拎錢去補習都唔食飯?

good_pig
|
學校有冇補習支援?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
熱帖搜查員  您好!請查閱 PM,謝謝!  發表於 18-7-30 14:18
sauNG
|
所以我都覺好奇怪,唔系先生存再生活嗎?如果咁都再有資助,咪變相俾錢佢地補習
sauNG
|
另外,我地系雙職父母,小朋友學校既遊學團,我地都無去過,我地又唔覺有乜問題,因唔系必須品,何必講到唔去就輸人一大截
洋洋
|
咁應該比錢佢食飯先,定補習先?
結果係又比錢先
無話可說
|
真基層有書補津貼,綜援戶仲可以免費午餐,課外活動同旅行都$0架!如果經濟咁差,咪唔補習囉
維仔媽媽
|
我唔反對大人慳啲使,拎錢比小朋友補習,起碼都要小朋友食得飽,著得暖,滿足基本生活所需才去補習。但她個仔又營養唔夠,又話病都關營養唔夠事,這樣子還去補習。如果她唔系講大話,根本就本末倒置。
smiletigger
|
如果佢無講大話的話,大家就應該明白教育的重要。人云亦云,多人講成績重要,就一味諗補習。民智未開就係咁,唔夠飽唔夠營養,發育唔好,何來夠腦力體力讀書。
其實營養同價錢可以唔成正比,香港地買小小錢都可買到有營養的食物。
油麥麥
|
尼班係自少栽培的職業乞兒
minniemouse131
|

老實講,我唔多信囉!話因補習唔夠錢開飯,咁係咪想政府俾埋補習費?要俾幾多先夠?俾多5百話只夠補一科,俾多1千話只夠補兩科,俾幾多都係唔夠學習須要,亦都唔夠錢開飯。
worrymama
|
good_pig 發表於 18-7-29 21:42
學校有冇補習支援?

得216個受訪者咋, 具代表性嗎?
(純粹個人意見,不喜勿插 )
mimigigi
|
買一包牛奶唔洗幾佰蚊呀?
維仔媽媽
|
我識個窮到響叮噹的人真是試過咁做,大嗰個營養唔好,定期見政府營養師,身體發育差啲,細嗰個牙齒唔好,定期見政府牙醫,慳食慳著,但一個月豪花3,4千比2個小朋友功課班。持續咗一年,頂唔順沒去。
wing_wing912
|
跟本係想政府比多d錢
維仔媽媽
|
我小朋友學校會有免費幫全津的小學生補習,社區中心有時有國際學校的學生免費幫全津的學生補英文。爭在佢想唔想補,肯唔肯出聲。
miffyumiffy
|
其實依家做份實q又萬幾蚊,做倉務員都有萬幾蚊,兩公婆一齊做野,月入都有三萬幾。。。。再唔係可以一日打兩份工,香港地點會咁窮

香港肥人講減肥就多,幾時聽過人講冇得食食唔飽,你估第三世界
魔怪媽媽
|
學校有冇補習支援?

唔多信囉, 講到咁窮點解仲要補習? 真係學業成績緊要過身體?
olkan
|
覺得不可信,就算啲錢用去補習,有嘜理由令小朋友冇飯食,父母心係自己冇得食都要餵飽仔女。就算平價食物,如蔬菜,豆腐,雞蛋都有營養。冇鮮肉都有雪藏肉。
樹丁
|
我聽到都第一時間講,無錢食飯仲補習
Reminder
|
學校有冇補習支援?

捱餓的定義係甚麼?

香港的小朋友未至要捱。唔好輕風作浪
馬爾太
|
攞綜援/學生資助食午餐係唔洗錢。冇錢補習就自己搵老師啦!分明係人有你又要有,但唔睇自己銀包有幾多!