跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

WendyT 發表於 18-11-27 13:52
Hi 請問你有沒有填form80? 太多資料要寫,以往所有入境澳洲和工作資料,真係唔記得。

...

有呀,盡填啦!總之有機會要補料嘅都交哂上去,費事一來一回浪費時間。

別墅

ozleung 發表於 18-11-10 10:12
回覆 hody_2002 的帖子

請問其實我太太可否過咗去澳州先申請呢? onshore apply因為某些原因, 我們必須要在 ...

可以呀,特區護照入境再申請,但聽人講審批時間會耐D,但我覺得都冇所謂啦反正都轉咗過穚簽可以定居工作。

複式洋房

多謝你咁快回覆。我剛剛申請咗,交咗錢。現在,upload緊d文件。填到form80, 真是好麻煩😱。
仲有,你有沒有比passport 相。舊版網頁話要,依家又唔洗🧐

別墅

WendyT 發表於 18-11-27 14:07

多謝你咁快回覆。我剛剛申請咗,交咗錢。現在,upload緊d文件。填到form80, 真是好 ...

Passport相有呀,仲有背面寫名。另外佢好似有要求近照一張咁我就求其幫我老公影咗張近照交上去了。我upload資料都搞咗個幾月先交齊。一遞form佢就會叫你去做body check, 一個半月左右做police check。

複式洋房

咁我都照做,謝謝你!
係呀,上網交完錢,系統就立刻出咗message 話做Medical checkup 。現在,upload 文件中,要好小心,upload咗的文件唔可以delete, 真是心力交瘁🥴。

複式洋房

回覆 WendyT 的帖子

我大概係十一月頭submit 同交錢申請309, 不過到今日都仲未有聲氣, 你有無回音呀?

複式洋房

回覆 viviancpy 的帖子

我是11月廿幾號submit, 之後upload supporting , 填sponsor online form 等,但寫得慢,12月11有email叫我交sponsor form ,做medical checkup, 做無犯罪記錄證明。

複式洋房

回覆 WendyT 的帖子

哦, 咁你好快會有消息, 好似話做完police check就差唔多會grant.我地預左會耐過其他人, 因為唔係結婚1X年既relationship, 但希望都唔會等太耐啦.

複式洋房

回覆樓主:

我都係11月交晒所有資料,昨天就收到信叫我攞良民証同做body check。
我申請時話要18個月,但現在兩個月就攞良民証。想請問大家做埋body check & 良民証之後,要再等幾耐先攞到granted呢?
Thanks!

複式洋房

回覆 ANLA 的帖子

聽聞係攪掂左良民証就會批.

複式洋房

viviancpy 發表於 19-1-18 15:32
回覆 ANLA 的帖子

聽聞係攪掂左良民証就會批.

係就好了,期待!(emoji)

複式洋房

回覆 ANLA 的帖子

想請問,我2月中apply咗,交咗錢至上星期全部文件upload哂,我是公民,我做sponsor,澳洲及香港良民証及我先生的香港良民証也是等有人contact 我哋,有信比我哋先去做嗎??🙏🏻我大約upload幾十張相,結婚9年有2個小朋友,我先生的用word打再加相,再轉pdf upload,我封信就我寫完再簽名,scan and upload ,都唔知咁做啱唔啱,另外form40sp,我download 填,scan and upload, 我咁做正確嗎?
謝謝你們🙏🏻

複式洋房

Taimei 發表於 19-3-27 13:30
回覆 ANLA 的帖子

想請問,我2月中apply咗,交咗錢至上星期全部文件upload哂,我是公民,我做sponsor,澳 ...

是呀!他們會出信俾你去申請police check & body check

複式洋房

Taimei 發表於 19-3-27 13:30
回覆 ANLA 的帖子

想請問,我2月中apply咗,交咗錢至上星期全部文件upload哂,我是公民,我做sponsor,澳 ...

我個時大概交齊文件後兩個月收到通知做police check & body check

複式洋房

ANLA 發表於 19-3-27 14:45
我個時大概交齊文件後兩個月收到通知做police check & body check

謝謝,交form之後收到驗身信已經做了,希望早點批,唔係到時要做過(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆 ANLA 的帖子

ANLA. 你個309 grant 左未呀?

複式洋房

viviancpy 發表於 19-4-4 11:44
回覆 ANLA 的帖子

ANLA. 你個309 grant 左未呀?

我結婚已over 10年,加上有兩個小朋友,所以如果grant係直接出pr (我同時間申請309&100)

複式洋房

回覆 ANLA 的帖子

咁你應該一出就係100。通常話clear police check就好快會 grant, 睇下你有好消息未

複式洋房

viviancpy 發表於 19-4-4 13:15
回覆 ANLA 的帖子

咁你應該一出就係100。通常話clear police check就好快會 grant, 睇下你有好消息未:funn ...

聽好多有經驗的人講係好快,但我今年1月中申請police check 到宜家都仲未有任何消息

複式洋房

回覆 ANLA 的帖子

可能同quota問題有關。我應該排响你後面, 連police check都未有。 不過總會有既。

首頁
12345...6

尾頁

跳至