懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

JD930 發表於 18-8-2 11:48

完全同意

唔知點解每個媽媽group都總有呢d好忠實嘅政府人仲聽過有人話政府嘅助產士有經驗d.. 真係笑而不語

男爵府

Litinwing 發表於 18-8-4 15:41
佢哋未親身經歷过先咁講

重點仲要係,你唔起政府做到有番咁上下年資(不論係醫生定姑娘)鬼會有私家醫院要你咩?起私家做得嘅都係起政府做到咁上下先跳槽出去架啦,有乜可能會經驗少過政府。

男爵府

JD930 發表於 18-8-4 18:04
我之前入咗個某地區嘅媽媽group,一共有三十人全部都係妳所講呢種人,講到我十惡不赦後又不斷人身攻擊 :z ...

完全明你講咩。我都明白各人有自己嘅考慮,咩原因都好,去政府生係你嘅事,但都無必要無限絕對化/偉大化呢個決定,然後講到去私家嘅人都係戇居咁。所以我懷孕都係入咗自己私家醫院group之後就會quit咗大group... 唔啱嘴型講咩都嘥氣。

男爵府

NatalieTY 發表於 18-8-4 18:23
講真,只係揀一個信得過既醫生已差好遠,醫生肯去既醫院一定係合作開同醫生認為ok的,重點唔係醫院(係人 ...

其實佢地講黎講去都係果三兩個point:「bb有咩事咪都係送番公立」、「公立support好d」、同埋「寧願留番d錢比bb」!

1. 「bb有咩事送番公立」:喂而家個個產檢做到咁足,真係到生咗出黎先臨時發現「有事要送番公立」嘅機會幾咁細,就算真係,咁咪送囉,真係有需要嘅話你唔開聲私家醫院都會幫你送番公立啦。

2. 「公立support好d」:就係你講嘅「硬件」,咁係人都知好多好q貴嘅NICU設備係政府先有,但你唔會期望自己個b用得著囉下話,好似你話齋唔到搶救都唔會需要用。如果係去到要用NICU嘅嚴重程度就應該產檢時已經知道,唔會到生到出黎先突然間「死喇呢間私家無呢個設備呀點算呀」咁囉學你話齋政府除咗硬件之外真係唔覺得仲有咩「support」!淨係講情緒support已經輸九條街,產前又比人鬧、生緊又比人鬧、生完又無人幫,仲要生嘅時候唔知比咩助產士定咩實習醫生經手唔知搞成點。好似你話,私家醫院淨係有自己個醫生跟足全程呢個support已經值回票價。

3. 「寧願留番d錢比bb」,呢個最吹漲。d錢慳咗,幾百蚊去咗政府生但阿b比開刀醫生界爆咗個頭,一係就順產爆到去肛門,一係甩咗忽肉,產婦之後幾個月食唔安坐唔落訓唔到,bb都照顧唔到,咁最大損失嘅係咪又係bb。洗咗d錢去私家生,媽媽順利生產,過程舒服愉快,休息好復原快,以最佳狀態同bb出院,咁最大嘅得益者係咪有係bb呀。

男爵府

JD930 發表於 18-8-4 23:06
係喎,唔通我見英國王妃請咁多醫護人員照顧佢我又鬧佢戇居咩 我都quit咗嗰個井底group,日日見 ...

喂你夠串你咪話「我係錢多得滯,你吹咩」即刻秒殺!
佢地其實係不停搵唔同偉大理由去無限justify自己要去政府生嘅決定。其實好似你話齋你好地地一句話我想慳錢所以去政府生,係無問題,政府平,政府抵,係人都知,但絕對唔會係因為政府「好d」囉。

男爵府

Litinwing 發表於 18-8-4 18:41
從錢的角度睇,一定係政府生好过在私家生,私家生也有其好處,但d人好似講極都唔明
...

咪就係得錢嘅角度,政府除咗呢個角度已經無其他優勝之處

男爵府

JD930 發表於 18-8-4 23:44
咁我又冇 我係忍唔住講咗句:咁好彩我唔會用咗呢十幾萬就冇哂錢比bb。之後來回咗幾句我就話: ...

我睇咗一晚都唔明個比喻

總之佢地就係要說服自己同身邊嘅人,「就算有錢我都唔會去私院」吧

男爵府

Momoko303 發表於 18-8-11 10:26
無錯
d人一知你係私家生就一定要講到你後悔唯止

但事實係,我未聽過有人去完私家生完係話後悔,反而去完政府生嘅之後喊晒口話「早知去私家」嘅就多到數唔晒

首頁

尾頁

跳至