跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

我想問吓申請人同擔保人各自填一份申請時,寫故事嗰度係咪要各自以自己角度寫一份㗎?我填兩份申請時都係以申請人角度填,copy & paste一模一樣,死啦會唔會錯咗

別墅

Have u had any news from the immg???

I havent applied yet. but would like to know if that's ok to be the same.
I think my husband wouldnt like to write a 2000 words story

別墅

kukuwaiting 發表於 18-8-3 23:26
Have u had any news from the immg???

I havent applied yet. but would like to know if that's ok to b ...

其實你地講緊嘅係唔係Statutory Declarations? 我有D搞唔清楚

複式洋房

hody_2002 發表於 18-7-29 21:23
我想問吓申請人同擔保人各自填一份申請時,寫故事嗰度係咪要各自以自己角度寫一份㗎?我填兩份申請時都係以 ...

For your reference.

我同我partner 2015年applied partner visa 時係分開兩個人黎寫。佢有佢寫信形式講我倆相識相戀;我就用PowerPoint 圖文並茂寫我地嘅故事。

水晶宮

回覆樓主

我係一人寫一份

男爵府

回覆樓主:

一人一份,我自己同我老公分開寫,唔好一人分飾2角

別墅

Thank you all for your response... time to write our love story

洋房

一人寫一份,千祈唔好copy & paste, 可以的話俾多d相佢地

複式洋房

arcer 發表於 18-8-11 09:46
一人寫一份,千祈唔好copy & paste, 可以的話俾多d相佢地

我也正在申請配偶簽證,想請問"一人寫一份"的意思是在applicant 申請中,需要填寫sponsor的詳細資料,是在這部份寫?或是在give details of how we met 那部份?並不是sponsor也要各自填一份申請表,對嗎?

另外,網上申請有27頁,是填完27頁才upload attachments和照片 ,對嗎?

謝謝

洋房

WendyT 發表於 18-8-12 22:26
我也正在申請配偶簽證,想請問"一人寫一份"的意思是在applicant 申請中,需要填寫sponsor的詳細資料,是 ...

一人填一份係指有一份叫,"statutory declaration" 既form (唔肯定係咪仲係叫依個名), 要寫故事的。個份要一人寫一份。

別墅

arcer 發表於 18-8-21 15:26
一人填一份係指有一份叫,"statutory declaration" 既form (唔肯定係咪仲係叫依個名), 要寫故事的。個份 ...

我覺得Applicant喺網上填表時其實都包括咗佢嗰份statutory declaration,所以我(sponsor)另外填咗一份statutory declaration, Applicant應該唔洗重覆再寫一份卦⋯ btw我七月尾申請上星期老公被通知去搞良民証了,冇估到咁快,希望快D批出啦!

複式洋房

hody_2002 發表於 18-10-15 09:30
我覺得Applicant喺網上填表時其實都包括咗佢嗰份statutory declaration,所以我(sponsor)另外填咗一份stat ...

好快呀!我仲未申請。我還有些問題。
1)在網上填完自己的申請,比錢,之後upload文件,再填sponsors 的form.,再upload sponsor 的文件。是這個程序嗎?
2)證件要certified true copy 嗎?在網上的寫是不需要,但見證人form 888 那份表格,開始就寫要見證人的文件要certified true copy, 怎麼辦呢?
謝謝!希望大家都一切順利申請!

別墅

WendyT 發表於 18-10-16 18:39
1)在網上填完自己的申請,比錢,之後upload文件,再填sponsors 的fo ...

1)網上申請咗個account,你拎咗個applicant reference number, sponsor就可以立即申請account填表,到時填返applicant ref no. 就可以link到了。upload文件可以慢慢搞。
2)form888見證人係要certified true copy嘅,喺香港可以上領事館搞,可能要帶埋見證人同正本文件先得。

複式洋房

hody_2002 發表於 18-10-16 19:54
1)網上申請咗個account,你拎咗個applicant reference number, sponsor就可以立即申請account填表,到時 ...

多謝你咁快回應😊
見證人不是澳洲籍citizen也可以,但再需要一個人endorse 張888 form簽名。表格上規定了什麼職業的人才可以endorse, 例如老師,護士警察等,想問這些人也不需是澳洲citizen,例如香港警察,全職老師也可以?

別墅

WendyT 發表於 18-10-16 20:09
多謝你咁快回應😊
見證人不是澳洲籍citizen也可以,但再需要一個人endorse 張888 form簽名。表格上 ...

最好係揾返澳洲籍人填啦!如果真係冇唔係citizen都可以嘅。endorse方面我覺得都係上領事館搵領事或JP簽最好, 都好方便,但要收費。

複式洋房

回覆 WendyT 的帖子

可以

複式洋房

WendyT 發表於 18-10-16 20:09
多謝你咁快回應😊
見證人不是澳洲籍citizen也可以,但再需要一個人endorse 張888 form簽名。表格上 ...

可以,我地同朋友都係咁

複式洋房

hody_2002 發表於 18-10-16 20:32
最好係揾返澳洲籍人填啦!如果真係冇唔係citizen都可以嘅。endorse方面我覺得都係上領事館搵領事或JP簽最 ...

不需要,不要浪費金錢

複式洋房

回覆 professor_king 的帖子

好多謝你地咁快回覆!Professor_king, 你的申請已經批了?

複式洋房

WendyT 發表於 18-10-16 18:39
1)在網上填完自己的申請,比錢,之後upload文件,再填sponsors 的fo ...
1) 交完錢,其後upload 文件及sponsor填form 同步進行,
2) 邊d文件要certified copy,partner migration booklet 及IMMI acc 內的 attachement upload 旁有註釋。

填Form888 declare的人要交文件証明自已係Aust citizen or PR,該文件要certified true copy (通常見證人cert埋)。至於見證declare人簽名的人不需要提供任何文件。

首頁
12345...6

尾頁

跳至