終於收到中移動客服打來, 話已幫我處理好停機的事, 部機已開返機了.....我打IDD比自己內地電話, 真係通左

雖然一波幾折, 但我終於開返機了......

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實呢個週末或下星期, 我都有計劃同家人上深圳食野, 可以順便去營業廳搞, 但最擔心兩樣野:

1. 攞籌後唔知要等幾耐

2. 就係#42 JM的情況, 內地客服好多時個個講既版本都唔同, 有人晌呢間營業廳成功左, 但你去同一間遇到另一個客服, 隨時又會同你講呢度唔做得, 要上廣州做......比人點到陀陀擰

男爵府

phoenixM 發表於 18-8-6 18:57
我都終於開返機, 都有D波折, 但總算成功了。

我上星期四打電話揾客服的經驗同樓上#42 JM的一模一樣, 都係 ...

我都分享下,我有2個電話被停機,我在星期六打8610086, 前台服務員接聽話佢冇權限開通,叫我留電話交上級會在48小時回覆,我留左香港電話,今早終於收到電話,先通知我有1個電話要親身到營業廳開通(深圳區) 都可以,但第2個電話要我再打去查詢,咁我唔理一打到去8610086話之前佢同事叫我再打黎話可以開通返電話,服務員叫我輸入服務密碼後即時幫我開通返,之後我再叫佢幫我開通埋第1個電話,佢又肯幫我開通返。真奇怪,之前一個服務員死都唔肯幫我搞,一定要我去營業廳交文件開通,唔明點解要搞咁大龍鳳,幸好暫時開通返,但唔知幾時又俾佢地封殺

伯爵府

littlepigma 發表於 18-8-6 19:23
我都分享下,我有2個電話被停機,我在星期六打8610086, 前台服務員接聽話佢冇權限開通,叫我留電話交上級 ...

你居然打8610086就可以開通返, 超好彩

其實根本佢地係可以直接開通, 但就唔係個個肯做, 真麻煩, 揾著我地黎搞

男爵府

phoenixM 發表於 18-8-6 19:32
你居然打8610086就可以開通返, 超好彩

其實根本佢地係可以直接開通, 但就唔係個個肯做, 真麻煩, ...

我都係搏咋,第一個服務員死都堅持要我返大陸搞,總之俾佢地玩死!

珍珠宮

回覆樓主

噚日頻撲咗成日,啱啱check 倒張咭已經開番喇! 不過老實講真係唔知佢哋幾時又玩嘢

真心覺得中移嘅客服好慘,呢排肯定勁多人打上去鬧

子爵府

garfield_pooh 發表於 18-8-6 21:42
噚日頻撲咗成日,啱啱check 倒張咭已經開番喇! 不過老實講真係唔知佢哋幾時又玩嘢

真 ...

請問要簽嘅文件內容係乜?拍照係唔係再影大頭相?謝謝!

珍珠宮

irhk 發表於 18-8-6 21:59
請問要簽嘅文件內容係乜?拍照係唔係再影大頭相?謝謝!

內容大約係話承諾唔再發出不良垃圾訊息,包括廣告訊息等,否則隨時終止服務,我簽完都覺得有問題,我張咭根本好少用,何來會亂發不良垃圾訊息呢?但唔簽我開唔倒張咭更加有問題,睇番原來有Jm 試過打電話可以解決,所以我建議可以嘅話打電話上lur 好過上去簽文件,因為文件內容對我哋消費者好不利。

我噚日喺東門太陽廣場嗰間攪,佢無要求我影相喎!淨係簽張A4紙同影底回鄉咭咋

珍珠宮

garfield_pooh 發表於 18-8-6 22:27
內容大約係話承諾唔再發出不良垃圾訊息,包括廣告訊息等,否則隨時終止服務,我簽完都覺得有問題,我張咭 ...

今晚,試把已實名的三張從化咭插入手機,每張收到短訊驗證嗎及查餘額,所以應冇被停。
有一張咭,開機後,彈了一個訊息(鐵路訂票),
我這張咭上年夏天在廣州實名,從無使用及登記銀行,及鐵路系統登記,現在有沒有風險?

大宅

garfield_pooh 發表於 18-8-6 22:27
內容大約係話承諾唔再發出不良垃圾訊息,包括廣告訊息等,否則隨時終止服務,我簽完都覺得有問題,我張咭 ...

要簽衰仔紙,中移動真賤,一定要投訴

大宅

sochui 發表於 18-8-6 22:57
今晚,試把已實名的三張從化咭插入手機,每張收到短訊驗證嗎及查餘額,所以應冇被停。
有一張咭,開機後, ...

冇乜風險既,只係你個號碼既上一手登記左12306,唔鐘意收可以搵12306 客服攪攪

珍珠宮

jkswoo 發表於 18-8-6 23:43
要簽衰仔紙,中移動真賤,一定要投訴

我都諗緊應該點投訴,張衰仔紙內容根本對我無保障,仲更加有機會比佢哋要嚟下次做停卡嘅藉口

首頁
12345...7

尾頁

跳至