今早大便發現痾血

Missto
|
現在大概4週左右,一直習慣都系起身就去廁所,今日去完廁所發現痾血,系鮮血果啲,確定不是陰道出血,因為有分別擦拭,請問各位呢啲情況正唔正常? 好擔心
betheloveone
|

回覆 Missto 的帖子

你都係去睇下醫生好d
koalalee88
|
Missto 發表於 18-7-29 08:37
現在大概4週左右,一直習慣都系起身就去廁所,今日去完廁所發現痾血,系鮮血果啲,確定不是陰道出血,因為 ...

係咪生痔瘡出血 痛吾痛啊?嚴重嗎?出血量多嗎?去睇下醫生好D

Missto
|
koalalee88 發表於 18-7-29 09:44

係咪生痔瘡出血 痛吾痛啊?嚴重嗎?出血量多嗎?去睇下 ...

完全無感覺呀,沖廁先發現有血,個廁所紅曬咁,唔知血量有幾多,我真系唔知自己有痔瘡,聽日去照超聲波順便睇埋醫生,真系嚇死我
Missto
|
betheloveone 發表於 18-7-29 09:38
回覆 Missto 的帖子

你都係去睇下醫生好d

聽日照超聲波順便睇埋,因為宜家心不安,所以想問下大家(emoji)
laisausau
|
現在大概4週左右,一直習慣都系起身就去廁所,今日去完廁所發現痾血,系鮮血果啲,確定不是陰道出血,因為 ...

有冇用力痾?便便乾硬嗎?如果平時習慣出力去便便,應該係痔瘡
Missto
|
laisausau 發表於 18-7-29 09:56
有冇用力痾?便便乾硬嗎?如果平時習慣出力去便便,應該係痔瘡

今次好似有少少用力,講起又好似有少少乾,我無諗過系痔瘡,痔瘡仲有咩感覺㗎?我宜家又無咩其他感覺,唔痛
laisausau
|
Missto 發表於 18-7-29 09:58
今次好似有少少用力,講起又好似有少少乾,我無諗過系痔瘡,痔瘡仲有咩感覺㗎?我宜家又無咩其他感覺,唔 ...

唔嚴重嘅痔瘡平時0感覺ga~我都係生完女先知便便係唔應該出力痾,否則會有痔瘡~~我係陀到8個幾月時某一次去大大有血,雖然分到係後面出血,真係嚇C媽咪啦
Missto
|
laisausau 發表於 18-7-29 10:03
唔嚴重嘅痔瘡平時0感覺ga~我都係生完女先知便便係唔應該出力痾,否則會有痔瘡~~我係陀到8個幾月時某一次 ...

竟然系咁,咁我安心都啲啲,咪好難挨到聽日下午去睇醫生,多謝曬呀
yoyocandy
|
Missto 發表於 18-7-29 09:46
完全無感覺呀,沖廁先發現有血,個廁所紅曬咁,唔知血量有幾多,我真系唔知自己有痔瘡,聽日去照超聲波順 ...

吾知自己有痔瘡即是就算有都好輕微 4週應該吾會咁快爆痔瘡 除非你好大力
驚不是痔瘡出血 快點去檢查穩陣d
Missto
|
yoyocandy 發表於 18-7-29 10:14
吾知自己有痔瘡即是就算有都好輕微 4週應該吾會咁快爆痔瘡 除非你好大力
驚不是痔瘡出血 快點去檢查穩陣d ...

聽日去睇醫生檢查下
kindlygirl
|
我大肚個時有痣瘡問題,但係feel到大便個時痛痛地,抹到啲血。懷孕有痣瘡好平常,不過,痾血有可能係條腸有事,快啲睇醫生啦,買個安心,大肚最緊要心情好。
hamsterma
|

會唔會係痔瘡出血?建議你去睇醫生
crystal174
|
我之前陀住都係咁, 初期已經好難去便便, 之後出血好痛就知道有痔瘡la~
Missto
|
crystal174 發表於 18-7-29 14:59
我之前陀住都係咁, 初期已經好難去便便, 之後出血好痛就知道有痔瘡la~
...

真系㗎..我未接受到有痔瘡呢樣嘢
crystal174
|
Missto 發表於 18-7-29 15:02
真系㗎..我未接受到有痔瘡呢樣嘢

我都係咁話 [/smile
GCHK
|
建議去睇醫生穩陣D
kmbb519
|
Missto 發表於 18-7-29 09:58
今次好似有少少用力,講起又好似有少少乾,我無諗過系痔瘡,痔瘡仲有咩感覺㗎?我宜家又無咩其他感覺,唔 ...

呢種應該叫做內痔, 我同你一樣情況, 成個廁所紅哂, 係鮮紅色的血, 抹時都幾多血下, 但一d 都唔痛... (因為粒瘡係裡面, 你便便果陣整爆左粒瘡所以流血) 如果唔係成日係咁都唔駛驚, 我而家 7 個月試過兩次係咁, 初時我都以為係作小產流鮮血嚇到我傻, 後尾抹落去.... 先發現d 血係後面
Missto
|
kmbb519 發表於 18-7-29 20:59
呢種應該叫做內痔, 我同你一樣情況, 成個廁所紅哂, 係鮮紅色的血, 抹時都幾多血下, 但一d 都唔痛... (因為 ...

系呀,今日真系嚇死,本身未陀穩,好彩大家咁熱心解答我但聽日都去照超聲波,順便同醫生講下
kmbb519
|
Missto 發表於 18-7-29 21:03
系呀,今日真系嚇死,本身未陀穩,好彩大家咁熱心解答我但聽日都去照超聲波,順便同醫生講下
...

係呀, 問下醫生都安心 D
聽講係熱氣就會咁, 唔好食咁多煎炸野 ..... 同埋飲多 d 水