餵母乳

emilylau1124
|
請問妳們餵母乳成唔成功? 另外買哺乳睡衣餵母乳俾咪真係方便好多?
s200102005
|
emilylau1124 發表於 18-7-29 14:34
請問妳們餵母乳成唔成功? 另外買哺乳睡衣餵母乳俾咪真係方便好多?

哺乳睡衣,其實唔洗嘅,可以用中間開扣扭睡衣一樣
|
s200102005 發表於 18-7-29 22:28
哺乳睡衣,其實唔洗嘅,可以用中間開扣扭睡衣一樣

好的! 多謝妳回覆我喔! 那我不用買了
navybridge
|
我有著餵奶睡衣,開頭淨係著開胸,覺得胸口好凍,要嬲毛巾,餵奶睡衣就差唔多淨係露蓮姐出黎就ok 可能我怕凍
EstrellaDamm
|
emilylau1124 發表於 18-7-29 14:34

我餵緊第二胎,兩胎 so far都成功。

我冇買過哺乳睡衣。我著彈性背心打底,普通屋企t shirt喺面,餵時拿起外衣並拉低背心,唔存在冷親嘅問題。
|
EstrellaDamm 發表於 18-7-29 23:33
我餵緊第二胎,兩胎 so far都成功。

我冇買過哺乳睡衣。我著彈性背心打底,普通屋企t shirt喺面,餵時拿 ...

好的! 那我要找那些衣服出來才可,謝謝妳呀
|
navybridge 發表於 18-7-29 22:55
我有著餵奶睡衣,開頭淨係著開胸,覺得胸口好凍,要嬲毛巾,餵奶睡衣就差唔多淨係露蓮姐出黎就ok ...

妳著長袖還是短袖餵奶睡衣?
navybridge
|
emilylau1124 發表於 18-7-30 13:41
妳著長袖還是短袖餵奶睡衣?

長袖呀,坐月要長衫長褲嘛
其實買唔買都係你個人喜好呀,鍾意咪買一套試下先
|
navybridge 發表於 18-7-30 13:47
長袖呀,坐月要長衫長褲嘛
其實買唔買都係你個人喜好呀,鍾意咪買一套試下先
...

好的! 我也怕冷親,病了就唔好,湊唔到bb, 多謝妳意見喔
haha748494
|
我有買,另外哺乳內衣都好實用,方便。
|
haha748494 發表於 18-7-30 15:25
我有買,另外哺乳內衣都好實用,方便。

哺乳內衣買了,只是考慮買哺乳睡衣,但香港好似無得買,又要淘寶買
haha748494
|
回覆 emilylau1124 的帖子

我都系淘實買,覺得幾實用,依家可以當睡衣。
|
haha748494 發表於 18-7-30 16:11
回覆 emilylau1124 的帖子

我都系淘實買,覺得幾實用,依家可以當睡衣。

hamsterma
|

餵母乳成功,我全人奶餵,無買
|
hamsterma 發表於 18-7-30 23:12
餵母乳成功,我全人奶餵,無買

全人奶餵已好厲害,我都好想,上奶過程會唔會好難先上到?
EstrellaDamm
|
emilylau1124 發表於 18-7-30 23:22
全人奶餵已好厲害,我都好想,上奶過程會唔會好難先上到?

我都係全人奶,又唔覺好難,主要都係靠頭個零月密密埋身餵。我係一生完就餵,喺醫院都密密餵。最緊要 make sure 姿勢啱,BB啜得啱,先會食到奶,先會出得順。懷疑唔啱姿勢就要儘早搵醫院或健康院母乳姑娘指導。
|
EstrellaDamm 發表於 18-7-30 23:51
我都係全人奶,又唔覺好難,主要都係靠頭個零月密密埋身餵。我係一生完就餵,喺醫院都密密餵。最緊要 make ...

知道明白! 多謝妳意見喔!
Carmen8080
|
餵母乳唔洗洗奶樽 幾好呀 我希望可以餵到
|
Carmen8080 發表於 18-7-31 11:28
餵母乳唔洗洗奶樽 幾好呀 我希望可以餵到

係喎! 哈哈! 但我未知痛唔痛,有d人話痛有d話唔痛