61呎,沒有最細,只有更細

cinda72.
|
【建築面積209 實用91】
【一屋搞掂 衣 食 住 衛生 娛樂 工作】

一個實用樓面面積只有 61 平方呎的住宅單位圖則,前年獲屋宇署批出施工同意書,令市場嘩然。

究竟這些單位的佈局如何?《有線新聞》記者最近就參觀過一個建築面積有 209 平方呎,而實用面積是 91 平方呎的單位,看看衣、食、住、衛生、娛樂和工作如何在這間屋內「搞掂」 

有測量師表示示,屋宇署批准圖則,只會考慮有否足夠設備,不理會居住空間。
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=920666598125409&id=186040714921338
劏房都大過佢,遲下會唔會設計到30呎出黎?
alicemic
|
慘得過真係有人買
Robinrobinrobin
|
咁都租9000
仲要租晒
可以怪邊個
jasmineoj
|
61? 91?
cinda72.
|
alicemic 發表於 18-7-29 14:27
慘得過真係有人買

佢呢個盤起出黎收租啫,呎租過百架
我係佩服個設計師,空間運用攞到盡
下次挑戰極限 睇下可唔可以設計出仲細過車位既單位出黎
cinda72.
|
jasmineoj 發表於 18-7-29 14:29
61? 91?

影果個91,61應該影唔到掛,邊仲有位影
yurijm
|
聽到[全數租出]
個心離一離
nsychristy
|
cinda72. 發表於 18-7-29 14:23

單人床只需18呎空間,升高佢下面放個2呎衣櫃仔,人窮就唔好買咁多野,所以儲物空間一定夠,仲有位係床下底放個洗手盤,仲有成12呎地可以做廁所,放個馬桶俾埋個花灑頭你,都仲有位裝熱水爐,30呎有得諗喎
cinda72.
|
nsychristy 發表於 18-7-29 14:35
單人床只需18呎空間,升高佢下面放個2呎衣櫃仔,人窮就唔好買咁多野,所以儲物空間一定夠,仲有位係床下底 ...

我見過一個劏房,上訓下廁,真係30呎唔夠
good_pig
|
cinda72. 發表於 18-7-29 14:23

訪問個建築師話可以再細囉....
Poyau
|
cinda72. 發表於 18-7-29 14:30
影果個91,61應該影唔到掛,邊仲有位影

報導講實用61呎都係呢個盤 邊個單位?

http://theunit.com.hk/tc/

https://hk.finance.appledaily.com/finance/daily/article/20161021/19807481
good_pig
|
nsychristy 發表於 18-7-29 14:35
單人床只需18呎空間,升高佢下面放個2呎衣櫃仔,人窮就唔好買咁多野,所以儲物空間一定夠,仲有位係床下底 ...

但呢個91尺都唔平租呢
kws226
|
真係。。。
nsychristy
|
good_pig 發表於 18-7-29 14:40
但呢個91尺都唔平租呢

咁我月租七千百二呎咪要好感恩
ilovefat
|
突然間覺得自己屋企好大
白毛毛
|
nsychristy 發表於 18-7-29 14:46

你講真?住緊120尺?
good_pig
|
nsychristy 發表於 18-7-29 14:46

一定要
cy101
|
今朝睇cable news 睇到, 話已經賣晒定租晒!
nsychristy
|
白毛毛 發表於 18-7-29 14:47
你講真?住緊120尺?

真,劏房嘛

一個人,放工返去就訓,人工又唔高,ok la

呢五年儲下錢投資下,五年後再睇下樓市係點

都係唔得既,五年後我應該都夠本搵到一年十零萬既被動收入去貼租金,人工又會加,到時應該住到獨立單位
白毛毛
|
nsychristy 發表於 18-7-29 14:57
真,劏房嘛

一個人,放工返去就訓,人工又唔高,ok la

抱歉, 問了你一個咁唐突的問題.
因為你係我心中係一個思路清晰, 有見解, 有閱歷, 值得用心睇回文的一個JM.

真係每人都有一個故事....

BTW, "被動收入"係乜?