1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2歲女到而家接近一星期都反覆低燒,燒的時候37.7~38度。

睇醫生2次話喉嚨發炎,開頭俾消炎藥食左唔好,再去睇多次醫生話嚴重左要食抗生素。

而家食左2日抗生素今日都度到37.7,唔知係咪應該帶佢去醫院驗血="=我媽話抗生素要食多幾日先開始有效應該食埋藥先。

有冇媽媽遇過相似情況?

侯爵府

Kurosawa 發表於 18-7-29 12:53
2歲女到而家接近一星期都反覆低燒,燒的時候37.7~38度。

睇醫生2次話喉嚨發炎,開頭俾消炎藥食左唔好,再 ...

抗生素通常第三日至發揮作用,睇埋第三晚,如果第三晩都未退燒再去多次e生

複式洋房

ninachu 發表於 18-7-29 14:35
抗生素通常第三日至發揮作用,睇埋第三晚,如果第三晩都未退燒再去多次e生
...

好的唔該你(emoji)

珍珠宮

回覆樓主

同意,你再觀察多日,睇下如何,一樣小朋友快D恢復

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 GCHK 的帖子

系吖,要飲多D水,觀察兩日。

大宅

回覆樓主

岩岩我仔先病左兩個星期,食極藥都唔好,燒到39度,睇左兩次私家都唔好,尋日又燒到38.5,忍唔住就同佢去左急症check,最後check晒無事,醫生只係話有喉嚨發炎,開左三日抗生素,同埋醫生開退燒藥時話,第一日就算退左燒都好全日都要跟足指示食四次,尋日食完藥成個人謝晒狂訓,點知今日退晒不特止仲充滿活力

複式洋房

回覆樓主:

後來食晒藥再去睇多次醫生,醫生話喉嚨好返晒了。不過佢都有時偏熱少少37.7,研究過似係小朋友未好識調節體溫,開到冷氣好大佢就冇熱了。

複式洋房

siub0716 發表於 18-8-10 00:54
岩岩我仔先病左兩個星期,食極藥都唔好,燒到39度,睇左兩次私家都唔好,尋日又燒到38.5,忍唔住就同佢去左 ...

似係發左出來後就冇事,不過真係嚇親

男爵府

回覆樓主

曾經試過一個星期不退燒,不食飯狂飲水,所以就俾西瓜榨汁飲,清淡粥..發燒要多沖涼,物理降溫。發覺發燒時腳仔凍就超級唔舒服,腳仔暖返燒就退,算係發嗮出來。

大宅

Kurosawa 發表於 18-8-10 09:19
似係發左出來後就冇事,不過真係嚇親

係丫,不過仲未好晒

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

喉嚨發炎系會引起發燒架,一般都會燒幾日,如果持續高燒就去睇醫生

男爵府

Kurosawa 發表於 18-7-29 12:53

睇醫生2次話喉嚨發炎,開頭俾消炎藥食左唔好,再 ...

有 我仔以前發燒10日 話喉嚨發炎 後來點都唔退,反反覆覆,搞到入曬icu,後來先發現係淋巴結炎!

複式洋房

bchuma 發表於 18-8-10 23:46
有 我仔以前發燒10日 話喉嚨發炎 後來點都唔退,反反覆覆,搞到入曬icu,後來先發現係淋巴結炎!
...

咁恐怖
真係要留意多d

男爵府

Kurosawa 發表於 18-8-11 10:16

咁恐怖

係 睇极睇唔好 反覆发烧 后尾条颈肿起身先知原来係淋巴结炎,化脓左,通過手術引流點脓液,先好翻 機會好微噶吧,我講講翻覆發燒的經驗⋯⋯

侯爵府

bchuma 發表於 18-8-11 11:52
係 睇极睇唔好 反覆发烧 后尾条颈肿起身先知原来係淋巴结炎,化脓左,通過手術引流點脓液,先好翻:naughty ...

好彩阿b好翻,辛苦你

男爵府

ninachu 發表於 18-8-11 15:01
好彩阿b好翻,辛苦你

果時咩都唔識,擔心歸擔心,無向壞方向霖

珍珠宮

回覆樓主

知道係喉嚨發炎,對症下藥,消炎之後就會退燒了

大宅

bchuma 發表於 18-8-11 11:52
係 睇极睇唔好 反覆发烧 后尾条颈肿起身先知原来係淋巴结炎,化脓左,通過手術引流點脓液,先好翻:naughty ...

咁岩睇到你個post.我仔曾經試過咁嘅情況。個陣時真的超級無助。揾晤到原因

男爵府

carriewong0306 發表於 18-11-7 16:36
咁岩睇到你個post.我仔曾經試過咁嘅情況。個陣時真的超級無助。揾晤到原因
...

我開始半個月不停發燒都係穩唔到原因啊 好慘 醫生又話驚有生命危險 後來條頸腫左起身先知道係淋巴結發炎咯 好綵無事咋

大宅

bchuma 發表於 18-11-7 18:38
我開始半個月不停發燒都係穩唔到原因啊 好慘 醫生又話驚有生命危險 後來條頸腫左起身先知道係淋巴結發炎咯 ...

一樣情況,住左幾日私家,之後要即刻轉去公立醫院,因為有ICU .個種情況真係諗起都驚

首頁

尾頁

跳至