咩係鑒證副本?應該去邊度搞?

jasmineoj
|

有D外地嘢要申請,但又唔想寄正本去,對方話可以用鑒證副本
到底係咩嚟?應該去邊度搞?要預幾多錢?
cfok
|
係咪notary copy? 公證行或律師樓有得搞。
問清楚駛唔駛apostilled, 要就要去高院加簽
jasmineoj
|
cfok 發表於 18-7-29 03:04
係咪notary copy? 公證行或律師樓有得搞。
問清楚駛唔駛apostilled, 要就要去高院加簽
...

咩係apostilled?我份嘢無英文,得葡文,佢話要 autenticação de cópias
maili
|
jasmineoj 發表於 18-7-29 03:07
咩係apostilled?我份嘢無英文,得葡文,佢話要 autenticação de cópias
你多唔多要搞?
如果多,可以試下去澳門水坑尾果個民政署搞,幾十蚊一張(我幾年前幫我媽搞澳門身份證果陣整過,唔知有冇加價),因為佢果度有葡文,我諗會好過你喺香港搞
jasmineoj
|
maili 發表於 18-7-29 03:19
你多唔多要搞?
如果多,可以試下去澳門水坑尾果個民政署搞,幾十蚊一張(我幾年前幫我媽搞澳門身份證果陣 ...
使唔使澳門人先去得?
都有十幾張要整,都係身份證明同銀行戶口果啲嘢

金金人
|
係要做公證書定要做認證副本?
例如,結婚證書,可以去婚姻登記處申請認證副本,個份係由香港政府發出認可的副本,你係咪要做呢d ?

jasmineoj
|
金金人 發表於 18-7-29 11:19
係要做公證書定要做認證副本?
例如,結婚證書,可以去婚姻登記處申請認證副本,個份係由香港政府發出認可 ...
佢要埋我戶口證明同畢業證書喎,咁應該去晒咁多地方申請嗎
Mrs.Kangaroo
|
jasmineoj 發表於 18-7-29 03:00
有D外地嘢要申請,但又唔想寄正本去,對方話可以用鑒證副本
到底係咩嚟?應該去邊度搞?要預幾多錢?
...

系咪certified true copy ? 佢应該有个list 比你,边d人可以做。
jasmineoj
|
Mrs.Kangaroo 發表於 18-7-29 13:16
系咪certified true copy ? 佢应該有个list 比你,边d人可以做。
對方唔係香港
佢個葡文直譯英文就 authenticated copy
Mrs.Kangaroo
|
jasmineoj 發表於 18-7-29 13:49
對方唔係香港

打去律師樓問下。
maili
|
jasmineoj 發表於 18-7-29 13:49
對方唔係香港
澳門可以整果個就係你呢個名
但我唔知使唔使澳門人先得,因為我有澳門身份證
你可能要朋友幫你做

maili
|
maili 發表於 18-7-29 13:57
澳門可以整果個就係你呢個名
但我唔知使唔使澳門人先得,因為我有澳門身份證
你可能要朋友幫你做
中文版

jasmineoj
|
maili 發表於 18-7-29 14:00
中文版
唔該你先
我聽日打個電話過去問下
maili
|
jasmineoj 發表於 18-7-29 14:04
唔該你先
我聽日打個電話過去問下
唔使客氣
不過你記得要用澳門 $ 俾 $,唔收港幣,或者澳門通都用得
jasmineoj
|
Mrs.Kangaroo 發表於 18-7-29 13:51
打去律師樓問下。
我諗我試下問下上面JM 澳門果個方法先,都係葡文又係政府做,可能會好D
brindlewin
|
jasmineoj 發表於 18-7-29 03:07

律師樓