懷孕前後

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

我睇完真係覺得揀私家醫院冇錯, 寧願而家慳慳地, 都好過第日傷心死, 正苦排期時間長服務態度又差都算, 而家仲要醫療事故頻繁........., 佢地點先可以請夠人呀......................唉! 有事都好唔想去正苦醫院...........

新聞為
東方日報

報章 | A01 | 港聞 | 頭條

下體撕裂流膿
傷口一世都痛
公院事故連環爆
廣華漏縫針毀產婦身心

---------------------------------------------------------------------------

公立醫院接連爆出兩宗懷疑醫療失誤個案。伊利沙伯醫院陰道當肛門,老婦腸檢查遭插出血;有港媽兩個多月前在廣華醫院順產女嬰後,因醫生未有替其陰部縫針,致下體流膿,經私家醫院醫生診斷後證實陰部嚴重撕裂。事主哭訴院方其後為其縫針修補,但手術後傷口依然「裂咗忽肉」未縫合,疼痛至今,令她坐立難安,身心受創。有婦產科專科醫生直言,分娩後兩日傷口流膿情況罕見,若流膿與撕裂屬同一傷口,懷疑與最初醫生未縫針有關。

「好恐怖,唔敢生第二胎,呢件事令我好有陰影!」新婚一年、現年廿四歲的蘇女士(化名)坐下時需小心翼翼,以避免下體疼痛。她向記者搖頭嘆指,五月初在廣華醫院產下重三點三五公斤的女兒後,助產士指分娩過程中並無剪會陰,「只係損咗少少」,會在近臀部的會陰位置補縫一針,兩日後便可出院。

一度只開止痛藥了事

她指出院當晚,下體不斷流膿,幾日後停止排出惡露,惟疼痛未止。及後她到東九龍母嬰健康院覆診,醫生告知陰唇嚴重撕裂,「肉眼見到上陰唇甩咗忽手指咁大嘅肉出嚟,唔縫針唔會自行愈合,只會一直痛同發炎。」醫生當時更質疑「點解廣華會畀你咁樣走?」即時寫信轉介廣華醫院急症室,着她盡早做手術修補。

但她再入廣華醫院時,有醫生維持當初診斷,反建議不動手術「等佢自己好」,只開止痛藥打發她離開。因傷口仍舊腫痛及發炎,她轉向一私家醫院求醫。她轉述該醫生檢查後表示「做咗三十年婦科都未見過(傷口)咁嚴重」,質疑處理失當。

哭訴「有忽肉吊吊揈」

分娩後約一星期,她終能返回廣華醫院進行手術,手術後有醫生承認「撕裂嘅位仲係有忽肉仔,唔會黐番埋,成世都喺度!」但強調不會影響行房或往後分娩。不過,她指手術後下體仍不時疼痛,卻接獲該院的跟進回信,重申當時根據助產士判斷而決定不縫針,認為處理適當。

「忽肉吊吊揈,依家無論同老公行房、行路或者坐低,甚至唔小心掂到個傷口都會隱隱作痛,直頭想斬咗忽肉!」她哭訴擔心傷口影響照顧嬰兒,直指此事令她與家人身心受困,質疑公立醫院醫生診斷不專業。

分娩後兩日流膿罕見

婦產科專科醫生靳嘉仁指,分娩後兩日下體流膿的情況不常見,若流膿與撕裂屬同一傷口,不排除與最初醫生未縫針有關。靳解釋,孕婦自然分娩時,陰部可能出現不同程度的撕裂,縫針與否則按醫護人員臨床診斷,主要視乎傷口有否出血、傷口深淺,以及病人的愈合能力。一般情況下,若孕婦產後下體嚴重撕裂,醫生會循傷口表皮、肌肉、近肛門處,檢查撕裂程度,「係咪有流血、之後分層縫補、檢查傷口止唔止到血、傷口有冇積瘀血、啲線有冇鈎穿肛門等。」

院方:已提供適切治療

關注病人權益的社區組織協會幹事彭鴻昌直指,廣華醫院處理上述事件中有明顯缺失,既未有詳細向事主及家屬解釋為何決定不縫針,亦未有持續跟進事主出院後情況。他促請院方增加診治透明度,並在病人出院後安排更緊密及詳細的跟進。廣華醫院發言人稱,醫護已因應該名產婦的臨床情況,為其提供適切治療,並一直與產婦保持溝通及提供協助,未有正面回應事件是否涉及醫療失誤。

男爵府

pear000 發表於 18-7-30 09:50
我睇完真係覺得揀私家醫院冇錯, 寧願而家慳慳地, 都好過第日傷心死, 正苦排期時間長服務態度又差都算, 而家 ...

幾時先請夠人呢個問題,非常有趣
如果話你知,只要引入非本地註冊醫生,就可以舒援到人手,你願不願意接受?

大宅

我睇完真係覺得揀私家醫院冇錯, 寧願而家慳慳地, 都好過第日傷心死, 正苦排期時間長服務態度又差都算, 而家 ...

(emoji)好得人驚,正苦d野好拿西

別墅

負担倒一定去私家生,起碼可以揀個你信得过的產科医生幫你

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Litinwing 發表於 18-7-30 21:38
負担倒一定去私家生,起碼可以揀個你信得过的產科医生幫你

之前入咗個媽媽group啲人仲話個b整定係妳就係妳,要有意外都冇辦法,寧願將啲錢留比呀b就覺得好好笑 其實揀間support好啲嘅醫院,有經驗啲嘅醫生唔止為自己,對bb都有保障啲

別墅

JD930 發表於 18-7-31 00:48

之前入咗個媽媽group啲人仲話個b整定係妳就係妳,要有意外都冇辦法,寧願將啲錢留比呀b就覺 ...

所以政府生b好睇彩數

珊瑚宮

Litinwing 發表於 18-7-31 11:31
所以政府生b好睇彩數

所以唔會博
唔係淨係為自己,為bb都多一分保障

男爵府

BK Milk勳章

有冇人去私家但冇揀醫生?其實都唔識佢地, 信得過成間野, 個個醫生都專業....公立未必醫生唔好,可能太忙了...忙中有亂忙中有錯

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

JD930 發表於 18-7-31 12:18
所以唔會博
唔係淨係為自己,為bb都多一分保障

我都係咁話
我寧願買少件衫仔,買少d野比bb, 自己買少d野,都唔慳衣幾皮野,安全係無價
大事化小, 小事化毛.........

珊瑚宮

kmbb519 發表於 18-8-2 09:45
我都係咁話
我寧願買少件衫仔,買少d野比bb, 自己買少d野,都唔慳衣幾皮野,安全係無價
...

完全同意
之前入個惡人媽媽group仲比個口臭人話有意外嘅私院都有意外,係妳嘅就點都係妳嘅,然後話 "寧願慳返幾萬蚊比呀b" 講到好似我用咗呢十萬蚊就唔會有錢比bb咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

JD930 發表於 18-8-2 11:48

完全同意

咁樣係本末倒置喎..... 如果呀 b 有事, 留幾多錢比佢都無用啦....

大事化小, 小事化毛.........

珊瑚宮

kmbb519 發表於 18-8-2 14:43
咁樣係本末倒置喎..... 如果呀 b 有事, 留幾多錢比佢都無用啦....

佢哋直頭連私家產檢都唔做,佢話政府度啲檢查都一樣,佢哋本人或朋友都係咁樣冇事

大宅

回覆 JD930 的帖子

呢啲錢我覺得真係唔慳得, 我自己本身高齡產婦, 我BB得來不易, 如果因為自己慳錢, 到最後有咩事, 我一定會自責死, 所以我寧願慳啲在其他都要買個安心, 我自己冇信心順產, 所以寧願去私家開刀, 講真, 邊有人想無啦啦洗多7, 8萬, 但係而家正苦太唔夠人喇.....................太恐怖喇, 咩都會發生咁...........

珊瑚宮

pear000 發表於 18-8-2 14:49

呢啲錢我覺得真係唔慳得, 我自己本身高齡產婦, 我BB得來不易, 如果因為自己慳錢, 到最 ...

聽返妳哋講人話真係冇咁唔開心
政府個啲冇事就冇事,有事時後悔都冇用
妳第幾W啦?

別墅

pear000 發表於 18-8-2 14:49

呢啲錢我覺得真係唔慳得, 我自己本身高齡產婦, 我BB得來不易, 如果因為自己慳錢, 到最 ...

認同,我高齡第一胎,经歷过政府恐佈生b後,所以今胎我揀左私家開刀

大宅

我第一胎呀, 你呢?

珊瑚宮

pear000 發表於 18-8-2 17:29

我第一胎呀, 你呢?

我都係呀,妳第幾w?

大宅

而家29週6天喇.........你呢?

珊瑚宮

pear000 發表於 18-8-2 17:46

而家29週6天喇.........你呢?

10W6

大宅

JD930 發表於 18-8-2 17:49
10W6

你要加油呀!休息多啲。

首頁
12345...8

尾頁

跳至