自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

浸大規定學生修讀普通話課程合格才能畢業,卻未有就教員的英語教學能力把關。浸大生物系多名被學生狠批內地教員英語發音差劣。《蘋果》取得其中研究助理教授王益平的講課錄音,並邀請同系研究助理教授王凱峰點評。他聆聽過該錄音後指,大部分內容他都聽不懂,當中不少專業名詞的發音錯誤,例如把Protein(蛋白質)讀成"rotain"、Microarray(微陣列)讀成"Micarray"等。王擔心學生因而學錯發音。

王凱峰直言,身為老師應有自知之明,不要再「荼毒」學生,「大學教學唔係訓練場,唔係畀你練習吓點講英文。」王又指,王益平原本是系主任夏亦薺聘請的博士後研究員,在夏的實驗室協助他做研究,今年被晉升為需要教學的研究助理教授,質疑夏請人的標準只是「係咪自己人」。
立法會議員毛孟靜聽過課堂錄音,稱聽了兩次都完全不知所云,甚至「砌唔到一句完整句子」,只聽到一些散亂的詞組,其他內容完全無法理解,若要聽他講課「真係辛苦到瞓喺度」。毛批評該名教員最基本的英語表達都做不到,其教學是「不合格」,對學生不公道,認為情況並不理想,希望浸大以學生的利益為出發點。
大學及專上院校工會聯盟理事長謝永齡稱,來自內地的教師或助教英語水平參差,在大專學界甚為普遍。謝表示,雖然不是所有內地學者都有此問題,「有啲叻到不得了添」,但確實部分人在語言表達上有問題,「佢可能寫就得,但寫同講兩回事」,尤其長期在內地接受教育的教師或助教,要用全英語上課是相當吃力,不少學生怨聲載道稱聽不明白。

子爵府

Jordan_2006 發表於 18-7-30 09:18
浸大規定學生修讀普通話課程合格才能畢業,卻未有就教員的英語教學能力把關。浸大生物系多名被學生狠批內地 ...

學生慘係因為比人利用,個位王凱峯唔係比浸大拒絕續約咩?

外籍教授都唔使識普通話啦。

珍珠宮

浸大規定學生修讀普通話課程合格才能畢業,卻未有就教員的英語教學能力把關。浸大生物系多名被學生狠批內地 ...

如果B U強調與國際接軌,聘請敎授咁嘅英語水平就應該請埋翻譯助手俾佢,最少派出嘅notes/課堂講學要見得人,不要裝扮“國際化”。呢樣係基本誠實敎育。

公爵府

其實係唔係為咗慳錢,如果係就冇可囗非。

因為冇理由請一個連protein都讀唔正嘅人教大學嘅生物系。

facialchung    發表於 18-7-31 20:32
APIGMA    發表於 18-7-31 18:38
wcpcelia    發表於 18-7-31 15:37

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

仲講咩國際化,之前話一定要普通話考試合格先畢到業,咁都算啦,當學多種語言。但所謂國際化係搵埋堆咁既教授用英文教,講真我都完全聽唔明教授講咩,仲要話有時係直情用普通話教。
唔好再講咩國際化啦,直接話自己大陸化算把啦浸大

寶石宮

2023年兔年勳章

WWT1234 發表於 18-7-30 10:07
其實係唔係為咗慳錢,如果係就冇可囗非。

因為冇理由請一個連protein都讀唔正嘅人教大學嘅生物系。

莆田 約食飯?!

Jordan_2006    發表於 18-7-30 13:06

大宅

Poyau 發表於 18-7-30 10:15
莆田 約食飯?!

我笑左

男爵府

回覆樓主:

之前有個post話大學生英文水準差,教授都差,學生又點會好

facialchung    發表於 18-7-31 20:34
wcpcelia    發表於 18-7-31 15:38
waynewon    發表於 18-7-31 08:18
esmehouse    發表於 18-7-30 15:23

寶石宮

2023年兔年勳章

littleyen 發表於 18-7-30 10:19
我笑左

咪豬連

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

不如改做普教

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唉.....講真...唔好話內地助教英文參差....我覺得有些本地助教甚至教授的英文(spoken English)都唔太好, 佢地通常寫和聽都無問題, 仲好好tim, 但有些助教及教授都講得唔好.

我自己都唔算講得好好, 不過如果要辦學, 語言質素要提升~~

公爵府

莆田 約食飯?!

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

象牙宮

2024年龍年勳章

莆田 約食飯?!

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇完篇文,教學老師英語授課,不理口音,最起碼要人哋聽得明呱。

子爵府

文化及教育⋯⋯真係比佢地間接拖累

母語教學真係唔湯唔水

侯爵府

回覆樓主:

索性改為“普教大”仲好!

翡翠宮

回覆樓主:

真失礼。自动離職啦。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主

其實好多本地的老師讀英文單字同英語的水平都

如果每堂都有部分內容令學生聽唔明, 而係因為教的人的語音問題, 咁就無論本地定由內地聘請返黎的都要一視同仁, 大學一定要正視。

伯爵府

n 年前讀大學點止中國口音,
俄羅斯,印度口音又咪係咁樣聽....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁
12345...10

尾頁

跳至