自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

忌廉寶寶 發表於 18-7-30 15:23
我親眼見到一個case,個小朋友同我仔一齊上出面既恒常英文班,有次聽到佢媽咪同老師講黎緊兩堂都要請假,老 ...

而家d,人重點錯曬

伯爵府

回覆樓主

俾多三萬元佢,都可以去曬補習食唔飽個喎!到時又再俾錢嗎?
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

男爵府

sauNG 發表於 18-7-29 21:51
另外,我地系雙職父母,小朋友學校既遊學團,我地都無去過,我地又唔覺有乜問題,因唔系必須品,何必講到唔 ...

電視有訪問,睇身型呢位師奶幾肥,唔信佢冇錢買餸。

公爵府

回覆樓主:

其實我最好奇個家長有乜原因唔可以出黎做嘢,我身邊有好多家長都系湊住小朋友而又做兼職,佢地既講法就系唔想申請綜援,唔想小朋友俾人睇唔起,更想做個榜樣,等小朋友學會獨立堅持,憤發圖強,等大個後都可以靠自己生活,人地都好辛苦架,但人地話為小朋友好,辛苦都唔緊要
所以真正為小朋友好,唔系應該點擺脫綜援,靠自己嗎?出去做嘢,點都有三五七千喇,到時想食乜就乜,仲使乜擔心小朋友唔夠營養

伯爵府

都敏俊C 發表於 18-7-30 14:46
老老實實,我成日睇電視見訪問住板間房,話自己好窮個班人,個個小朋友都肥到技安咁,邊一忽窮
...

仲有個亞媽多數都染髮紋眉唔瘦得去邊

wcpcelia    發表於 18-8-1 17:14

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

講真唔太信囉

男爵府

無話可說 發表於 18-7-29 21:53
真基層有書補津貼,綜援戶仲可以免費午餐,課外活動同旅行都$0架!如果經濟咁差,咪唔補習囉
...

低收入免校車,飯錢,好多其他雜費減免等等..

子爵府

回覆樓主

如果真係用錢去補習而令小朋友營養不良,咁係父母用錢方面出現問題。最重要一定係食飽個肚先,要成績好唔一定靠補習

伯爵府

回覆樓主:

小朋友既成績重要過健康
根本就是本末倒置

這樣做已經係虐兒

寶石宮

2023年兔年勳章

cattz288 發表於 18-7-30 15:00
有派超市代用券架! 不過最後可能轉售到二手

刺激二手交投活躍

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Poyau 發表於 18-7-30 22:20
刺激二手交投活躍

所以有時去胃long見人用d卷係唔同色
放下自在

男爵府

MommyPanel勳章

good_pig 發表於 18-7-30 09:57
象牙塔(Ivory tower),法語 la tour d'ivoire的翻譯,指的是「脫離現實生活的大學等學術機構」,其後引 ...

謝謝,學到一個潮語
Black List below seller:魔怪媽媽
waieva13 ,adj4102, tiffytiffy2002
melody00,BAIDEN,heib0910,miffychsno8(Lai mei la)
hi952,waiyi1011,MC82"9277*334"
(BOC =012 608 1009846 9 chan wai yi)

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

呢d人俾幾多都話唔夠㗎啦一個字貪

wcpcelia    發表於 18-8-1 17:14
:-P  :-P  :-P

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

happymap2013 發表於 18-7-31 11:07
謝謝,學到一個潮語

象牙塔應該唔係潮語

男爵府

回覆樓主

其實小朋友出黎返學,佢可以做兼職啦!點解唔做呀?咪又係做蛀米大虫等運到。幾多雙職父母捱生捱死,親子時間不多,佢地咪又係咁。

公爵府

回覆樓主

老老實實,幾多個真正因為補習而買少左食材?唔好見到一個半個,又或者受訪講就信先得㗎,個個咁明白努力發奮的重要,早早就脫離貧窮行列啦

男爵府

MommyPanel勳章

bleeblee 發表於 18-7-31 11:44
其實小朋友出黎返學,佢可以做兼職啦!點解唔做呀?咪又係做蛀米大虫等運到。幾多雙職父母捱生捱死,親子時 ...

講到自己小朋友病都懶落無得食,聽到都火滾!!有得食個啲唔通唔會病。好心啲社工用下個腦啦!比佢慘情千陪都無出黎呻啦!
Black List below seller:魔怪媽媽
waieva13 ,adj4102, tiffytiffy2002
melody00,BAIDEN,heib0910,miffychsno8(Lai mei la)
hi952,waiyi1011,MC82"9277*334"
(BOC =012 608 1009846 9 chan wai yi)

首頁

尾頁

跳至