清胎毒

stephiu
|

想問下大家幾時開始會清胎毒 打算開刀生,驚太早食會早產。仲有應該第幾週食啲咩咁呢?好想食芝麻糊唔知32週食得未呢?

娜娜辣媽。
|
stephiu 發表於 18-7-29 22:15
想問下大家幾時開始會清胎毒 仲有應該第幾週食啲咩咁呢?好想食芝麻糊唔知32週食得未呢?
...

32週後就食得啦..我日日都食
stephiu
|
娜娜辣媽。 發表於 18-7-29 22:21
32週後就食得啦..我日日都食

唔會太涼嗎?
娜娜辣媽。
|
stephiu 發表於 18-7-29 22:33
唔會太涼嗎?

西瓜.綠豆沙我都食..而家33週。食芝麻糊第時bb啲頭髮會好多好黑~你驚既可以試小小先.食半碗睇下有無無舒服再慢慢加
stephiu
|
娜娜辣媽。 發表於 18-7-29 22:35
西瓜.綠豆沙我都食..而家33週。食芝麻糊第時bb啲頭髮會好多好黑~你驚既可以試小小先.食半碗睇下有無無舒 ...

我都聽講過頭髮會好黑所以都好想食,本身都好鍾意食
purplerain0348
|
上網睇好多中醫都建議最好預產期前5-6周先清好啲,可以食芝麻糊,西瓜,綠豆沙,腐竹白果薏米……
freshrose
|
我36w 先食,仲要食左好少,但我bb 好白淨,皮膚好好,比果d有清胎毒的bb 皮膚仲好,我諗係因為我陀bb 果時食野好清淡有關
我要做媽媽
|
你驚太早既話咁你可以35week先開始食,我果時候好似都係35week先開始食既
蘿蔔菜
|
想問下大家幾時開始會清胎毒 打算開刀生,驚太早食會早產。仲有應該第幾週食啲咩咁呢?好想食芝麻 ...

同你情況一樣,我打算36w先開始食,慢慢加。
haha748494
|
我32W開始去睇中醫清胎毒。39W開刀生BB.
stephiu
|
haha748494 發表於 18-7-30 15:41

咁食啲咩好啊?
hamsterma
|
想問下大家幾時開始會清胎毒 打算開刀生,驚太早食會早產。仲有應該第幾週食啲咩咁呢?好想食芝麻 ...

33週,差唔多34週開始食
efren
|
我不是想清胎毒,只是懷孕中期19w,但想食腐竹潤下。如只落腐竹、蛋、冰糖煲,我懷孕中期可食嗎?
haha748494
|
回覆 stephiu 的帖子

你最好睇中醫調理下。
鄧鍾
|
haha748494 發表於 18-7-30 15:41

請教下你,你睇中醫,個中醫係開藥材之類的俾你煲中藥飲來清胎毒嗎?還是中醫開d食療方俾你呢?
BabyCiu
|
efren 發表於 18-7-31 07:24
我不是想清胎毒,只是懷孕中期19w,但想食腐竹潤下。如只落腐竹、蛋、冰糖煲,我懷孕中期可食嗎?
...

腐竹,豆漿,豆腐我間唔中會食。你唔好加薏仁應該問題唔大。
efren
|
BabyCiu 發表於 18-7-31 19:38
腐竹,豆漿,豆腐我間唔中會食。你唔好加薏仁應該問題唔大。

好,謝謝你
JiayinGuo
|
其實幾時開始清要諮詢過中醫,我睇開個中醫話,以前d古方清已經唔合適,所以都係要問問醫生,藥療加食療,清過胎毒既BB皮膚好d,濕疹少d你都安樂好多
Ting0813
|
efren 發表於 18-7-31 07:24
...

想潤有其他方法,例如,湯水,腐竹是清熱的,適用懷孕後期食品,你懷孕中期宜安胎,多食用營養丶新鮮食材,你應該可以衡量是否食用腐竹。

GCHK
|
stephiu 發表於 18-7-29 22:37
我都聽講過頭髮會好黑所以都好想食,本身都好鍾意食

係亞,芝麻糊幾好㗎,我身邊多數媽咪都有食